Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Csak munka vagy sorsfordítás?

2010. július 28. - pattani

Magyarországon a munkanélküliséget rengeteg módon próbálták már kezelni. Közülük az egyik ilyen sikeresnek mondható program a Sorsfordító munkaerő-piaci program a Dél-Dunántúlon. Ennek keretében mintegy 214 ember részesül nyolc és fél hónapos képzésben és kap munkát a mezőgazdaságban egy évre. Az alapvetően sikeresnek titulált program eredményessége egyrészt az önkéntességben rejlik a foglalkoztatási tanácsadó szerint: a leendő munkavállalók közül kiválasztották azokat, akik hosszabb távon szeretnének dolgozni a mezőgazdaságban, és a képzésben. Pozitívumként hozható fel továbbá, hogy a munkaadók mintegy fele szeretné tovább is alkalmazni a programban résztvevőket az egy év lejárta után.

Ami szintén nagyon fontos az emberek számára, az nem csak a munka, hanem az, hogy mentorok foglalkoznak a bekerültekkel. A munkanélküliek a kertészeti ismereteket a gyakorlatban, termelés közben sajátítják el, folyamatos visszajelzésekkel. Ezáltal nemcsak szakmai tudásuk növekedik, hanem mentoraiktól életvitelt is tanulnak.

Ily módon talán könnyebben magyarázható a program sikere: mivel önként jelentkeznek a munka nélkül maradt emberek, valószínű, hogy nyitottabban, optimistábban szemlélik a lehetőséget, és könnyebben alkalmazkodnak, változtatnak hozzáállásukon. Reméljük, hogy a jó példa ragadós lesz, és más régiókban is sikerül alkalmazni azt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr112182194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása