Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Műköröm vs tudomány - nők, akik alapjaiban változtatták meg a világot

2015. március 31. - nagymenő
Cherchez la femme! Wifi, Bloetoots, frekvenciaugratásos adásmód, analkitikai számolómű, Cray XE6 Hopper szupergyors számítógép, napszél mérés, napelem és radioaktivitas. A közös pont: a nő! Színésznő, grófnő, katonanő, kutatónő, akik a műköröm helyett a gumikesztyűt választották. 7 példa arra, hogy miért inkább természettudomány.
1. Hedy Lamarr
Hedy Lamarr

Színésznő, díva. Az első házassága idejéből komoly ismeretekkel rendelkezett a fegyverekről, irányítástechnika kérdéseiről. 1942-ben szomszédjával, George Antheil avantgard zongorista-zeneszerzővel torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezést hoztak létre. A dolog érdekessége, hogy a találmány véletlenszerűen keletkezett: George Antheil egy 16 darab mechanikus (lyukszalagos) zongorára írt művet akart szinkronizálni. Ugyanezen módszerrel oldotta meg a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak, bár matematikailag több eset is lehetséges lett volna.

A kidolgozott találmányt titkos kommunikációs eszközként (Secret Communication System) nyújtották be a National Inventor's Council-hoz (Országos Feltalálói Tanácsnak). Az Amerikai Szabadalmi Hivatal (United States Patent Office) a 2.292.387-es számon jegyezte be a "Titkos Kommunikációs Rendszer"-t, amely lényege, hogy a ma frekvenciaugratásos adásmódnak nevezett módszer segítségével a torpedókat irányító rádiócsatornát megvédjék a felderítés és a zavarás ellen, amellyel biztosítható a tengeri célpontok ellen indított torpedók találati valószínűségének növelése.

A találmányt felajánlották a haditengerészetnek, de az eljárást csak 1957-ben, a szabadalmi oltalom lejárta után két évvel vette elő a Sylvania Electronic Systems Division cég, és 62-ben a Kuba elleni tengeri blokád idején alkalmazták először a blokádban résztvevő hajókon. Ha ő nincs, ma nincs Bluetooth és Wi-Fi.

2. Ada Lovelace

Ada Lovelace

Lovelace grófnője (születési nevén Augusta Ada Byron, általánosan ismert nevén Ada Lovelace, London, Anglia, angol matematikus és írónő, aki főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.

3. Grace Hopper

Grace Hopper
Grace Murray Hopper (1906. december 9. - 1992. január 1.) ellentengernagy, az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztje, matematikus, a számítógép-tudományok egyik úttörője. Egyike volt a Mark-I. számítógép első programozóinak. Ő írta az első fordítóprogramot (compiler) amely valamely programozási nyelven írt programot képes a számítógép számára lefordítani. Felvázolta a számítógéptől független programnyelv ötletét, ami a COBOL, az egyik első modern programozási nyelv, megalkotásához vezetett és aminek egyik tervezője is volt. Neki tulajdonítják a "debugging" (számítógépes programok hibakeresése) kifejezés elterjesztését. Haditengerészeti rangjának és munkásságának köszönhetően gyakran "Csodálatos Grace"-ként ("Amazing Grace") hivatkoznak rá. Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének egy rombolója, az USS Hopper és a NERSC kutatóközpont (National Energy Research Scientific Computing Center - az USA Nemzeti Energiakutató Tudományos Számítóközpontja) leggyorsabb számítógépe, a Cray XE6 "Hopper" is az ő nevét viseli.
5. Annie Easley
Annie Easley

Annie Easleynek még középiskolai végzettsége sen volt, amikor elkezdett a NASA-ban dolgozni 1955-ben.  Az is igaz, hogy ezt rajta később sem kérték számon miután megalkotta azt a programot, ami alkalmas lett a napszél mérésére, optimalizálta az energiafogyasztást és kontrollálta a rakéták több paraméterét. 34 éves karrierjének sokat köszönhet az űrkutatás.

 6. Marie Curie

Marie Curie
15 éves korában érettségizett a varsói lánygimnáziumban, kiváló eredménnyel. Az egyetemre nem vették fel, mert egyrészt nő volt. Házitanítóskodott, és megkezdte tudományos tréningjét a mezőgazdasági és ipari múzeum laboratóriumában unokafivére, Józef Boguski felügyelete alatt, aki korábban Dimitrij Megyelejev orosz kémikus asszisztenseként dolgozott. 1891-ben Párizsban Maria menedékre talált nővérénél és sógoránál, majd november 23-án megkezdte tanulmányait a párizsi természettudományi karon. 1903-ban professzora, Henri Becquerel felügyelete alatt Marie megkapta doktori címét, Franciaországban elsőként, mint nő. Ugyanebben az évben Pierre Curie, Marie Curie, és Henri Becquerel együttesen megkapták a fizikai Nóbel-díjat„…elismerésül azért a rendkívüli szolgálatért, melyet csoportmunkával nyújtottak a Henri Becquerel által felfedezett radioaktív sugárzás további kutatásában”. Maria és Pierre nem tudtak Stiockholmba menni, hogy személyesen átvegyék a díjat. Életük messze volt a fényűzéstől. A Nobel-díj honoráriumának egy részéből újratapétázták párizsi lakásuk falait és modernizálták fürdőszobájukat, a maradék pénzt pedig megosztották az arra szoruló diákokkal és ismerősökkel.
7. Mária Telkes
Mária Telkes

Magyar származású, amerikai tudós, feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője. Budapesten diplomázott, fizika szakon. 1925-ben a clevelandi Biofizika Intézetben kezdett dolgozni. 1940-től a napenergia hasznosításának lehetőségeivel foglalkozott. Szabadalmai közé tartozik egy mobil, napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezés, melyet először az amerikai katonaság használt a második világháborúban. Nevét dicséri egy Boston közelében épült, kizárólag napenergiával fűtött ház, amivel korának nagy problémáját, a hőtárolás kérdését segített megoldani. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr57322098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2015.04.01. 16:35:22

Mi az úristen az a "bloetoots"? És az "analkitikai számolómű"??
Ez valami áprolisi tréfa?
süti beállítások módosítása