Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nyugdíjasként is munkában? Érvek pro és kontra

2015. november 11. - nagymenő

Unatkozik, és haszontalannak érzi magát. A legtöbb nyugdíjas ezért megy vissza dolgozni. És egyre többen! Nagy Britanniában hat nyugdíjasból egy visszatér a munkaerőpiacra. A munka, az aktív élet a legjobb orvosság az elmagányosodás ellen is.

Egy friss kutatás adatai szerint hatból egy nyugdíjas aktívan dolgozik

Ötből hárman azt mondják, azért, mert nem akarnak unatkozni, nem akarják feleslegesnek érezni magukat.

Az 55 év fölöttiek egyharmada azt mondja, szeretné folytatni a munkát akkor is, ha átlépi a nyugdíj korhatárt.

nyugdijasmunka.jpg

A nyugdíjasok fele úgy fogalmazott: nem érzi magát elég öregnek ahhoz, hogy ’klasszikus’ nyugdíjasként éljen.

Sokan álmodoznak arról, hogy nyugdíjasként ücsörögnek otthon a kanapén, és élvezik a nyugodt életet, a boldog semmittevést. A valóság az, hogy ezt az életformát a többség csöppet sem érzi kielégítőnek. A férfiaknál hatból egy az arány – ennyien térnek vissza a munkaerő piacra nyugdíjazásuk után. A nőknél viszont tízből kevesebb, mint egy nyugdíjas vállal munkát. A motiváció is más. Míg a férfiak nem bírják a négy fal között, szeretik magukat „hasznosnak” érezni, a nők pénzügyi okokra hivatkoznak.

Általában a dolgozó nyugdíjasok fele említi, hogy azért dolgozik tovább, mert korábban is szerette a munkáját, bár a férfiak ezzel sokkal gyakrabban érvelnek, mint a nők.

A megkérdezettek egyötöde azért is fontosnak tartja a tovább dolgozást, mert így támogatni tudja a családját, míg 13%-nak olyan hitele van, amit a továbbiakban is fizetnie kell.

A nyugdíjasok tágabb családja nem mindig ért egyet a munkavállalással, mondván, így kevesebb időt tölthetnek együtt. A nyugdíjas munkát ellenző családtagok 9%-a mondta, hogy megnehezíti a gyerekek ellátását, ha nincs kéznél mindig a nagymama vagy a nagypapa. Ez az arány 13% a 18 év alatti gyereket nevelők körében.

A 18 és 24 év közöttiek több mint fele viszont konkurenciát lát a nyugdíjasokban, ezért ellenzi a nyugdíj utáni munkavállalást. Egyötödük szerint az idős dolgozók visszafogják a kreativitást és az innovációt a munkahelyeken. 

Általában viszont a megkérdezettek 85%-a – a fiataloknak pedig negyede – gondolja úgy, hogy az idős dolgozók értékes tudást és tapasztalatot jelentenek a cégnek.

Világszerte – így Magyarországon is – egyre több nyugdíjas dolgozik. Európa és Észak-Amerika országaiban növekvő problémát jelent a társadalmak ’elöregedése’, vagyis az, hogy kevesebb dolgozónak több nyugdíjast kell eltartania. Ezzel párhuzamosan növekszik a szakképzett munkaerő hiánya is, így a dolgozni akaró nyugdíjasok előtt újra kinyílhatnak az ajtók a munkaerőpiacon.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr738069698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karipapa01 2015.11.12. 13:01:51

Most akkor munkavállaló, vagy nyugdíjas. A nyugdíjas azért nyugdíjas, mert már nem tud dolgozni. Ha meg tud, akkor miért nyugdíjas?

laci_52 2015.11.12. 15:03:57

@Karipapa01: A nyugdíjas azért nyugdíjas, mert elérte a korhatárt, élete munkájával jogot szerzett a nyugdíjra és ezzel a jogával él is. Más kérdés, hogy esetleg még tud és akar is dolgozni. Miért ne tehetné?

Egyébként ahogyan emelkedik a korhatár, egyre kevesebb nyugdíjas fog dolgozni, sőt mi több, sajnos egyre többen lesznek, akik már évekkel a nyugdíj előtt kiesnek a munkából jórészt egészségi okok miatt.
süti beállítások módosítása