Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Felvételi 2010 és a statisztikák

2010. július 28. - pattani

A felvételi ponthatárok meghatározása után a felvi.hu oldalán most már egyre több statisztikát olvashatunk majdnem 100%-os feldolgozottság mellett. Az adatokat elemezve könnyen készíthetünk összehasonlítást a Manpower korábbi felmérésével, amiből kiderül, hogy mik ma Magyarországon a legnehezebben betölthető állások. Mint már egy korábbi bejegyzésből kiderül, az első helyet a szakmunkások foglalják el. Természetesen ez a kategória a felsőoktatási jelentkezésnél rögtön kiesik, e probléma orvoslásához tehát abszolút nem járulnak hozzá a főiskolai, egyetemi jelentkezések.

A következő kategória hiányszakmákban a mérnök, ami a jelentkezési arányban is a második helyre került, mintegy 12 ezer jelentkezővel. Ez után ismét kiesik pár szakma, hiszen a sofőr, gépkezelő és karbantartó munkahelyek betöltéséhez szintén nem kell felsőfokú végzettség. Az orvosok és egyéb, nem ápoló egészségügyi személyzet a munkaerő-piaci felmérés szerint a 6. helyen áll, ami a jelentkezők száma alapján is szintén ezt a pozíciót foglalja el. Ez az adat tehát nem mondható túlságosan pozitívnak, hiszen olyan képzési területek előzik meg, mint a bölcsészettudományi, társadalomtudományi vagy jogi- és igazgatási ágak.

Az informatikusok pozíciója szintén megegyezik a két eredményben, a 7. helyen áll ez a szakma. A lista további részében az értékesítők, szakácsok találhatók, a 10. legnehezebben betölthető munkakörhöz (könyvelő, pénzügyi munkatársak) pedig ismét felsőfokú képzettség szükséges. Mint az a statisztikákból kiderül, a gazdaságtudományi területre jelentkeztek legtöbben, (több mint 16 ezren), ezen belül is turizmus-vendéglátás és gazdálkodási és menedzsment szakra.

Az adatok összehasonlításából nyilván nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, hiszen figyelembe kell venni azt, hogy a hiányszakmák mostaniak, a jelentkezésekből viszont legkorábban pár év múlva lehet piacképes(?) bizonyítvány. Az azonban elgondolkodtató, hogy a bölcsészet- és társadalomtudományi ág összesen mintegy 15 ezer embert vonz továbbtanulási pályára…

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr342182199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása