Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Szexista tanácsok álláskeresőknek a dél koreai Munkaügyi Minisztériumtól

2014. november 18. - nagymenő

Civil szervezetek és netezők kereszttüzébe került a dél koreai Munkaügyi Minisztérium, miután honlapján olyan tanácsokkal látta el az álláskeresőket, amelyek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetőek politikailag korrektnek. A bejegyzést a közfelháborodás hatására azóta törölték a hivatalos oldalról, azonban az, hogy egyáltalán oda kerülhetett sokat elárul arról, hogyan kezelik a női munkavállalókat Dél Koreában. Meg persze sajnos máshol is.

Csak néhány „gyöngyszem” abból a csokorból, amely az állásinterjún megszokott kérdésekre az „ideális” válaszokat tartalmazza.

Házassággal kapcsolatos tervek?

Egyelőre nem foglalkoztatnak. (Minisztériumi magyarázat: Minden esetben ez a jó válasz, akkor is, ha az esküvő épp küszöbön áll, hiszen a nők jelentős része a házasságkötés után nemsokkal úgyis felmond.)

sksexy2.gif

És ha gyerekvállalásról van szó? „Bár a nők legfőbb kötelessége a gyereknevelés, azt tervezem, hogy ha egyszer szülök, gyorsan visszatérek dolgozni, ha a cég elismeri a képességeimet.”

És persze ne rejtsük véka alá képességeinket: „Mindig a legjobb tudásom szerint dolgozom, akkor is, ha egy kávét kell főznöm.” No persze. A kávéfőzés mindenképpen női munka.

És végül egy „jó poén”:

Mit gondol a szexuális zaklatásról?

Egyáltalán nem zavarnak a szexuális tartalmú viccek. De muszáj néha reagálni a zaklatásra, például egy poénnal.

A civilek legnagyobb gondja nem is az ostoba válaszokkal volt, bár azok is erősen kiverték a biztosítékot. Azt kifogásolták leginkább, hogy a kis útmutatóval a minisztérium olyan kérdések feltevésére bátorítja a munkaadókat, amelyek egy korrekt interjún el sem hangozhatnának.

Dél Korea amúgy nem jár élen a női foglalkoztatásban. 33 OECD ország közül a 25. helyen vannak. Ugyanakkor a dolgozó nők ugyancsak az OECD országok átlagához viszonyítva itt töltik a legtöbb időt a munkahelyükön, heti 41,7 órát. Míg a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők 78,6%-a dolgozik az összes OECD országot tekintve, Dél Koreában ez az arány 61,2%.

Nem mintha Magyarország élen járna. Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a fizetésében a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26%-kal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetőknél pedig 18%-os a lemaradás - mondta Fülöp Zsuzsa a ManpowerGroup kiválasztásért felelős vezetője.

A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16% a bérszakadék, az adminisztratív munkakörök esetében pedig 12%.
Nagy az ugrás a
szakképzett munkaerő és a szolgáltatási szféra esetében, ahol 19% a nők bérlemaradása. A legkisebb különbség a segédmunkások esetében mutatkozott: itt a nők mindössze 5%-kal kerestek kevesebbet - mutatott rá Fülöp Zsuzsa.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr286912483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2015.03.07. 10:22:37

Egyetlen szóba össze lehetne sűríteni a tanácsokat: vedd lazán a dolgokat. Nyilván az USA-ban azt tanácsolnák ugyanilyen helyzetben, hogy jelentsd föl a céget. Nyilván ez utóbbi a hasznosabb taktika az állás elnyerése érdekében...
süti beállítások módosítása