Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Van olyan állás, ahol a nők jobban keresnek, mint a férfiak!

2015. október 15. - nagymenő

2013-ban a főállású munkaviszonyban dolgozó amerikai nők átlagosan 78%-át keresték annak, amit a férfiak kapnak ugyanazért a munkáért. A két nem fizetése közötti szakadék nem újdonság, évtizedek óta változatlan. Az idén azonban arról is készültek statisztikák, hogy mely foglalkozásoknál átlagosan mennyi a különbség. És igen! 342 szakmából 9-ben a nők keresnek jobban!

Ha megnézzük a Business Insider által közreadott listát, egyértelmű, nincs sok okuk a nőjogi aktivistáknak ünneplésre. A szakmák többsége alacsony presztízsű, ráadásul a fizetés különbség sem túl nagy.

women-over-men_1.png

Ezzel szemben azoknak a szakmáknak a listáján, ahol a férfiak és nők fizetése közötti különbség a legnagyobb, már komoly eltérés mutatkozik. Érdekes, hogy a pénzügyi szektorban szinte törvényszerű, hogy a férfiakat jobban megfizetik, mint a nőket.

men-over-women_1.png

A nők és férfiak fizetése közötti átlagos különbségre sokszor hallott magyarázat az, hogy a nők eleve szívesebben választanak olyan, nőiesnek számító, alacsony presztízsű szakmákat, mint az ápolónői, tanári hivatás, míg a férfiak választásában fontosabb szempont a magas fizetés, a karrierlehetőség. Ez ugyan magyarázat lehet az átlagok közötti eltérésre, de arra nem, hogy ugyanabban a szakmában miért keresnek rosszabbul a nők, mint a férfiak.

Rugalmas időbeosztás – ez lehet az egyik ok. A nők ezt sokkal inkább igénylik, mint a férfiak, hiszen ők szülnek, maradnak otthon, ha beteg a gyerek. A nőkkel szemben a családon belül is mások az elvárások. Míg egy porszívózó férfi a haverok szemében papucs, egy nem takarító nő trehány - mondta Fülöp Zsuzsa az Experis Magyarország kiválasztási szakértője.

Egy másik kutatás szerint a nők nem alkudoznak az állásinterjúkon. Míg a férfiak több mint fele megpróbálja feljebb srófolni az ajánlott fizetést, a nőknek mindössze 8%-a próbálkozik ezzel.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr257970171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása