Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nyugdíjas és mérnök vagy? - Gyere dolgozni!

2016. március 16. - nagymenő

Kevés a képzett szakember, az egészségügy után a műszaki területek szenvednek leginkább a munkaerőhiánytól. Az Európai Unió évekkel ezelőtt elkezdte kongatni a vészharangot: Európa menthetetlenül lemarad, ha nem lesz elég mérnök és IT-s.

men-at-work.jpg

Több, a képzést támogató, az utánpótlást kinevelő program is indult, segítik, támogatják a potenciális munkavállalók mobilitását, egyelőre azonban a hiány csak nő. A német mérnökszövetség adatai szerint 2014-ben csaknem 14 ezer betöltetlen állás volt ezen a területen Németországban.

Neelie Kroes, aki korábban a digitális ügyek biztosa volt az Európai Bizottságban, úgy számolt, hogy az Unión belül éves szinten százezerrel nő a digitális munkahelyek száma. Az is igaz persze, hogy a legnagyobb arányban azokban az országokban, amelyekben amúgy is fejlett a gazdaság, az ipar, a kutatás-fejlesztés. Így aztán az olyan tagállamok, mint például Németország, Nagy-Britannia, Hollandia minden eszközt bevetnek azért, hogy megtartsák és elcsábítsák a legjobb szakembereket.

Annyira nem is nehéz a dolguk, hiszen Kelet-Európa például jó munkaerőforrás, a nyugat-európai bérek pedig kellő vonzerőt jelentenek például egy magyar fiatal számára. Vagyis a szakemberhiány következményei – ha lassabban is érték el térségünket – itt okozzák hosszú távon a legsúlyosabb gondot.

A szenior szakemberek továbbfoglalkoztatása, részmunkaidős foglalkoztatása, vagy egy-egy adott projektre történő szerződtetése Amerikában, Európa nyugati részén teljesen magától értetődő. Számtalan olyan konstrukció létezik, amelyben az idősebbek egyszerre élvezhetik a nyugdíjas lét adta szabadságot, és mellette – kötetlenül, otthonról, alkalmanként – a munkát.

Úgy tűnik azonban, Magyarországot ez a trend még nem érte el igazán. Pedig a szenior korosztály képviselői szívesen dolgoznának, arról nem is beszélve, hogy őket könnyebb helyben megtalálni – és itt is tartani – mint mondjuk a pályakezdőket, hiszen már nem akarnak teljesen új életet kezdeni egy idegen helyen, rengeteg minden köti őket ide – mondja G. Nagy Balázs a ManpowerGroup Solutions Hungary ügyvezetője. A munkaadók számára szakmai szempontból megbízhatóságot jelent egy szenior mérnök, hiszen több évtized tapasztalata van már mögötte, és kétségtelen előny az is, hogy a fiatalokkal ellentétben a szeniorok nem keresik folyamatosan az újabb és újabb előrelépési lehetőségeket, nem karriert akarnak építeni, egyszerűen dolgozni szeretnének a saját szakmájukban.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr208487626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása