Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Mérnököt startup-os múlttal? Kösz nem!

2015. május 05. - nagymenő

Ha valaki azt hiszi, hogy a mérnököknél, IT szakembereknél előny, a magyar startup-os múlt a magyar, fontos, a magyar munkaerőpiacon, az téved. Ha dolgoztál már startup-nál és újra munkát keresel, jobb, ha újra startup-hoz mész állásinterjúra.

Álmában sem gondolta volna az egyik legnagyobb magyarországi mérnök és IT szakember kölcsönző és közvetítő vezetője, hogy Magyarországon nem előny, inkább hátrány, ha valaki dolgozott már startup cégnél. Az Experis Magyarország vezetője mesélt saját tapasztalatairól.

experis.jpg

- Az egyik budapesti IT cég, nem multi, mérnököket és IT-seket keresett. Többet is. - meséli Fülöp Zsuzsa. Az adatbázisunkban a legjobbaktól, a legtapasztaltabbaktól, a pályakezdőkig sokan szerepelnek. Kidolgoztuk a cég HR stratégiát és letettük a vezető elé a CV-ket. Az első kérdés az volt, hogy a jelöltjeink közül kik azok, akik valaha dolgoztak már startup cégnél. Nem értettük a kérdést, de válaszoltunk. A megbízónk azt kérte, hogy a volt stratup-osok neki nem kellenek.

Természetesen nem a szakmai tudással és tapasztalattal volt a gond, hanem a "munkamorállal", vagyis azzal, ha valaki egyszer megszokta, hogy kötetlenül dolgozhat, nagyon nehéz újra olyan munkakörben elhelyezni, ami a stratup-okéhoz képest kötöttebb, unalmasabb, köznapibb feladat. 

- Ennél sokkal fontosabb - mondta Fülöp Zsuzsa - hogy a startup-oknál akkor is van fizetés, ha nincsen projekt. A befektetők ugyanis türelmesek, kivárnak, számukra nem a napi pénztermelés a cél, hanem az exitálás, vagyis a haszon előállítása. Van lóvé, de nincs hajtás, sőt van, hogy nincs is igazán mit csinálni.

Az is igaz, mondta az Experis szakértője, hogy a stratup-oknál általában a jobbak vannak és általában jobban is keresnek. Ezt pedig nem tudja minden cég megengedni magának.

Fülöp Zsuzsa szerin ugyanakkor a startup-októl tanulni kell. A verseny ugyanis kiélezett és előbb vagy utóbb nem lesz olyan jó szakember, mérnök vagy IT-s aki ne fordult volna már meg egy startup cégnél és ami enné is fontosabb tanulság a cégek számára, hogy meg lehet orrolni a stratup cégekre, de ők is versenyben vannak. ha pedig valakinek jó mérnök és IT-s kell, akkor velük kell versenyezniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr167431346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2015.05.05. 21:51:07

"Ennél sokkal fontosabb - mondta Fülöp Zsuzsa - hogy a startup-oknál akkor is van fizetés, ha nincsen projekt."

Az a nem multi IT cég, amelyiknél ilyen gondolat felmerül az pistike bt. Nem teljesen értem, hogy pistike bt miért HR-en keresztül keres új alkalmazottat, erre telik, de "project" csak néha esik be? Itt valami kamu.

♔batyu♔ 2015.05.05. 22:07:09

Ezt a startup-ot kissé túldimenzionálják. Ahogy ez a cég is.

Netuddki. 2015.05.05. 22:15:51

Ekkora egy baromságot!
Mellesleg elképzelhető, ha az említett cég minimálbérre keres napi 12-14 órára rabszolgákat. Nem jósolok nagy jövőt nekik...

Dr_utcai_arcos 2015.05.05. 22:17:28

Ne haragudjatok srácok, de ezt ki hányta össze??
"Ha valaki azt hiszi, hogy a mérnököknél, IT szakembereknél előny, a magyar startup-os múlt a magyar, fontos, a magyar munkaerőpiacon, az téved." A mi?
"Kidolgoztuk a cég HR stratégiját és letetük a vezető elé a CV-ket." ....
"A megbízónk azt kérte, hogy a volt stratup-osok neki nem kellenek." jaj...

Alick 2015.05.05. 23:09:34

Nyilván van olyan cég, ahol az önálló, kreatív gondolkodás ijesztő lehet a cég vezetőinek... a startup-osok pedig köszönik, hogy az ilyen helyektől megkímélik őket, van éppen elég lehetőség.

halaloszto 2015.05.05. 23:34:55

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: erről van szó. nem is alkalmazottat kerestek ugye, hanem kolcsonzott munkaerot. betanitott mernokot. nyilvan azzal kezdtek hogy kiszorjak azokat akik tudnak gondolkozni, mert meg atlatnanak rajtuk es bajba kerulnenek.

tavolirokon2 2015.05.06. 00:20:22

Blogiro fusson ma' neki megyegyszer annak az elso mondatnak, legyen szives...

Tartalom: Igen, az epamnak egyszeruen nem olyan emberekre van szuksege, mint a prezinek. Nem tudja, nem akarja a kreativitast megfizetni, nem erdeke versenykepes munkakorulmenyeket teremteni.

Holnapi cikkunk: Leonardo da Vinci-t nem vennek fel szobafestonek...

tralalala 2015.05.06. 00:36:51

Ez miért olyan nagy hír, ugye nem arról van szó, hogy a startuposok buták lennének, hanem esetleg inkább önjáróbbak, "művészlelkek", nehezen irányíthatóbbak, és egy multinál, ami egy becsontosodott módon működik (de működik!), ezek nem olyan nagy előnyök.

Írta valaki, hogy da Vinci sem lenne jó szobafestő, ez tényleg találó. Ettől persze szobafestőkre is szükség van. De ha én szobafestőt keresnék, akkor tuti én is kizárnám azokat, akik még kis ábrákat is rajzolnak a falakra, még akkor is, ha tehetségesek amúgy, de nekem nem az kell, hanem hogy fessék le a falat.

átlátó 2015.05.06. 08:42:03

Tehenészetbe se jelentkezzenek. Ott is nagy a napi hajtás. Először is, korán kell kelni.

Muad\\\'Dib 2015.05.06. 09:20:22

A posztnak ezt a részét nem is értem: "...- Ennél sokkal fontosabb - mondta Fülöp Zsuzsa - hogy a startup-oknál akkor is van fizetés, ha nincsen projekt..." Miért van olyan cég, ahol jutalékban fizetik a mérnököt?

Másrészt viszont a kommentelők egy része is vastagon fogalmatan. Bizony sz igazán méretes multinál nem feltétlenül előny a startup típusú azonnal csapjunk a közepébe mentalitás. Komolyan gondoljátok, hogy egy valódi multi úgy működik, hogy K.Béla magyar kreatív kisiparos IT szakember nagy lendülettel belebarmol a néhány tucat országot átfogó hálózatba? Vagy hirtelen ötlettől vezérelve átkonfigurálja mondjuk az app szervert? Tökéletesen életszerű, hogy próbálnak megfelelő embert keresni, megfelelő munkára. Ez pedig nem csak szakértelem kérdése. Ha előre tudom, hogy egy olyan típusú ember jön hozzám, aki imád mindennel azonnal molyolni, és nem tervezgetni, hanem kísérletezni, akkor azt a fejlesztéshez fogom felvenni és nem az üzemeltetéshez, ahol öt nyomtatványt kell elküldeni ahhoz, hogy átállítson mondjuk egy indiai switchen egy vlan-t...

yerico1 2015.05.06. 09:22:46

Hát a blogíró mindenesetre ne menjen el magyar érettségire, mert a tanára ott helyben sírva fogja széttépni az irományát, mielőtt kiugrik az ablakon, annyira magyartalan, és tele van helyesírási hibákkal az első bekezdés is.

Amúgy ma minden cég startup, aki most kezd. Tehát startupNÁL dolgozni nem gond, ráadásul ott hajtás van, hiszen a keret fix, a határidők szorosak, amit ha nem sikerül betartani, a cég is borulhat. Másfelől nem szeretem, ha IT területen azt hiszik, hogy jó a kötöttség. Ez vezetői hiba, nem mindenkinek reggel nyolc és délután 4 között fog az agya, van, hogy ott kell hagyni a fenébe a cuccot, mert nem megy, másnap meg azonnal megvan a megoldás. Ha a cégvezető ragaszkodik a napi 8 órás robothoz, akkor ott bajok vannak a képességeivel. Amúgy is inkább az jellemző IT vonalon, hogy a határidőket kell betartani, azon belül a munkaidő beosztás rá van bízva a dolgozóra. Jellemzően jól beosztott határidőknél nem fogja a lábát lógatni. Ráadásul jellemzően a mentalitás az, hogy jól fizetünk, tehát nem kell beleférnie 8 órába a munkádnak.
Másrészt mi az már, hogy csak akkor van fizetés, ha van munka?????? Munkavállaló pénzért dolgozik, amit minden hónap 10-éig megkap. Hogy a cég startup, vagy sokéves multi, nem lényeg. IT fizetés ráadásul nem a minimálbér szintje.

yerico1 2015.05.06. 09:27:52

@Muad\\\'Dib: IT cégeknél is jellemző a kapkodás, pl. T-Systemnél egész biztosan vannak ilyenek. De jellemzően lassan pörög fel egy projekt, és a végén szenved időhiányban. Akkor aztán gond nélkül konfigurálnak át szervereket, ha az kell. De nem multi cégnél dolgozva egy olyan projektre, amire a cég rátette a jövőjét, és 20-30 ember dolgozott rajra. rátettek egy frissen érettségizett csapatvezetőt, aki azonnal be is pánikolt és felmondott. Na ott pl. folyamatos kapkodás volt., tervezésre nem volt idő.
De pl. a nagy autópálya-díjfizető rendszer specifikációját 2-3 héttel a határidő előtt kapták meg a cégek. Aztán persze nem is lettek kész, de ott aztán volt is kapkodás., a rádió meg szépen azt kommunikálta, hogy nem bírta a szerver a terhelést. Hát persze, ha előtte legalább bekapcsolják...

2015.05.06. 09:28:41

@tralalala:
Az emberek nem ennyire egyszerűek, attól, hogy valaki szeret kis ábrákat festegetni, nem biztos, hogy ne szeretne szobafestőként dolgozni, és mellette otthon festegetni az ábráit. Aztán ki is éghetett a kreatív munkában, ami miatt egyszerűbb, szabályokhoz jobban kötött munkát szeretne. Aztán azt sem tudjuk abból a kérdésből, hogy dolgoztál-e startupnál, hogy szerettél-e ott dolgozni, hiszen lehet, hogy valakit pályakezdőként ilyen helyre vettek fel, aztán amint tudott, váltott, ez alapján meg nem lehet megítélni egy embert, ha mindenkit kizárnak, aki valaha dolgozott startupnál, akkor rengeteg, alapvetően multikhoz, és nem startupokhoz való jó szakembert is kiszűrnek.

Szóval szerintem nagyon szűk látókörű az a munkáltató, amelyik egy ilyen kérdésre adott válaszokból ennyire messzemenő következtetést von le.

Muad\\\'Dib 2015.05.06. 09:39:20

@yerico1:
Ezzel nem vitatkozom, de IT szakember nem csak IT céghez kell. Sőt még fejlesztés sem csak IT szektorban működő cégnél van.

♔batyu♔ 2015.05.06. 10:08:43

A startup cég is csak egy cég, legfeljebb a kezdetén nem annyira cégszerű. De a napi 8 (vagy több) órás fegyelmezett munkavégzés ugyanúgy ott van, a hálózat működését, dolgozók támogatását pontosan ugyanúgy kell garantálni mint bárhol másutt, azért az nem úgy van, hogy ott csupa Bill Gates sürgölődik.

Celtic 2015.05.06. 20:51:34

@Dr_utcai_arcos: +1
Nem vagyok egy nyelvtannaci, de amelyik HR-es cegnel ilyen helyesiras a meno, oda az eletben nem adom be az oneletrajzomat.

Ha ennyire igenyesek a blogjukban...

NyaliFali 2015.05.11. 08:40:24

@Dr_utcai_arcos:
Ez a júzer bitang nagy fasságokat írogat, csak olvasd el a párt-fogók blogon a szerzeményeit.
Kérünk szépen mi "nagymenőnk" mikor írni szeretnél, inkább ülj rá a kezeidre, hidd el sokkal izgalmasabb lesz mindannyiunk élete, de a tied biztosan :D
süti beállítások módosítása