Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hiába a tudás és a tapasztalat, nem kellenek az 50+-os vezetők

2015. október 22. - nagymenő

Az idősebb korosztályhoz tartozók – tudásuk és tapasztalatuk ellenére – nem alkalmasak vezetőnek. Legalábbis ez a közvélekedés Nagy Britanniában, az Institute of Leadership and Management felmérése szerint. Az ötven év feletti korosztály egyszerűen szóba sem kerül. Pedig Nagy Britanniában hiány van jól képzett, tapasztalt vezetőkből. A tanulmány készítői 1400 cégvezetőt kérdeztek arról, hogy az idősebb korosztályhoz tartozó, jól képzett szakemberek alkalmasak-e arra, hogy betöltsék ezt a munkaerő piaci űrt.

  • A vezetők 61%-a azt mondja, az ötven fölötti dolgozók fejlődésre való képessége alacsony (20%), vagy nagyon alacsony (41%).
  • Ugyanakkor az idősebbek legyőzik a fiatalabb munkavállalókat, ha a szakma-specifikus tudásról és képességekről (85%) vagy az ügyfelek megértéséről (78%) van szó.
  • Az ötven év felettik 46%-a úgy véli, nincs esélye előre lépni.

A kutatásban részt vevők is ezt látják a legnagyobb hiányosságnak. Míg a fejlődésre való képességek az 50 fölöttieknél 46%-ra osztályozták, az X generáció tagjai (1965 és 76 között születettek) 67, az 1977 és 1997 között születettek pedig 79%-ot értek el.

ageism1.gif

Kate Cooper, a kutatás vezetője úgy látja, az 50 fölöttiek nem kapnak egyenlő esélyeket a brit munkaerőpiacon. Mindez azért van, mert a közvélekedés szerint az idősebbek nem akarnak tanulni, őket magukat sem érdekli az előre lépés. Valójában viszont lelkesek – sőt, sokszor lelkesebbek, mint a fiatalok – ha a növekedésről, fejlesztésről van szó.

„Számtalan jelét látjuk a kor alapján történő negatív diszkriminációnak a munkaerőpiacon” – mondja a kutatásvezető. „A kiválóan képzett munkatársak esélyei egyre romlanak az idővel. A fiatalság kultusz olyan erős, hogy az idősebb dolgozók – bár tisztában vannak a képességeikkel – maguk is elfogadják, tényként kezelik, hogy esélytelenek az előrelépésre.”

A hivatalos brit munkaügyi becslések szerint a következő tíz évben 13,5 millió új állás jön létre, miközben mindössze 7 millió fiatal lép be a munkaerő piacra. Ez komoly munkaerőhiányt vetít előre, amelynek jelei már most is érezhetőek, különösen a magas képzettséget igénylő, vezető pozíciókban. A brit intézet egy másik kutatása ugyanakkor rámutat: az Egyesült Királyság dolgozóinak 93%-át aggasztja, hogy a cégvezetés alacsony színvonala saját karrierlehetőségeit is csökkenti.

Kate Cooper szerint Nagy Britannia gazdaságának jelenlegi helyzetében egyszerűen muszáj leszámolni az idősebb kollégákkal kapcsolatos előítéletekkel. 50 fölött is lehetővé kell tenni a folyamatos képzést, fejlesztést, és kiaknázatlan aranybányaként tekinteni a 1965 előtt született generációra.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr138011687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velemenyem szerint.... 2015.10.22. 15:36:58

Ez az a cikk ami Magyarországon teljesen értelmetlen. Itt az 50-es generáció mások nőtt fel, nem a koruk miatt mellőzik hanem a képzési problémák miatt. Aki pedig e generációból olyan szintű az nem menedzser hanem cégtulaj...

Alick 2015.10.22. 22:29:16

Tegyük hozzá, hogy a vezető beosztás nem feltétlenül vonzó... jópár embert ismerek (multinál), aki esélyes lett volna pl. középvezetőnek, de egyszerűen lepasszolta a lehetőséget.

halaloszto 2015.10.22. 22:58:46

a cégeket baromira nem érdekli a fejlődőképesség. nem akarnak emberekbe fektetni, embereket fejleszteni. kettő dolog kell nekik:
- azonnal munkárafogható tudás és tapasztalat
- terhelhetőség.

a megfelelően képzett fiatalban az első 5 évben ez meg is van. ahogy a viág gyorsul, a tudás is egyre hamarabb elavul.

Vajk

gizmo26666 2015.10.22. 23:02:31

Nem értem, ha ilyen hiány van ilyen hiáény van képzett m unkaerőből, miáért nem nyitják meg a kapukat Calais-náél, hogy beáramolhasson az a sok közel-keleti egyetemi professzor

arncht 2015.10.23. 06:14:37

Pedig az eloregedo tarsadalomnal figyelembe kell venni minden korosztalyt. Az elettapasztalatot nem lehet egy fiatallal potolni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.10.23. 07:33:37

@gizmo26666: picit rákattantál, nem hülyegyerek? Libsizz is kicsit te... fidesztroll!

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.10.23. 07:48:55

Érdekes, hogy sehol sem látom a felmérésben azt, hogy az 50 felettiek hány százalékáról gondolják azt, hogy azért nem alkalmasak vezetőnek, mert nincsenek vezetői képességeik.

És ha 50 éves koruk előtt volt vezetői képességük, akkor 50 felett hova lett ez a képesség? Elvitte a cica?

Az 50 felettieket ma már SEMMIRE nem tartják alkalmasnak, pusztán a koruk miatt. Ami azért is érdekes, mert már 10-15 éve is ez volt a vélemény az akkori 30-35 évesek részéről, és ők most kezdenek belépni lassan ebbe a korba, hiszen ők ma 40-45 évesek. Vajon mit szólnak majd hozzá 5-10 év múlva, ha a fagyi egyszer csak visszanyal?

midnight coder 2015.10.23. 07:58:59

@Velemenyem szerint....: Nem feltétlenül. Más képességek kellenek egy jó cégtulajnak mint egy jó menedzsernek, bár tény hogy vannak átfedések.

Az megint egy másik kérdés, hogy akar-e valaki menedzser lenni, vagy épp azt a munkát szereti amit csinál. Én Pl. szoftverfejlesztő vagyok, imádok programokat csinálni, tervezni is, ugyanakkor felfelé nálunk legalábbis csak a team leader van, aki viszont lényegében alig fejleszt, csak koordinál, egész nap meetingel, magas szintű specifikációkat ír, statisztikákat gyárt. A fene se vágyik erre.

midnight coder 2015.10.23. 08:03:43

@halaloszto: Ez sajnos tényleg igaz. Inkább felvesznek valakit kész tudással és referenciával mint hogy a saját embereiket képeznék tovább - vagy legalább adnának időt az önképzésre. Így ha életben akarsz maradni, a szabadidődben kell továbbképezni magad.

jaegtoer 2015.10.23. 08:57:17

Nem igaz, hogy kevésbé fejlődőképesek a 65 előtt születettek.
Mindössze arról lehet szó, hogy a 'változás a változásért' projektek időbeli ritmusát eltúlzottnak tarthatják.

Például már egy 700-1500 fős cégnél, már nem gazdaságos és nem is hatékony a folyamatokat , a számítástechnikai alkalmazásokat 5-7 évente átszabni, miközben az új alkalmazások, technológiák, szoftverek ugyan egy seregnyi új dolgot tudnak, de egy másik seregnyit 'elfelejtettek' a régiből, vagy pedig egészen más struktúrában használhatók. 5 évenként nem lehet újratanulni egy 5000 oldalas window's-t, csak azért, mert a microsoft üzleti érdekei azt diktálják.
Az önmagáért való (prezentációs megtévesztéseken alapuló) változás és változtatás túlburjánzásának hátrányait pedig jobban érzékeli egy 3 évtizedes munkatapasztalattal rendelkező kvalifikált szakember, mint egy ifjú titán, akinek munka tapasztalata nem lévén, negligálja, leszólja, háttérbe szorítja azt, hogy saját fontosságát előtérbe tudja helyezni. Nem általános, de igen gyakori jelenség. Aztán amikor 'beteljesítettek' és sikerekre hivatkozva odébbálltak máshova káoszt generálni, akkor előszedik az ötveneseket, akik neki gyürkőzhetnek a kármentésnek, és a hatékony működés helyreállításának.
Ugyanakkor kiemelten fontos az új megközelítések, az új iránti fogékonyság és a rutin közötti egyensúly megtartása. Tulajdonképpen az egyensúly kialakítás és megtartás a vállalat-, vállalkozásvezetés művészete.

jaegtoer 2015.10.23. 09:06:35

@Hujber Tünde:

Valójában lehetséges, hogy helytálló az a vezetéselméleti feltételezés, hogy azok az ötvenesek, akik ötvenes éveik elejére elfoglalták szervezeti hierarchiában a helyüket, tulajdonképpen eggyel magasabb státuszú szervezeti dobozban vannak, mint amit képesek ellátni, s ezt a dobozt ,az ezt megelőző utolsó jó teljesítésű dobozukkal vívták ki. Sajnos erre is van gyakori példa.
Nem minden vezető vezetőképes magasabb szinten.

Velemenyem szerint.... 2015.10.23. 10:18:09

@midnight coder: tisztában vagyok a különbséggel, de itt teljesen más a gond. Amiről a poszt szól az egy angol probléma, nálunk ez azért nem merül fel mert nem jellemző erre a generációra a releváns végzettség és tapasztalat.

Amikor ők tanultak akkor még nem létezett alkalmazott közgazdaságtan, egyszintű bankrendszer volt és marketing helyett tervutasításos gazdaság.

90-ben pedig vagy fejest ugrottak az életbe (páran, ezek többségének viszont most cége van és igen gazdag) vagy elkallódtak.

hatar.comment 2015.10.23. 10:51:34

@Velemenyem szerint....: szerintem ez így nem igaz. Mint a generáció tagja megdöbbenéssel olvastam ezt a kommentet. Igenis a többség egyfolytában tanul és továbbképzi magát. Sokszor sokkal intenzívebben, mint a fiatalabb korosztály és pont azért, hogy versenyképes maradjon a piacon.
"többségének viszont most cége van és igen gazdag) vagy elkallódtak" ---- ezt megint nem tudom, hogy honnan vette a kommentelő. Sok fiatal megirigyelhetné az ötvenesek vitalitását, tudását, tapasztalatát. Elkallódtak???!!!
Ah ... na nem is mérgelődöm. Lesz még a hozzászóló is 50-es. Sok sikert neki ;)

gizmo26666 2015.10.24. 21:05:50

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: Nézz már magadba, melyikünk a troll, te Fasz
süti beállítások módosítása