Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hiányszakmák Magyarországon - kutatás!

2014. június 03. - nagymenő

Újabb csúcsot döntött a globális szakemberhiány. Világszerte a munkaadók 36%-ának okoz nehézséget, hogy megfelelő munkaerőt találjon. A ManpowerGroup 42 országot érintő kutatásából kiderül, hogy a tavalyi évhez képest egy százalékponttal növekedett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek toborzáskor nehézségekbe ütköznek.  Magyarországon – a globális átlagot bőven meghaladóan – a megkérdezettek 45%-a nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Ez az arány a magyarországi felmérések történetében  rekordnak számít, és – miközben a globális adat mindössze 1% ponttal emelkedett a tavaly mérthez képest,  Magyarországon 10% pontos az emelkedés.

A tehetség-hiányra panaszkodó magyar munkaadók több mint fele úgy érzi, hogy a megfelelő munkaerő hiánya a versenyképesség, termelékenység csökkenéséhez vezet. Míg tavaly csak 45%-uk nyilatkozott így, az idén ez az arány 51%-ra emelkedett. A tavalyinál 10% ponttal többen nyilatkoztak úgy, hogy csökken a vállalat innovációs képessége, és 15% ponttal többen mondták, hogy a szakemberhiány miatt jelentősen nőnek a bérköltségek. Ezzel párhuzamosan 8% ponttal kevesebben vannak azok, akik semmiféle stratégiával nem rendelkeznek a szakemberhiány kezelésére, bár még így is 30%-a tartozik ebbe a csoportba.

A felmérés szerint továbbra is Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 81%-a küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén van még Peru 67% és India 64%-kal. Az EMEA régió éllovasa Törökország 63%-kal, Izrael 49%-kal, a harmadik pedig Magyarország, 45%-kal. Csakúgy, mint tavaly, most is az ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 2%-nak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása.

ManpowerGroup Éves Tehetség Felmérés szerint a legnehezebben betölthető munkakörök 2014-ben, világszerte:

  1. Szakmunkás
  2. Mérnök
  3. Technikus
  4. Értékesítő
  5. Könyvelő, pénzügyi szakember
  6. Cégvezető
  7. Értékesítési vezető
  8. Informatikus
  9. Irodai asszisztens
  10. Sofőr

Kiss Judit, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója úgy látja: „ A kutatás adatai azt mutatják, hogy a magyar adatok beálltak a nemzetközi trendek irányába. Ez a magyar munkaadók számára komoly figyelmeztetés, hiszen a globális munkaerőpiacon verseny van a tehetségekért. Aki ezt nem veszi figyelembe, menthetetlenül lemarad. Vagyis mindent meg kell tennie a munkaadóknak azért, hogy megtalálják és meg is tartsák a jó szakembereket. Mivel a kutatás egyben előrejelzés is, fel kell készülni arra, hogy a verseny a jövőben tovább élesedik, ezért a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó oktatásnak és képzésnek minden eddiginél nagyobb jelentősége van.”

A legnehezebben betölthető munkakörök 2014-bén Magyarországon:

1. Szakmunkás

2. Csoportvezető

3. Mérnök

4. Sofőr

5. Vendéglátó ipari dolgozó

6. Orvos

7. Értékesítő

8. Könyvelő és pénzügyi szakember

9. Gépkezelő

10. Informatikus

Világszerte munkaadók több mint fele szerint nagy, vagy közepes hatással van az ügyfélkiszolgálásra, ha az üres álláshelyet nem sikerül rövid időn belül betölteni. Ez a hatás a megkérdezettek 20%-a szerint kifejezetten magas. A munkaadók 18%-a véli úgy, hogy a szakemberhiány egyáltalán nincs hatással az ügyfelek igényeinek kiszolgálására.

A magyar cégek működésében a globális átlaghoz képest valamivel kisebb gondot okoz a szakemberhiány. A magyar munkaadók 46%-a nyilatkozott úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nagy, vagy közepes hatással van az ügyfélkiszolgálásra. Ezen belül 19% válaszolta azt, hogy kifejezetten nagy hatással van a szakemberhiány a társaság működésére. Annak ellenére, hogy érzékelik a szakember-hiányt, meglévő munkaköreiket nem tudják betölteni, a cégek 33%-a úgy véli, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nem okoz problémát a mindennapi működésben.

Arra a kérdésre, hogy milyen módon érinti a szakemberhiány a vállalatát, világszerte a megkérdezettek legnagyobb arányban - 41%-ban - az ügyfél-kiszolgálási képesség csökkenését említették. A második helyen – 40%-kal – a versenyképesség, produktivitás csökkenése áll. A toplistát Magyarországon is ugyanezek a válaszok vezetik, de jóval nagyobb arányban. Míg az ügyfél-kiszolgálási képesség csökkenését a válaszadók 56%-a említette, a versenyképesség, produktivitás csökkenéséről 51% számolt be.

A legnagyobb problémának azt tartják a munkaadók, hogy az álláskeresőknek szakmai/technikai képességei hiányoznak (35%). Második helyen 31%-kal az áll, hogy egyáltalán nincsenek jelentkezők. Harmadik helyen szakmai tapasztalat hiánya. A problémák rangsora Magyarországon is ugyanez, az arányok viszont itt is magasabbak. A szakmai, technikai képességek a munkaadók 51%-a szerint hiányoznak – tavaly az erre panaszkodók aránya még csak 34% volt. A második helyen 37%-kal a jelentkezők hiánya áll, míg a szakmai tapasztalatot a munkaadók 34%-a hiányolta.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgoztak ki, hogy megoldják a nehézségeket, amelyeket a munkaerő felvétel okoz, a világban a legtöbben – 47%-ban - azt válaszolták, hogy a meglévő munkaerővel kapcsolatos gyakorlaton (képzési, fejlesztési programok, juttatások átalakítása, kezdő bérek emelése stb.) változtatnak. 25% pedig új munkaerőforrások után kutat, 23% pedig a foglalkoztatási módszereken változtat. Globálisan mindössze a megkérdezettek 22%-a nem rendelkezik semmiféle stratégiával. Magyarországon ezzel szemben a foglalkoztatási módszerekhez köthető stratégiák vezetik a toplistát, 46%-kal. 30% a toborzási módszereken változtatna, és ugyanennyien semmiféle stratégiát nem dolgoztak ki a probléma megoldására. A meglévő munkavállalókkal kapcsolatos gyakorlatok használata jelentősen visszaesett a listán, míg tavaly a cégek 46%-a tett lépéseket ebben az irányban, idén ez a szám 29%ra esett vissza.

A meglévő munkaerővel kapcsolatos stratégiák között Magyarországon is a dolgozók képzése, tréningezése toronymagasan (22%) a legnépszerűbb. A második helyen – mindössze 2%-kal – a béren kívüli juttatások emelése szerepel. Ez a módszer tavaly még sokkal népszerűbb volt, akkor a válaszadók 18%-a választotta.

Jelentősen átalakult a tavalyi felmérés óta a munkaszervezéssel kapcsolatos megoldások toplistája. Első helyre került a szakember utánpótlás előtérbe helyezése, 41%-kal. Tavaly ezt a megoldást a válaszadóknak csupán 1%-a említette. Ugyancsak kiugróan nagyot nőtt tavaly óta a munkaerő kölcsönzés népszerűsége,  az akkori 0%-ról 11%-ra, amivel a dobogó második fokára került. Míg tavaly a munkaadók 22%-a a rugalmasabb munkafeltételek biztosításában látta a megoldást, az idei felmérés szerint ezt már csak mindössze 1%-uk tartja célravezetőnek.

A munkaerő források bővítésének legnépszerűbb megoldása Magyarországon a toborzás kiterjesztése új célcsoportokra (26%). 22% a fiatalokban, pályakezdőkben bízik, míg 17% az oktatási intézményekkel való együttműködést választja. Tavaly ez a megoldás mindössze a válaszadók 2%-nál merült fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr566264271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása