Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Kor-kór-körkép

2011. május 05. - lavórparty

A fiatalnak lenni jó, kivéve, ha a munkaerőpiacról van szó. Ezt persze az utóbbi években anélkül is sejtettük, hogy világraszóló hivatalos statisztika készült volna. De most már az is van. A Gallup mérte fel 131 ország munkaerőpiacát, és megállapította: kifejezett hátrányt jelent munkakereséskor, ha valaki 30 év alatti.

Röviden a számok: a fiatalok 12%-a munkanélküli, míg a 30-50 közötti korosztálynál ez az arány 5, 50 felett pedig csupán 4%.

A számok persze csalókák: a kutatók ugyanis azokat tekintették munkanélkülinek, akik nem állnak alkalmazásban, de munkaképesek, és aktívan keresnek álláshelyet.

Ha a honi viszonyokból indulunk ki, feltételezhető, hogy aki 50 év felett veszíti el az állását, más nem is nagyon próbálkozik, mondván, a munkaadók úgyis túl öregnek tekintik. Vagyis egyszerűen fél a munkaerőpiacon uralkodó sztereotípiáktól, amelyek – bár a megkülönböztetés nem PC – valljuk be, szép számmal akadnak.

Gyakorlatilag olyan mennyiségben, hogy nincs az a földi lény, aki tulajdonságait tekintve megfelelne az álommunkatárssal szemben megfogalmazott kritériumoknak. Na jó, akadhat egy pár, de az is biztos, hogy nem nőnemű.

A nőknél ugyanis a kor sokkal nagyobb probléma, mint a férfiaknál, és most egyáltalán nem a botoxszal, szikével és egyéb kínzószerekkel kezelhető problémákról van szó.

Haladjunk lépésről lépésre, és nézzük: mit ér a munkakereső, ha nő, élete különböző szakaszaiban, a sablonosan gondolkodó munkaadók szemében.

 

 

A fiatalok nem kellenek, mert nincs munkatapasztalatuk, szakmai gyakorlatuk. Ha megfelelő a képzettségük, derogál nekik a ranglétra legaljáról kezdeni, ráadásul öntudatosak, nagy fizetésre vágynak, miközben betanításuk, integrálásuk is költségekkel jár, vagyis hatékonyság szempontjából nem feltétlenül előnyös őket választani.

Az 50 felettiek már túl korosak. Nem tudják felvenni a tempót a fiatalokkal. Más munkakultúrát szoktak meg, a technikai eszközöket sem kenik-vágják úgy, mint a fiatalok. Gyakrabban betegek, többet hiányoznak. Szóval ők sem jöhetnek szóba.
Ha most azt hinnénk, hogy 30 és 50 között egy nőnek a munkakeresés könnyed sétagalopp, gondoljunk csak bele: a gyerekvállalás az utóbbi években sokkal inkább a harmincas korosztályra jellemző, mint a húszasra. Gyerekkel? Akár több gyerekkel? No, azt végképp nem! Hiszen folyton máshol jár az esze – legyen bármilyen korú a gyerek – a pelenka és a tesi cucc összekészítése egy értelmes, felnőtt nő gondolatait 0-24-ben teljesen kitölti. Folyton hazatelefonál, mint ET – hívja a baby sittert, a nagyit, vagy később magát a büdös kölköt. Még rosszabb, ha őt hívják: gyanús kiütések vannak a gyereken, haza kéne vinni most azonnal az oviból. Egyébként is folyton fáradt, és lelkiismeret furdalása van, mert nem tud egyszerre dolgozni és muffint sütni, vagy, mert mégis megteszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr682879197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása