Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

50 múltam, top manager voltam, állást keresek

2014. szeptember 25. - nagymenő

Mit írjon az önéletrajzába egy 50+-os, elismert felsővezetői tapasztalattal rendelkező ember, akinek 5 éve nincs munkája, és a béka segge alatt lévő önbizalmával, a család unszolására elkezd állást keresni? Egyáltalán milyen CV-t csináljon? Egy munltinacionális cégnél szerzett top manager-i tapasztalattal azt a CV sablont kell használni, amit a pályakezdőknek ajánlanak? 

 aaaaaaa.jpg

Képzeljünk magunk elé egy férfit, akinek van 20 év felsővezetői tapasztalata, 5 év top manager-i gyakorlata. Aki a pályája csúcsán, még 46 évesen, magabiztos, határozott és van tekintélye. A szakmájában elismert szakembernek és vezetőnek tartják. De pechjére olyan területen dolgozoik, ahol határozott időre adják a mandátumot és amikor az lejár, elfogy körülötte a levegő. Először csak a lehetőségek szűkülnek, aztán jön a mellőzöttség és végül a munkanélküliség.

Ilyenkor azért még nem adja fel. Vállalkozásokat gründol, de mivel nem csinált ilyet soha, nem ért hozzá, és a megtakarított pénzének egy jelenős részét elbukja. Ez nem kevés csalódást okoz neki. De legalább valamivel leköti az idejét.

Aztán egy napon úgy kel fel, hogy már nem kell sietnie, sőt igazából nincs hova mennie, mert MUNKANÉLKÜLI. Munkanélküli úgy, hogy van tapasztalata, gyakorlata, korábban elismert és sikeres volt. Most meg a kutyának sem kell!

A jelenség legalább annyira gyakori, mint a fiatalok, a 16-24 éves korosztály munkanélkülisége.

De mit tegyen ez az 50+-os munkanélküli? Hogyan és hol keressen munkát?

Akinek soha nem kellett munkát keresnie, de egyszer rákényszerül, gyakran úgy próbálkozik - HIBÁSAN - ahogyan a pélyakezdők. Letölt egy CV sablont, kitöltögeti és elküldi egy-két helyre. Mindezt persze azok után teszi, hogy már az ismerettségi körből mindenkinek feltette a kérdést, hogy tud-e valamit. 

A megoldás

Kell egy jó story!

És az önéletrajznak erről a story-ról kell szólnia. Nem számít, hogy az ember hol született, hogy hova járt gimnázimba, hogy mi volt az első majd a második munkahelye. Ez mind nem számít. 

Ami számít

A csomagolás. Az, hogy abban a szervezetben, abban a világban, amiben sikereket ért el, ott mit csinált? Hány ezer emberért volt felelős, milyen átszervezéseket csinált! Egy adott üzleti helyzetre milyen stratégiát alakított ki és azt hogyan hajtotta végre. Nem szabad elveszni a részletekben. A "big picture"-t kell bemutatni. 

De ez nem megy egyedül!

Az ember képtelen magát kívülről látni, képtelen - különösen amikor nincs önbizalma - az eredményeit eredménynek látni, a tapasztalatot pedig tapasztalatnak. Így aztán arra is alkalmatlan, hogy az eladható képességeit el tudja adni. Ilyenkor kell egy olyan karriertanácsadó, nevezhetjük fejvadásznak is, aki egy ember karrierje, sikerei és eredméynei alapján képes objektíven felépíteni egy képet az emberről, amiből aztán meg lehet írni a STORY-t. 

A story

Nem legyen több egy oldalnál. Még véletlenül se legyen sablon szerű. De legyen kellően marketing szagú és tailored fit. Fókuszáljon a képességekre és az eredményekre. Legyen benne néhány bátor állítás az emberről, olyan, ami ajánlólevélként is felfogható. Igen, az ember ajánlja magát. Az a lényeg, hogy az ember a saját story-jával végül azonosulni tudjon, mert az rengteg önbizalmat ad. 

5 év munkanéküliség után lépésről-lépésre kell a feladatokat vállalni. Nem szabad az álommelóról álmodozni. Van akinek bejön persze, de nagyon sokakat az frusztrál a leginkább, hogy a korábbi vezetői szeintet nem kapja meg azonnal. 50 évesen is tudni kell építkezni, lassan haladni és újrakezdeni! Ebben segítenek a karriertanácsadók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr686729849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frikazojd · http://kocs.ma 2014.09.26. 12:36:03

Akkor most irjal egy fel oldalas elettortenetet es csinalj hozza olyan CV-t ami szerinted ahhoz a sztorihoz jo. Mert ez igy leirva szep es szerintem minden IQ80 folotti embernek egyertelmu, de vajon hogy a picsaba nez ki egy ilyen CV?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.26. 13:45:07

egy 50es top managernek kell keresni az állást? nem találja meg őt? akkor nem volt igazi top, nm?m

McKinney 2014.09.26. 18:33:31

Én már dolgoztam egy légtérben bukott vezérrel. Nem a levegő fogyott el körülötte anno, hanem a karcsúsító multi, ami persze mégazelőtt szoc. nagyvállalat volt. Aztán elfogyott a lóvé, ezzelegyütt a család is.
Mit mondjak, felejthető volt a muzsika.

bonfred 2014.09.26. 23:06:01

Szimpla hirdetés, semmi más. Arra azért kíváncsi vagyok, ki hiszi még el, hogy x év álláskeresés után majd jön egy tanácsadó, és majd az megmondja a tutit.
"De legyen kellően marketing szagú és tailored fit" A bullshitgenerátor gombja azért itt is könnyen jár...
Ja, a munahelyemen van 3 kollégám, kettő hatvan felett volt mikor felvettük őket, a harmadik 50 feletti. Nekik kurvára nem kellett tanácsadó a munkakeresésnél, igaz ők SZAKEMBEREK, nem felsővezetők, és általában a kérdéseimre séróból nyomják a választ, amit azért nem lehet csak úgy kiguglizni. Sajnos nem Magyarországról van szó...

bonfred 2014.09.26. 23:07:48

Ja, még azt vettem észre, bizonyos szint felett ezek egyszerűen nem tudnak bukni, az egyik vezetői állásból a másikba esnek. Szóval aki erre nem képes, ott komoly baj lehet...

Mérges 1234 2014.09.26. 23:40:27

@bonfred:

Ez a versenyszférában nem feltétlenül van így.

És 50 éves vezető, sajnos tényleg nem annyira kell.

Én most megismertem egy fiatal takony gyereket, aki 33 évesen 2 millát keres, 20 millás céges autója van, stb...

Megmondom őszintén egy kiaszott munkamániás zseni, de ezt már kevesen tudnák utána csinálni, gyerekkel, párral, idősebben...

Tehát nem csoda, hogy fiatalabb pszichopatákra vadásznak a nagy cégek.

Boldog család, és igazi nagy karrier azért nehezen fér össze.

bonfred 2014.09.27. 00:10:31

@Mérges 1234: Hát erre nem igazán tudok mit mondani, nem ehhez a körhöz tartozom....
süti beállítások módosítása