Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Az év legfontosabb iroda-trendjei

2015. április 21. - nagymenő

Bár a dolgozók többsége a mai napig hagyományos irodákban, rugalmatlan, terekben, szűk kabinokban dolgozik, a 80-as évek amerikai filmjeiből jól ismert munkahelyek ideje lejárt. Rég eltűntek az óriási írógépek, hatalmas papírhalmok. Az infokommunikációs technika gyors fejlődése alapvetően változtatta meg a munkavégzést, és persze az ideális irodáról alkotott elképzeléseket is - mondta a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője Dalányi László, aki szerint például a szolgáltatóközpontokat már Budapesten is úgy alakítják ki a cégek, hogy oda nem csak a munkalehetőség, hanem a környezet miatt is legyen kedvük az dolgozóknak bejárniuk.

Totális mobilitás

Okostelefon, tablet, notebook. Míg korábban bizonyos adatokat, információkat csak egy bizonyos helyen találhattunk meg, ma ezek bárhol, bármikor elérhetőek. Vagyis a munka már nem bilincsel minket az íróasztalhoz. Dolgozhatunk otthon, útközben, kávézóban, vagy egy közösségi irodában.

Networking

A korábbi klasszikus munkahelyi hierarchiát egyre inkább a decentralizált hálózatok váltják fel. Ez azt jelenti, hogy a közös munkához mindenki hozzáteszi a magáét, és bár csapatban, mégis térben és időben sokszor egymástól távol dolgoznak a munkatársak. A hagyományos, kilenctől-ötig irodai munka egyre kevésbé jelentős. A rugalmas lehetőségek pedig a tapasztalatok szerint sokkal inkább szolgálják a hatékonyságot.

Kulcskérdés – a kommunikáció

A decentralizáció és a rugalmasság miatt minden eddiginél nagyobb szerep jut a kommunikációnak, a minőségi együttműködésnek. A sebesség nem kérdés – erre ott a modern technológia. A személyes találkozók fontosságát azonban egyáltalán nem szabad lebecsülni – ezért az irodákban a korábbi kuckók helyett a közösségi terek válnak a legfontosabbá.

Design

A Design egyre fontosabb. Az unalmas, barna bútorok, lehangoló szűk terek korszaka után most igazán szárnyalhat a belsőépítészek fantáziája. Az úttörők persze a nagy info cégek. Színek, kreativitás, folyamatos ingerek. Az extravagancia egyáltalán nem öncélú. Az innovatív terekben innovatív megoldások születnek.

office.jpg

Míg korábban az irodában a központi terek napközben gyakorlatilag kongtak az ürességtől, hiszen mindenki a saját kis kuckójában gubbasztott, ma ezek a legfontosabbak. Találkozók, megbeszélések, vagy akár egyéni munka  - ezekre mind alkalmas egy jól tervezett közös tér. Eközben persze a hagyományos munkaállomások területe, mérete és száma értelem szerűen csökken.

Nem csak a megszokott nagyméretű íróasztalok válnak feleslegessé, sokkal kevesebb tárolóhelyre van szükség. A vaskos dossziék helyett úgyis minden megtalálható a digitális archívumokban.

Ami a színeket illeti, korábban a barnák, szürkék uralkodtak mindenhol. Most szabad a pálya, nincsenek egyértelmű trendek. Attól függően, hogy az adott térben milyen jellegű munka folyik, választhatunk az élénkebb, stimuláló, vagy éppen a nyugtató pasztell árnyalatok közül. Azért csak óvatosan! A munkahely mégsem Disneyland.


Mivel a legtöbb irodában mindenki a saját, mobil eszközén dolgozik, fontos, hogy a kábelrengeteg helyett mindenütt elérhetőek legyenek a drótnélküli megoldások. Ugyanakkor a munkahelyek közösségi tereit óriás képernyők uralják. Ezeken bárki bemutathatja saját prezentációját, vagy akár videokonferenciák megtartására is alkalmasak.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr197386948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2015.04.22. 14:48:29

Hát ízlések és pofonok, én konkrétan megbolondulnék, ha olyan munkahelyem lenne, ahol a mézes-mázas közösségi tereket tolnák a képembe, ahol naphosszat hallgathatnám a tökéletesen felesleges baromságokat és rá lennék kényszerítve a közösségi életre. Miközben, mint a neve is mutatja ott a munkatársaim vannak, nem a baráti köröm..

bobijub 2015.04.22. 17:59:52

80-as évek amerikai filmjeiből jól ismert munkahelyek ideje lejárt. Rég eltűntek az óriási írógépek, hatalmas papírhalmok
-----
ez figyelmen kívül hagyja a leglényegesebb elsőre szembetűnő irodajellemzőt, amit az amerikai filmek lépten-nyomon ábrázolnak. egy filmben CSAK a hatalmas, egybenagyterű, juhhodály és/vagy nyitottcsirkeketrecmező jellegű irodatereket lehet látványosan mutogatni. csak egy ilyen iroda mutogatásával lehet ötlettelen filmes tucatmódszerekkel látványos kameramozgásokat végezni, satöbbi.
a konkrét munkavégzésre használt eszközök technikai fejlődésből adódó folyamatos cserélődése közben az szinte semennyit sem változott, hogy az amerikai filmek az irodát kizárólag mint sportpályanagyságú terekben elképzelhető elrendezést képesek ábrázolni. a filmeseknek nincs szükségük arra, hogy érdekeljék őket azok a tényezők, amik a munkavégzés emberi hatékonyságát kimutathatóan több tíz százalékkal képesek rongálni, és amiknek a tudatos hatnihagyásával a tulajdonosok esetenként szándékosan dolgoznak a saját profitjuk ellen. nem véletlen, hogy egyes igazán ütőképes vállalkozások, ahol a szellemi munkavégézés adja a profit alapját, nem alkalmazzák a nagyteres irodát gondolkodás nélkül.

-----
Találkozók, megbeszélések, vagy akár egyéni munka - ezekre mind alkalmas egy jól tervezett közös tér.
mindenki a saját kis kuckójában gubbasztott

talán meg kéne kérdezni egy olyan szakembert, aki foglalkozott is ezzel a témával, és nem csak a látványraalapozott véleményét hangoztatja, hogy mik a leg"hatékonyabb" figyelemzavaró, koncentrációromboló, szellemi munkavégzés hatékonyságot csökkentő tényezők. egy szakember, akit nem az egyteres irodák berendezésének értékesítéséből élő cég finanszíroz, a zavaró tényezők között eléggé az élre helyezi az emberi beszédet. és ami még ennél is rosszabb, az egy párbeszéd egyik oldala, vagy a hallható, de nem jól érthető beszéd. minden bizonnyal hosszas keresgéléssel sok munkával lehet találni olyan olyan környezeti tényezőt, ami általánosságban rontja a szellemi munka hatékonyságát, de ez a rontó tényező az egynagyteres irodában kevéssé érvényesül, de ha találnak is ilyet, akkor ennek a hatása az összes többihez képest elenyésző.

marha jó lehet egyedülgubbasztás helyett úgy gondolkodni, hogy közben a közösségi térb egyik sarkában egy többtízrésztvevős prezentáció megy, és a hozzám közeli karosszékszigetben egy lendületes háromszemélyes ötletroham zajlik
-----
a legsajnálatosabb az a tényező, aminek a változásáról a cikk egy szót sem ejt, valószínűleg leginkább azért, mert ezen a területen inkább romlás tapasztalható, mint javulás. ez a terület az ergonómia. a kézbenhasználatos eszközök és a notebookok nem csak tömegesen terjednek, hanem elképesztően megnőtt az az arány, amit a teljes munkaidőből ezeknek a használata tesz ki. és ennek lesznek hosszú távon a legszörnyűbb egészségi következményei. ha egy kütyü egyben van, akkor nem lehet vele megtalálni a minden testrész és érzékszerv szempontjából kedvező testtartást. hogy érthetőbben is szétmagyarázzam. ha a notebookot közelebb akarom húzni magamhoz, mert a kezemnek úgy kényelmesebb, akkor a szememnek nem jó. ha olyan magasságba akarom helyezni, hogy a nyaktartásomnak és a gerincemnek jó legyen, akkor a karom számára elviselhetetlen. szóval nincs jó megoldás, és mégis egyre többen örülnek annak, hogy ennek a lehetetlen testhelyzeteket kikényszerítő cuccnak a rabságában dolgozhatnak. a kézbentartott cuccok használata még ennél is rosszabb egészségileg.
-----
alakul az iroda. a látványa. hűűde hűűde jajdejó. a minőségi együttműködés fontos. de vannak olyan szellemi munkaféleségek, ahol _önmagában_ semmire se nem elég.
süti beállítások módosítása