Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A főnök jobbkeze - avagy a személyi asszisztens

2013. szeptember 02. - nagymenő

Valóságos hiányszakma. Sokaknak ugyanakkor még mindig a régi sztereotípiák ugranak be róla. A titkárnő, aki bájosan mosolyog, és szervírozza a kávét. No, a személyi asszisztens nem ő. A személyi asszisztens az, akit a főnök nem tud nélkülözni. Megbízható, jó szervező, önálló, kreatív, szorgalmas és mindenek előtt lojális.   

A secretary photographed in the 1950s

Kérdezz meg egy sikeres vezetőt, hogy ki az, akitől legutoljára válna meg, ha süllyed a hajó. A válasz egyszerű: a személyi asszisztensétől. Már ha jó!

A személyi asszisztens a szervezet lelke. A főnök mellett dolgozik, vele szinte szimbiotikus kapcsolatban és a legtöbbször fontos szerepe van a döntésekben is.

A személyi asszisztens tehát sokkal több, mint titkárnő, akinek kiszól a főnök, ha valamit diktálni szeretne. A technikai fejlődésnek köszönhetően ez a feladat szinte már nem is létezik. Sőt a recesszió miatt a személyi asszisztensek olyan feladatokat is megkaptak, amelyeket korábban középvezetői szinten végeztek. Ez pedig azt jelenti, hogy az alap elvárások, mint nyelvtudás, számítógépes ismeretek és "B" kategóriás jogosítvány mellett, ma már vezetői szintű tudásra is szüksége van annak, aki személyi asszisztens szeretne lenni.

Egy friss kutatásban a személyi asszisztensek 16% azt válaszolta, hogy a management szintű döntések előtt a főnök kikéri az ő véleményét is. Ugyanebből a kutatásból derült ki az is, hogy egyre inkább beleszólhatnak a cég költségvetésébe (pontosabban annak egy részébe), vagyis nő a kompetenciájuk. A felmérésben megkérdezettek 17%-a legalább havonta egyszer helyettesíti főnökét különböző találkozókon. Előfordul, hogy a személyi asszisztens feladata nagyobb - akár több ezer fős - rendezvények koordinálása, sokszor rájuk bízzák például az iroda költözködésének megszervezését, illetve egyes projekteknél ők tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel, a szervezet más részlegeivel.

Ezek után igazán nem csoda, hogy a személyi asszisztensek jelentős része a saját pozícióját kiváló ugródeszkának tartja, hiszen ebben a munkakörben igazán széleskörű tapasztalatokat lehet szerezni. 12%-uk mondta azt, hogy a jelenlegi állását azért vállalta el, hogy bekerüljön egy adott céghez, ahol később előbbre léphet, vagy megismerkedjen egy olyan iparággal, amelyben karriert szeretne építeni. A személyi asszisztensek harmada viszont eleve arról álmodott, hogy ilyen munkakörben dolgozik majd. Úgy érzik ugyanis, személyi asszisztensnek lenni már rég nem "rabszolgamunka", hanem valódi karrierlehetőség, ami változatos feladatokat kínál, és lehetőséget ad a kreativitás, az egyéni képességek kibontakoztatására.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr225488758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása