Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Részmunkaidő – áldás, vagy átok?

2015. április 07. - nagymenő

A Fresh&Easy élelmiszerlánc 5 évvel az alakulása után már 150 boltot üzemeltet Kaliforniában. Sikerének titka, hogy egészséges és szociálisan érzékeny cégként hirdeti magát. A termékek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, kétharmaduk helyi termelőktől származik, központi raktáruknál pedig napelemekkel biztosítják az energiaellátást.

Más szempontból viszont a hálózat ugyan olyan, mint a többi: az alkalmazottak többsége részmunkaidőben dolgozik, hétről hétre, napról napra változó időbeosztásban, változó posztokon. Egy tipikus napon öt-hat óra a munkaidő, de megesik, hogy hét különböző munkaállomás között kell ingázni. Aki reggel pékárút csomagolt, az később a reklamációkat, a hűségkártyák kiadását intézi, italokat pakol, vagy éppen a kasszához ugrik be. A legtöbb dolgozó jobban szereti a változatosságot, mint a monoton munkát. A részmunkaidős állásért viszont részmunkaidős fizetés jár.

Részmunkaidős dolgozókat korábban is sok helyen alkalmaztak, főképp a vendéglátóiparban és a kereskedelemben. Ma azonban többen vannak, mint bármikor korábban. Az elsődleges ok a költségcsökkentés, de fontos szempont a rugalmasság is. A becslések szerint a nagy amerikai hálózatok alkalmazottainak ma 70-80%-a részmunkaidős. Pontos adat ugyan nincs, az azonban sokat elárul, hogy a munkaügyis statisztikák szerint a 18 és fél millió munkahelyet biztosító kereskedelemben 2006 óta egymillió álláshely szűnt meg, miközben félmillió részmunkaidős alkalmazottat vettek fel.

A változást a technológia fejlődése is gyorsítja. A legtöbb munkaadó erre a célra fejlesztett szoftverekkel modellezi, mikor várható nagyobb forgalom, és a beosztásokat ezek szerint készíti hétről hétre. Míg korábban a részmunkaidős dolgozók könnyen vállalhattak akár két 5 órás állást – egyiket délelőtt, másikat délután, vagy este, mára ez a lehetőség megszűnt. Nem lehet ugyanis előre kiszámítani, mikor kell, és mikor nem kell dolgozni menni. Ezen a helyzeten javít a technológia. Ma már egyre több olyan BIG DATA tanulmány van, ami a megrendelések, a munkaidő és a hatékonyság hármasát kutatja, vagyis hogyan lehet a most még nehezen tervezhetőből kiszámítható és tervezhető együttműködést kialakítani. 

A részmunkaidő korábban a kisgyerekes anyák álma volt, mára ez az előnye is megszűnt. Kényelmes ugyanis addig dolgozni, amíg a gyerek oviban vagy iskolában van, megoldhatatlan viszont úgy dolgozni, hogy nem lehet előre tervezni, mikor, ki megy a gyerekért, ki vigyáz rá délután. Ugyancsak lehetetlenné vált, hogy pl. egyetemisták élvezzék a részmunkaidő előnyeit. Az órarendet és a hektikus munkabeosztást nem lehet összeegyeztetni.

parttime.gif

Egyre több mobil App igyekszik ezt a problémát áthidalni, vagyis azt, hogy a megfelelő munkaerő értesüljön a munkalehetőségről, a napi beosztásába azt be tudja illeszteni. Sok App már arra is alkalmas, hogy a részmunkaidős vagy freelancer munkavállalók bérszámfejtését is elvégezze. Így pedig a részmunkaidős foglalkoztatás vagy a freelancer-kedés áldás lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr317347160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aleb19 2015.04.07. 19:08:30

nincs itt kerem semmi latnivalo, haladjunk tovabb... csak a gazdagnak mondott nyugat hanyatlik

az ilyen kenyszer reszmunkaidos /nulla oras/ foglalkoztatas a magyar kozmunka programmal hasonlatos es szepiti/torzitja a munkanelkulisegi mutatokat
süti beállítások módosítása