Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Human Age - a kapitalizmust leváltja a talentizmus

2011. január 26. - nagymenő

A davosi világgazdasági fórumon minden évben mondanak valami újat, valami olyat, ami fenekestűl felforgatja a gondolkodásunkat. Egyik másik nagy mondásról később kiderül, hogy csőben a lyuk, és csak a PR-ja jó. De most valami olyat mondtak, ami valószínűleg tényleg új, de mindenképpen újszerű megközelítés.

Az állítás pedig így hangzik: beléptünk a Human Age-be /a magyar fordítással még várunk/! Jeffry A. Joerres a Manpower elnöke azt mondja, hogy a kapitalizmus korát felváltja, vagy leginkább leváltja a talentizmus kora, amelyben felértékelődik a "Human" vagyis az emberi tényező szerepe, mégpedig azért, mert a gazdaság motorja a jövőben már nem a tőke, a pénz lesz, hanem a szakértelem, a képzettség, vagyis a "talent". 

A sok új terminusz technikusz  - Human Age, talentizmus - elsőre meglehetősen idegennek hangzik. A Manpowert azonban régóta foglalkoztatja a terület. Évről évre közzéteszi például Talent Survey elnevezésű kutatását, amelyben arra keresi a választ, hogy melyek a hiányszakmák és azokra miért nem sikerült jelentkezőket találni. Magyarországon végzett felmérésük TOP 10-es listája a következő képpen nézett ki:

1. Szakmunkások

2. Mérnökök

3. Sofőrök

4. Gépkezelő

5. Karbantartók

6. Orvosok és egyéb, nem ápoló egészségügyi személyzet

7. Informatikusok

8. Értékesítők

9. Szakácsok

10. Könyvelők, pénzügyi munkatársak

Ők azok akiket keresnek, de kevés van belőlük.

Visszatérve a Human Age-re és a talentizmusra. A Manpower azt mondja, hogy például a hiányszakmák területén végzett kutatásaik is azt igazolják, hogy az elmúlt években felértékelődött a szakképzetség, a tehetség vagyis a "talent" szerepe a gazdaságban. Vagyis nagyon sokszor az a helyzet, hogy pénz van bőven csak ember nincs akivel lehetne forgatni - nagyon leegyszerűsítve. Illetve a gazdasági növekedéshez már nem elsősorban pénzre, hanem tehetségre, jó szakemberre van szükség.

A technológia már elég fejlett, pénz van elég, ember, jó szakember, tehetség van kevés. Lerövidítve a Manpower okfejtését ezért kell felismernie a gazdaság szereplőinek, véleményformálóinak és döntéshozóinak, hogy a világgazdaság az Industrial/Information Age-ből vagyis az Ipari/Információ Korából átlépett a HUMAN AGE-be, vagyis abba a korba, amelyben a szerepek, célok, lehetőségek újraértékelődnek és a középpontban az EMBER van.

Az új korban - a Human Age-ben - új szabályok érvényesülnek. Egy képzeletbeli magyar vállalat példáján bemutatva nagyjából úgy lehet ezt érzékeltetni, hogy ma már nem akkor lesz sikeres egy cég, ha tőkeerős és okos tulajdonosa van, hanem ha jó szakemberekkel dolgozik. Ma már nem a cég tulajdonos van abban a kényelmes helyzetben, hogy válogathat a munkatársak közül, hanem tulajdonképpen kényszerhelyzetben van és csak reménykedhet, hogy a jó szakemberek megtalálják. Ma, holnap már nem a cégek, tulajdonosok, hanem a jó munkatársak fognak diktálni.Persze a munkavállalók világa is megváltozott, változik, fog változni az új korban a Human Age-ban. Nincsenek nyugdíjas állások, folyamatosan tanulni kell, a világ abba az irányba mutat, hogy a munkával töltött 38-40 évben egy embernek 10-14 állása, szakmája lesz. Szóval sok-sok minden változik! Készen kell állni a változásra!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr722614521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása