Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A jövő szakmái - mi leszel ha nagy leszel?

2011. április 06. - pattani

A technológia fejlődésével újabb és újabb szaktudásra, szakemberekre van szüksége a tudpománynak és a cégeknek. A buzzle.com oldalán található cikkből csemegézve a következő állásokat találhatjuk - talán leendő gyermekeinknek?

Űrpilóta

A Sir Richard Branson által vezetett Virgin csoport már tervezi az első kereskedelmi űrpálya megnyitását. Az utasoknak fejenként kb 200 000$-t, vagyis majdnem 37 millió forintot kell majd fizetniük a különleges élményért. Pár éven belül az űr turizmus igen népszerűvé válhat, és akkor igen sok űpilótára lesz szüksége a világnak. Csak győzzük kivárni!

Magzatgyógyász

A születés előtti gyógyítás lehetetlennek tűnik, de a jövőben már operálhatnak orvosok magzatot a méhen belül is. A kísérletek már folynak, és talán a közeljövőben a doktorok már képesek lesznek születés előtti gyógyításra. Így feltehetően elkerülhetőek a születési rendellenességek és más fogyatékosságok, bár ezzel kapcsolatban eltérő véleményekre bukkanhatunk.

Éghajlat változási szakértő

Láthatjuk, hogy a földrengések és cunamik mekkora erővel rombolják szét a különböző területeket (legutóbb Japánt). A hasonló katasztrófák elkerülésére az éghajlat mérnökök lesznek hivatottak a jövőben. A különböző fejlett kutatásokkal, felszerelésekkel és technológiákkal ezek a szakemberek képesek lesznek minimalizálni az éghajlat változás hatásait a világ különböző pontjain. Ilyen előrehaladt technológiával a napsütés irányát is megváltoztathatják, és a pontos helyét és idejét is képesek meghatározni a következő katasztrófának, amely életeket menthet meg. Habár a napsütés, vagy a szél irányának megváltoztatása ma még lehetetlennek tűnik, azonban megvalósítható. A technológia segíthet még többet is elérni. A jövő lehetőségei közé tartozik a természeti változások pontosabb megfigyelése, ezáltal a károk minimalizálása. Ez a terület tehát speciális képességekkel és tudással rendelkező szakembereket kíván.

Alternatív-autó mérnök

A hibrid üzemanyaggal működő autók híre már elavult. Az autógyártó cégek kutatásokat végeznek a víz alatt futó, és a repülő autók számára. Az autómérnökök és dizájnerek erről már 1919 óta gondolkoznak. Már Henry Ford, és az amerikai kormány is próbálta kivitelezésüket, de a koncepció problémákba ütközött és az akkori technológia nem támogatta az ötletet. Dokumentumok szerint Terrafugia, egy kis légügyi cég már megtervezte az első repülő autót, és már az utolsó simításokat végzik rajta. Az autó egy személy utaztatására lesz alkalmas. A repülő autó ugyan nem fogja helyettesíteni az utcai autókat, de érdekes lesz. Csak várnunk kell, és megláthatjuk!

Szervfejlesztő

Eléggé hihetetlenül hangzik, de igaz: egyike a legjobb jövőbeli munkáknak a szervfejlesztő. Szerte a világban vannak emberek, akiknek szervátültetésre van szükségük, és ha nem kapnak, sajnos életüket vesztik. Most az orvosok és génspecialisták azon az elméleten dolgoznak, amely szerint az emberi DNS-ből új szervet fejleszthetnek. Már milliárdokat pumpáltak ezen terület fejlesztésébe, amely reményt ad a betegeknek. Azoknak az emberek pedig, akik gyógyszerek, genetikai és törzssejtek kutatásán dolgoznak, talán szervfejlesztő szakemberként is kaphatnak lehetőséget.

Galaktikus építész

A jövő egyik legjobb munkája, amely ma még nem létezik, az űr építész. A NASA szerint asztronautái 2030-ra képesek lesznek elérni aszteroidákat. Talán lesz idő, amikor az ember az űrbe utazik és akár át is költözhet másik bolygóra. Az internetes pletykák szerint a Tejúti Űrhotel megvalósítása már folyik is, a hotel építése 2013-ra fejeződik be, de ez természetesen csak pletyka. De ki tudja? Akár valósággá is válhat majd. Egy másik bolygóra való átköltözés még elképzelhető is lehet. Találtunk víz nyomokat a Holdon, és beszélnek a Mars való élet lehetőségéről. Az egész projekt értéke legalább 4 milliárd $, melyben az űrkutatásban jártas szakemberek kappnak majd elsősorban lehetőséget. Szóval egy napon lehet, hogy tényleg a Holdra megyünk nyaralni? Benne van a pakliban…

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr732804885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása