Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Már érettségi nélkül sem olyan nehéz munkát találni az USA-ban

2015. november 18. - nagymenő

Egyre javulnak a munkaerő-piaci kilátásai annak a csoportnak, amely leginkább megszenvedte a gazdasági válságot – írja a Wall Street Journal. A képzett munkavállalók hiánya miatt ugyanis a munkaadók egyre mélyebbre ásnak a munkaerőpiacon, és inkább betanítják az alulképzett jelentkezőket, minthogy az üzlet a munkaerőhiány miatt stagnáljon.

blogra.jpg

A 25 év feletti, nem érettségizettek körében a munkanélküliségi ráta a korábbi 7,9%-ról 7,4-re esett vissza. Ez a legjobb arány 2008 februárja óta.

2014-ben még 9%-os volt a mutató, miközben az érettségizettek körében 6, a diplomásoknál pedig 3,2%.

A népesség alulképzett része eleve jóval kisebb arányban volt jelen a munkaerőpiacon – vagyis jelent meg munkavállalóként illetve aktív munkakeresőként. Javult ez a szám is, a korábbi 40-ről, 45,5%-ra. Vagyis egyértelmű, hogy a munkanélküliségi ráta nem azért csökkent, mert a képzetlenek feladták a munkakeresést, hanem azért, mert valóban egyre többen állnak munkába.

Az ünnepek közeledtével a kereskedelemben nőtt meg ugrásszerűen a munkahelyek száma. Az Amazon.com például a tavalyi 80 000-rel szemben az idén 100 000 álláshelyet hirdetett meg. Aktívan kerestek munkavállalókat már októberben a divatüzletek is. A legnagyobb kereskedelmi munkaadó, a Wal-Mart csak novemberi kezdéssel toborzott, így várhatóan a következő statisztikák még jobbak lesznek.

De nem csupán a kereskedelem pörgeti fel a munkaerőpiacot. A vendéglátóiparban 42 000, az építőiparban pedig 31 000 új munkahely jött létre októberben.

Bár a helyzet kedvező a munkát keresőknek, a munkaadók egyre nagyobb arányban szenvednek a megfelelő munkavállalók hiányától. A kis cégek 27%-a nyilatkozott úgy, hogy a meghirdetett álláshelyeket nem tudja betölteni. Az építőiparban súlyos a helyzet. Egyszerűen képtelenség ácsokat, villanyszerelőket, vízvezeték szerelőket és más szakképzett munkást találni, miközben munkából egyre több akadna.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr238088412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása