Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nyári munka – munkaadói szemmel

2016. május 05. - nagymenő

Hamarosan itt a vakáció, kezdődik a nyári munka szezon! Míg a diákok már most a lehetőségeket keresik, nem árt, ha a munkaadók is felkészülnek. Ahhoz, hogy mindkét félnek hasznára váljon a szezonális munka, utóbbiaknak is végig kell gondolniuk, kit és hogyan alkalmaznak. Ehhez ad segítséget Fülöp Zsuzsa, az Experis szakértője.

Munkaadói szempontból több oka lehet annak, hogy valaki a nyári szezonra munkatársat keres. Vannak iparágak – turizmus, építőipar, mezőgazdaság – amelyekben ilyenkor hagyományosan több segítő kézre van szükség. A nyári munkaerő kínálatot azonban nem csupán itt érdemes kihasználni. Mivel az utóbbi időszakban világszerte egyre nagyobb gondot jelent a megfelelő munkaerő megtalálása, azoknak is megéri ilyenkor próbálkozni, akik fejleszteni szeretnék vállalkozásukat, és később hosszabb távra alkalmaznának új munkavállalót. A nyári munka ebben az esetben kiváló próbaidőszak munkaadónak és potenciális munkavállalónak egyaránt.

200_1.gif

Keress olyat, aki gyorsan tanul!

A szezonális munka általában 1-4 hónapos időszakra szól, így hosszas betanulásra nincs mód, hiszen ez alatt az időszak alatt a munkavállalónak hasznot kell termelnie. A legszerencsésebb, ha van olyan diák, aki már az előző évben is a cégnél dolgozott, ilyenkor nyugodtan lehet új feladatokkal bővíteni a feladatkörét, hiszen az alapokat már tudja. Az is jó megoldás, ha korábban hasonló munkakörben szerzett az illető rövid tapasztalatot. Sőt, ha egyáltalán bármilyen munkatapasztalattal rendelkezik. IIyenkor legalább azzal nem megy el az idő, hogy az alapvető munkahelyi normákat – például pontosság – nem kell külön megtanítani.

Ne zárj ki egyetlen potenciális jelentkezőt sem!

Bár a szezonális munkatársakat keresők logikus módon a szünidőben a diákokra koncentrálnak, nem érdemes csupán diákoknak hirdetni. Lehet, hogy a környéken valaki épp most keres állást 20 év tapasztalattal a háta mögött. De hogy csak néhány hónapról van szó? Ha valaki komolyan szeretne a munkaerőpiacon maradni, vállalja, hiszen még mindig jobb, mint a nagy lukak az önéletrajzban.

Fogalmazz világosan az álláshirdetésben!

Épp azért, mert nincs idő hosszas betanulásra, és mert a legnagyobb nyári munkaerőforrást a csekély tapasztalattal bíró diákok jelentik, szezonális munkánál különösen fontos, hogy már a hirdetés megfogalmazásakor világossá tegyük a munkavállaló feladatköreit, illetve saját elvárásainkat. Minél precízebbek vagyunk, annál nagyobb eséllyel találjuk meg a megfelelő alkalmazottat.

Ébredj időben!

Csak júliustól van szükséged segítségre? Ne halogasd tovább! Kezdj időben keresni! Ezt teszik a diákok is, sőt, a versenytársak. Utolsó pillanatban lehet ugyan szerencséd, de nagyobb az esély arra, hogy a legjobbakat már rég elhalászták az orrod elől.

Használd a közösségi oldalakat!

A közösségi oldalak jelentik a legjobb lehetőséget arra, hogy megfelelő munkavállalót találj. Egy friss kutatás szerint az amerikai cégek 89%-a a közösségi oldalakon keresztül talált új alkalmazottakat tavaly!

Ne rohanj!

Ha nyári munkáról van szó, a cégek többségénél hajlamosak arra, hogy eltérjenek a megszokott kiválasztási eljárástól, és felvegyék az első alkalmasnak tűnő jelentkezőt. Ez nagyon veszélyes hozzáállás, hiszen, míg egy hosszú távra felvett munkatársnál megéri időt szánni arra, hogy a hiányosságokat pótolják, a nyári munkánál gyakorlatilag az első pillanattól profitot kell termelnie az alkalmazottnak. Ezért óriási hiba túl gyorsan dönteni.

Készítsd fel a csapatod az új munkatárs érkezésére!

A szezonális munkatárs – csakúgy, mint az állandó alkalmazottak – csak akkor tud jól teljesíteni, ha a csapat részévé válik, ha a kollégákkal együtt tud működni, ha nem fél kérdezni, ha számíthat a segítségükre. Épp ezért fontos, hogy a régi munkatársak nyitottan, felkészülten fogadják az új, ideiglenes csapattagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr718688368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása