Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A technológia a megoldás a fiatalok munkanéküliségére

2014. december 08. - nagymenő

Társadalomkutatók, szociológusok szerint kész csoda, hogy egyetlen nyugat-európai országban sem tört ki még forradalom, aminek hátterében az egyre reménytelenebb helyzetben lévő 18-24 éves korosztály áll. A fiatalkorúak munkanélkülisége ellen az európai országok más-más módon küzdenek, de Ön szerint közép és hosszú távon milyen intézkedésekre van szükség, hogy csökkenjen, de legalábbis ne nőjjön a munkanélküliség ebben a korosztályban?

Gyökeresen át kell gondolni az oktatási rendszert Európában és így Magyarországon is, mert a munkaerőpiac még mindig nem kapja meg azokat a szakembereket, akikre szüksége lenne. A képzési rendszerekben szakmákat tanítana, miközben ma már feladattipusokra keresnek embereket. Az IT szerepe minden korábbinál jobban felértékelődött, hiszem ma egy alap végzettséggel rendelkező munkavállalótól is elvárják, hogy felhasználói szinten kezelje a számítógepeket, a technológia fejlődése miatt pedig végleg lemarad, aki ma az alapkézségeket nem sajátítja el – nyilatkozta a TMW-nek Hans Leentjes a ManpowerGroup Észak-Európai divíziójának vezetője.

kepatmeretezes_hu_dsc_3003_1_.JPG

A képzésnek technológia fókuszunak kell lenn, mert azt ugyan nem tudjuk, mi várható holnap, de, hogy az IT-nak központi szerepe lesz benne az biztos – mondta Leentjes. Ezt a gondolkodásunkba kell valamilyen formában beépítenünk. Bele kell égetni az agyunka: technológia.

A technológia az alapja az élethosszig tartó tanulásnak is. Ma már az írástudás, a matematikai vagy földrajzi ismeretek ehhez kevesek.

45 éves vagyok, a kerrierem nagyjából felénél, még legalább 20 évig szeretnék és kell is dolgoznom. A továbblépés egyik alapfeltétele, hogy alkalmas legyek a tanulásra, az új ismeretek befogadására. Ha nincs technológiai tudásom, akkor képtelen vagyok lépni – mesélte el saját példáján a munkaerő-piaci szakember, hogy miért kell az élethosszig tartó tanulás képességéhez a technológiai ismeret. Ahogy a ManpowerGroup mindennapi működésében egyre nagyobb szerepet kap a socialmedia, vagy a gooogle+ alkalmazása, ha nem követném, ha nem lennék nyitott az új technológiai alkalmazások használatára, lemaradnék. Vagyis a nyitottság is egy nagyon fontos tényező, ami csökkentheti a munkanélküliséget.

A 18-24 éves korosztály munkanélküliségének csökkentése érdekében tehát az oktatási rendszerek finomra hangolására, a technológiai fókuszu átalakítására van szügség és egy minden korábbinál szorosabb együttműködésre a piac szereplőivel. Mert azt tapasztaljuk, hogy az oktatás egy lényeges része, a szakmai ismeretek oktatása az isklákból átkerült a piachoz, a gyártó, a fejlesztő cégekhez.

kepatmeretezes_hu_dsc_3023_1_.JPG

Nem csak Magyarország, Európa számos országa küzd azzal, hogy miként képezze a lemaradó régiók munkanélkülieit. Mit kezdjen Magyarország a nagyon elmaradott keleti régiójának lakóival, munkanélkülieivel? Erre is a technológia adja meg a választ, az internet, az e-learning. A leggyorsabban és a leghatékonyabban ezeknek az eszközöknek a segítségével juthat el a tudás az emberekhez, a Budapesttől távol élőkhöz. Vagyis megint a technológiáról, annak központi szerepéről beszélünk. Olcsó, gyors, bárhova elér... fölösleges sorolnom a további előnyöket – mondta Hans Leentjes. És azokon a csatornákon, amelyeket a tudás ejut az emberekhez, azokon a munka is el fog jutni. Más munka mint ma, de eljut.

Az Eu-nak, Magyarországnak ezeket a folyamatokat kell felgyorsítani. Gondoljunk csak bele abba, hogy Európában ma egyre többen magukat alkalmazzák. Vagyis a munkahelyeket az embereknek maguknak kell megteremteniük.

Ha a demográfiai folyamatokat nézzük az EU országokban, akkor a fejlett tagországokban egy öregedő tendencia figyelhető meg. A nyugdíjkorhatár emelésével több ország kísérletezik, de valóban ez a jó megoldás?

A nyugdíjkorhatár Európa több országában egyre későbbre tevődik, de ezzel együtt senki nem várhatja el egy 67 éves férfitól, aki mondjuk az építőiparban dolgozott, hogy 67 évesen is kemény fizikai munkát végezzen. Ez őrülség lenne. Ennek a korosztálynak a szakértelmére kell építeni és úgy alakítani a munkafolyamatokat, mondjuk az építőiparban, hogy az idősebb munkavállalók kapják a fizikailag könnyebben elvégezhető ám szakértelmet igénylő munkát, míg a fiatalabbak a nehezebb fizikai feladatokat. Ez persze csak egy kiragadott példa, de azt hiszem jól tükrözi azt a szemléletet, ami kell ahhoz, hogy az aktív 60 évesek is kaphassanak munkát. És az ő esetükben is a technológiai fókusz az egyik kulcs. Hiszen az élethosszig tartó tanulás rájuk ugyan úgy vonatkozik, mint egy 26 évesre.

A gyér kereseti lehetőség miatt az elmúlt években rengetegen hagyták el Magyarországot, és kicsi az esély, hogy viszatérnek. A szakképzett munkaerő hiányzik. De az elvándorlás nem magyar jelenség. Mit lehet tenni ellene?

Igen, a migráció európai jelenség. A kormányoknak másként kéne tekinteniük az országukra, az angolban van ere egy jó kifejezés a „talent destination”, amit magyarul úgy lehetne lefordítani, hogy Magyarországnak csábítónak kell lennie a „szürkeállomány visszaszipkázásához”. De kifejtem ezt bővebben.

A pénz, a kereseti lehetőség egy fontos motiváció a munkavállalók döntésében, amikor arról gondolkodnak, hogy menjenek vagy maradjanak. De ha arra gondol, hogy mondjuk Svájc, vagy Norvégia miért kedvelt célpontja a kelet-európai munkavállalóknak, akkor fontos tudni, hogy nem csak a több pénz miatt. Perssze az is fontos. De ami még fontos: a jó keresetek mellé, jó életkörülmények vannak, rendezett tiszta városok, jó ellátás a kórházakban az óvodákban. Jó közszolgáltatások. A kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, ami egy karrier építése szempontjából talán a legfontosabb, most ne is említsük. Tehát ha egy kormány meg tudja teremteni annak a feltételeit, hogy az állampolgárai megtalálják számításukat, elvárásukat az adott országban, akkor a migráció csökkenni fog. Ez hosszú idő és meggyőződésem, hogy nem a kereset a legfontosabb.

Másfelől a migráció bizonyos tekintetben hasznos, addig amíg átmeneti állapot és 3-5 év után a tapasztalatot és gyakorlatot szerzett szakemberek hazatérnek. De csak akkor fognak visszajönni Magyarországra, ha olyan környezetet találnak, amiben el tudják képzelni a jövőjüket, az ilyen országok az igazi „talent destination” országok.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr736966555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.12.09. 06:29:49

Az IT, mint csodaszakma. Szép is lenne. Nem mindenki lehet IT szakember, tudomásul kell venni. Mint autószerelőnek, orvosnak, mérnöknek... stb. se alkalmas minden ember. Egy "szakma" van talán, a politikusi, amit egy 6 éves gyerek is magas szinten tud művelni.

Atrox 2014.12.09. 10:30:37

@lavór: Ugyanezt gondolták 500 éve az írás-olvasás terén. Nem mindenkinek van rá szüksége: írjon-olvasson az egyházi személy, az írnok, az udvari bürokraták, a bírósági személyek. A többiek a saját munkájukat el tudják végezni e tudás nélkül. Akkoriben az írás-olvasás elsajátítása tűnt sok ember szemében roppant nehéz feladatnak, mára ennek elsajátítása "természetessé" vált.Ma már lényegében a munkák 90%-át nem lehet elvégezni írás-olvasás ismerete nélkül Európában. Hasonló szerepet képvisel manapság az informatika: egyre kevesebb lehetőséged van érdemi munkát végezni minimális informatikai ismeretek nélkül. És az ilyen munkák aránya nővekedni fog a jövőben.

lavór 2014.12.09. 10:32:18

@Atrox:

Nem szükségről írtam. Matematikus sem lehet mindenkiből.
Nem az az IT szakemer, aki tud kettőt klikkelni.

2014.12.09. 10:54:56

A technológiának nem inkább azt kellene szolgálnia, hogy az emberiség kevesebbet dolgozzon?

A középkorban mondjuk egy 1000 fős faluban ha volt 500 munkaképes ember, abból 300 a földeken dolgozott, hogy az élelmiszert termelje, 200 pedig egyéb szakmában dolgozott (kovács, cipész, stb).

Manapság egy ugyanekkora közösségnek megtermeli az élelmiszert egy 10 fős cég, traktorokkal, gépekkel. És nincsen szükség annyi szakemberre sem, mert gyárakból ömlik a sok termék, sokkal hatékonyabban mint a középkorban. Kevés ember nagyon soknak készít terméket.

A technológiának köszönhetően most 50 ember v égzi azt a munkát amit régen 500. És a többi 450 mit fog csinálni? Vagy verseng azért, hogy egyike lehessen az alulfizetett 50-nek (gyári munkás, alkalmazott). A másik lehetősége, hogy a közszférában helyezkedik el, de az már túl nagyra hízlalt mindenhol. A harmadik lehetősége, hogy saját lábra áll, vállalkozik, új ötleteket talál ki, ami akkor lesz jó ha piacot is talál, vagy kialakít magának. De mivel óriási a verseny, az ötletét lenyúlhatják, erőből lenyomhatják, stb.

Az ember versenyzik a technológiával, aminek szükségszerűen a vesztese lesz, mert a robot nem kér ételt, csak energiát, nincs lelke, nem kell neki szabadidő. A technológia kifejlesztői és felhasználói az igazi nyertesek, de ők kevesen vannak. A nagycégek tulajdonosai, vezetői. Náluk csapódik le a profit, miközben a munkavállalóik óriási versenyben vannak egymással.

Ha a technológia az embereket egyenlő mértékben szolgálná, akkor ez abban csapódhatna le, hogy mindenkinek kevesebbet kellene dolgoznia, mégis jól keresne. Nem pedig abban, hogy egyre több a munkanélküli.

Nem tudom, hogy ehhez mi kellene, más társadalmi berendezkedés? Nem engedni, hogy egy technológiát korlátlanul kihasználhassanak, meg kellene adóztatni? Kötelezni a cégeket fiatal munkaerő felvételére? Talán tényleg az lenne jó, ha mindenki ki tudna hasítani magának egy szeletet a technológiai tudásból, és ezért meg tudná kérni a pénzt a munkájáért.

2014.12.09. 11:15:11

@lavór: Igen, nem lehet mindenki IT szakember. Viszont a sok fiatal munkanélküli között biztosan van sok olyan akinek lenne ehhez affinitása. Na, ha ők tanulnak és végül IT szakemberek lesznek, és lesz munkájuk, akkor lesz rendes fizetésük. Ezután lesz igényük jó autószerelőre, orvosra is, de még a bölcsészek is profitálnak ebből, mert fizetőképes igény lesz a kultúrára is. Nem kell mindenkinek az IT felé mozdulnia, de ez tényleg egy kitörési pont lehet.

Amúgy pedig nincs olyan, hogy IT szakember. Ez nem jelent szinte semmit. Azért nem kapsz munkát mert tudod hogyan működik a számítógép és tudod használni. Ez alap, tudni kell és kész. Millió területe van az IT-nak, és mindenki specializálódik.

Ez tényleg olyan mint az írás, olvasás. Sőt Finnországban a kézírás nem is lesz kötelezően tanítandó az iskolákban, ellentétben a számítógép használattal! Ez a döbbenet, vajon mi mikor jutunk el idáig? Legalább addig, hogy vitatkozunk róla.

lavór 2014.12.09. 11:25:21

@franckarika:

Ha lenne hozzá affinitása, akkor csinálná. Gondolod a közmunkára vágyik egy fiatal? Na meg a képzést végző iskolák is véges létszámot tudnak oktatni.
Azért majd szólj, ha ott tartunk majd mindenben, mint Finnország.

franckarika (törölt) 2014.12.09. 11:56:18

@lavór: A fiatalok általában nemigen tudják mit akarnak. Aki igen az nyilván csinálja, hiszen szerencsére szabad országan élünk. Tudom sokaknak nehéz egy elmaradott régióból elindulni ezen az úton, de nem lehetetlen.

Az IT-t pedig szerintem sokan túlmisztifikálják, félnek tőle, azt hiszik túl bonyolult, ők ehhez nem értenek. Főleg az önbizalomhiányos fiatalok. A cikk pont arról szól, hogy ösztönözni kell a technológiai képzést, aminek az IT az alapja. Én ezzel maximálisan egyet tudok érteni.

Persze ezt is csak egy külföldi szakember mondogatja itt valami fórumon. Egy lépéssel előrébb lennénk ha egy helyi politikus mondaná.. Aztán nyilván az iskolákat is fejleszteni kéne hozzá.

A hajam égnek áll amikor meglátok 10 közmunkást egymás mellett levelet gereblyézni vagy lapátolni, főleg ha fiatalok is vannak köztük. Nem ezt kéne csinálniuk, ha nincs munka akkor tanítani, átképezni kellene őket. Hosszú távon jobban jár ezzel a társadalom mint a közmunkával. Persze egy egységsugarú politikusnak sokkal egyszerűbb közmunkát szervezni mint egy jól működő képzési rendszert kialakítani, annak forrást biztosítani. :(

lavór 2014.12.09. 12:00:47

@franckarika:

Van térkövező OKJ-s tanfolyam. Bár most az Unió kevesebb pénzt ad erre a célra, majd átképezzük a felesleges létszámot informatikusnak.
A fejlett országokban sem akar mindenki IT szakember lenni, épp ezért keresettek az ezzel foglalkozó szakemberek korhatár nélkül.

franckarika (törölt) 2014.12.09. 12:10:59

@lavór: Ha nem képezzük őket át akkor marad ami most van, az informatikus hiányszakma marad, jól meg lehet belőle élni. Nekem mondjuk nem baj, kisebb a konkurencia. Csak ne lázadjanak fel a fiatal munkanélküliek... :)

lavór 2014.12.09. 12:13:27

@franckarika:

Szerinted a legtöbben nem nyugatra mennének, mint az orvosaink?

elég egyszerűen látod a világot: IT szakember legyen mindenki. Ez minden gond megoldása.

lavór 2014.12.09. 12:15:48

@franckarika:

De nem nagy titkot árulok el, ha azt írom, hiányszakma a CNC esztergályos, a hegesztő... lassan a gáz- és vízszerelő, villanyszerelő... Bármilyen szakmunkát jó minőségben elvégző szakember.

franckarika (törölt) 2014.12.09. 12:35:21

@lavór: Voltam nyugaton, és hazajöttem és még mindig IT-s vagyok. Nem kellene olyan sokat tenni azért, hogy vonzó legyen Mo. Nyugaton nagyon érezni, hogy nem otthon vagy, sokan szívesen visszajönnének. És itthon még mindig sokkal olcsóbb az élet. A cikkben is benne van, hogy nem csak a fizuért mennek el. Az orvosok leginkább a rossz munkakörülmények miatt és a megalázó hálapénz miatt. Én azt mondom menjenek is, mert úgy látszik a helyzet csak akkor fog változni ha tarthatatlanná válik. Lásd orvoshiány, mentőhiány, emiatt halálesetek az elmúlt hetekből.

Amúgy ki mondta, hogy mindenki legyen IT-s? Te vetetted fel, pedig senki nem állította. Azt mondom és a cikk is azt írja, hogy az IT az alapja mindennek és ezt kéne tanítani. Egy CNC esztergályos tudtommal pont számítógéppel dolgozik. A villanyszerelőnek vajon nem kell műszaki tervet készítenie számítógéppel? Én még azt is tudnám értékelni ha egy sima burkoló vagy szobafestő egy 3D modellel mutatná be nekem, hogy az adott csempével hogyan fog kinézni a szoba. A szakmunkához is kell "IT".

lavór 2014.12.09. 12:42:57

@franckarika:

Nem ártan már különbséget tenni az IT szakember és a számítógépet valamilyen szinten használók közt. Lassan egy 6 éves gyerek is IT szakember, mert be tudja kapcsolni a számítógépet és megír rajta egy emailt? Ne viccoljunk már, kérem szépen.
süti beállítások módosítása