Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ezzel kerget őrületbe a HR-es!

2016. június 09. - nagymenő

Egy rutinos álláskereső egy kissé mindig skizofrén. Egyrészt ott van a felkészült, rokonszenves profi, akinél jobbat aligha találnak, másrészt a megszeppent, kissé bizonytalan, magát kiszolgáltatottnak érző álláskereső, akit néhány húzással egyszerűen az őrületbe lehet kergetni. Van, amikor a HR-es nincs a helyzet magaslatán, és előfordul az is, hogy az álláskereső generálja magának a felesleges stresszt.

„Kezdő munkatársat keresünk 2-4 év gyakorlattal.”

Nem ritkák a hasonló elvárások itthon sem. A „kezdő” általában a legalacsonyabb beosztást és a legkisebb fizetést takarja. Véletlenül sem azt, amit szó szerint jelent. Mert olyan – akárhogy is számoljuk – nincs. Aki kettő-négy évet lehúzott egy szakmában véletlenül sem számít már kezdőnek. Vagy az elvárás valójában azt jelenti, hogy olyan „szerény képességű” kollégát keresnek, aki ennyi idő alatt sem tudott a kezdő szintről előre lépni? Így vagy úgy, a hasonlóan megfogalmazott ellentmondásos elvárások intő jelként szolgálhatnak. Ha már az álláshirdetésben vagy az interjún sem tudják megfogalmazni precízen mit is akarnak, mi lesz később? A főnök tíz perces prezentációt kér, ami valójában háromnegyed órás?

„Tudom, hogy az utolsó percben szólok, de nem tehetnénk át az interjút holnapra?”

Percekkel azután, hogy elkéredzkedtél a főnöködtől, mert sürgősen orvoshoz kell menned, megszólal a telefon, és felhangzik a cseppet sem várt mondat. „Nem baj, persze! Önnek mikor lenne megfelelő holnap?” – jön az automatikus válasz, miközben majd felrobbansz az idegességtől. A hirtelen jött fájdalom rejtélyes módon elillan, és máris újra az íróasztalod mögött ülsz. Ha az interjút már jóideje tologatják, érdemes elgondolkodni azon, kell-e egy ilyen cégnél állás. Vagy a cég olyan, hogy mindig az utolsó percben ad sürgős feladatot a munkatársaknak, vagy a HR-es az, aki képtelen beosztani a saját idejét, és másokat nem tisztel eléggé ahhoz, hogy ne játsszon az idejükkel.

„Hamarosan jelentkezünk”

Ez az esetek többségében udvarias lekoptató szöveg. A jelöltek néhány nap után mégis sokszor érzik azt, hogy a „hamarosan” fogalmát ők értelmezték túl szűken. Lassan egy hónap telt el, és még mindig semmi, csak a stressz? A jó hír az, hogy ilyenkor a jelölt nyugodtan léphet maga is. Egy udvarias üzenetben nyugodtan rákérdezhetünk, hogy sikerült-e már dönteniük. Ritkán, de előfordul, hogy a válaszban kis türelmet kérnek, mert még tart a kiválasztási folyamat. A gyakoribb az, hogy végre megérkezik a válasz – vagyis az elutasítás. Nyilván nem esik jól, de az egyértelmű nem, még mindig jobb, mint a hiú remény.

„Örülök, hogy megismerhettem!”

Egyszerű udvariassági formula, semmi több! Az álláskeresők többsége azonban az interjú végeztével minden egyes mondatot, mozdulatot analizál, és megpróbálja kitalálni, vajon mi milyen mögöttes jelentéssel bír. A „Viszontlátásra” egyszerű búcsúzás, nem jelenti feltétlenül az újabb találkozást. A mosoly nem feltétlenül jelent szimpátiát, a komoly arckifejezés pedig ellenszenvet. Vagyis kár rágódni! Ilyenkor egy jó kávé és süti jár az álláskeresőnek, akár ünneplésként, akár vigaszként. Azzal, hogy rágódunk a történteken, nem tudunk változtatni rajtuk, és választ sem kapunk hamarabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr998794674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.06.09. 22:58:07

Azt sose értettem, hogy egy HR-es miért van kiakadva, ha nem akar munkanélkülieket felvenni és a jelölt megkérdezi, hogy az interjú lehetne-e reggel 8-kor vagy dél 5-kor. Az már csak hab a tortán, amikor azt mondja, hogy csak holnap 10:30 megfelelő...

padlogaz 2016.06.10. 12:11:31

hát nem tudom, ebből max. a második idegesítő, a többi szabvány duma, aminek kár bármilyen konnotatív értelmet tulajdonítani.

a másodiknál meg nyugodtan lehet olyan időpontot javasolni, ami nekem megfelelő. sohasem értettem, hogy a pályázók miért alkalmazkodnak mindig (legtöbbször) szó nélkül a HR-esek által javasolt első időponthoz.

Szarazinda 2016.06.10. 12:19:52

Ennel sokkal szornyubbek is vannak. Mondjon magarol harom jo es harom rossz tulajdonsagot, csapatjatekos baromsag, meg a hol kepzeli el magat 5 ev mulva. A tulajdonsagosdiban lehet valami, de a csapatjatekosos meg a holkepzelielonmagaotevmulvasokat szeneslapattal kene agyonverni

agarik 2016.06.10. 13:08:55

Igazából nem tudni minek létezik a HR-es, mert:
- önéletrajzot nem olvas
- nyelveket nem tud, ha megszólalsz rajta csak néz kukán. Ennek folyományaként kitalálták a nyelvvizsgaszintek (alap, haladó, felsőfokú és ezek mindegyikének három szintje) helyett kitalálták a "tárgyalóképes" és hasonló műszavakat, amiknek definiciója nincsen (se munkaügyis, se HR-es, se más nem tudta még megmondani mit takarnának a műszavak!)
- a betöltendő pozícióhoz nem ért, ahhoz releváns kérdést feltenni nem tud
- gyakorlatilag az egyetlen "kérdés" amit egy HR-es feltesz a "meséljen magáról".
- ismeretlen mi alapján dönt egy HR-es, de minden tájékoztató szerint ivócimborát keres. Önmagának.

kiber kóbor 2016.06.10. 13:18:57

Minek ilyenekkel foglalkozni?

Először is magyarországon olyan szintű már a munkaerőhiány hogy a munkáltatók egymás sarkát taposva próbálnak meg embereket betuszakolni az üresen tátongó munkahelyekre, sőt még bérlakással is kedveskednek, ahogy ezt megtudtuk.

Másodsorban a HR nem szakma, így a kérdés további részének nincs semmi értelme. Az sem szokott érdekelni mit gondol rólam a portás, hát akkor minek foglalkozni azzal hogy hogy köszön el, aki szervezte az időpontot? Ugyanmár.
Az ilyen interjúknak semmi értelme nincs, vagy el tudsz helyezkedni sógor-koma-segítséggel, vagy hagyd a fenébe az egészet.

wrstjnethn 2016.06.10. 13:35:11

@Szarazinda:

Még soha nem jött elő a "Jó csapatjátékosnak tarja magát?" duma, de a válaszom már készen van, ha megkérdezi valaki: "Nagyon jó csapatjátékos vagyok, amíg a csapat azt csinálja amit én mondok." :)

igazi hős 2016.06.10. 14:21:25

@kiber kóbor: "Másodsorban a HR nem szakma" Te vagy nagyon szerencsés, vagy nagyon buta vagy. Mondd, láttál már munkaszerződést? Azt ki csinálta, a Mikulás?

VT Man 2016.06.10. 14:35:22

@kiber kóbor:
Nem semmi ekkora onellentmondasba kerulni egy hozzaszolason belul:

1. "Először is magyarországon olyan szintű már a munkaerőhiány hogy a munkáltatók egymás sarkát taposva próbálnak meg embereket betuszakolni az üresen tátongó munkahelyekre, sőt még bérlakással is kedveskednek, ahogy ezt megtudtuk. "

2. "Az ilyen interjúknak semmi értelme nincs, vagy el tudsz helyezkedni sógor-koma-segítséggel, vagy hagyd a fenébe az egészet.""

Tehat 1. azt mondod, hogy gyakorlatilag csak jelentkezni kell, es megvan a munka, mert hiany van
2. Azt mondod, hogy csak sogor-koma segitseggel lehet elhelyezkedni.

Most akkor melyik?

Zsuzsi25 2016.06.10. 14:43:35

@igazi hős: Például

@kiber kóbor: Szerinted ki jelent be a NAV.nal? Ki kezeli a dolgozokkal kapcsolatos dokumentaciot, ki koveti az mtk.val kacsolatos valtozasokat? Millio ilyet tudnek irni..

báró Csekonics 2016.06.10. 15:31:56

@kiber kóbor: az a baj, hogy olyan munkaerőből van hiány, amelyik nem is létezik.
(Tudás: lvl. 999 - fizetési igény: lvl. 001...)

Amúgy az is sokat elmond ám a pályázóról - főleg, ha nem legkisebb beosztott szintre, hanem valamilyen vezetőnek (akár csak csoportvezetőnek) jelentkezik, hogy mennyire tud v. hajlandó kezdeményezni. Akár olyan apróságokban mint pl. telefonbeszélgetés során ő dob fel lehetséges időpontokat a HR-esnek.

agarik 2016.06.10. 17:19:26

@VTMan nem hiszed el de mindkettő.
Munkaerőhiány van miközben munkaerőkínálat dömpinggel áll rendelkezésre. Ennek oka a közmunkaprogram ami megölte a minimálbért, és azon keresztül akar mindenki rabszolgát magának, így hiába létezik sok nyitott munkahely elvileg, azt nem töltik fel. Munkához csak ismeretségen keresztül lehet jutni.

@igazihős Összekevered a pozíviót a szakmával. BÁRKI képes kitölteni egy szabott formanyomtatványt, ahhoz speciális tudás ami miatt a dolog szakmának lenne nevezhető nem kell.
A munkaszerződést amúgy általában az egyik igazgató és a jogász rakja össze, nem a HR-es, az csak kitölti a pontozott vonalakat.

Bambano 2016.06.10. 18:08:17

@kiber kóbor: "Másodsorban a HR nem szakma": erről a marhaságról le kellene szokni végre. a hr szakma, csak nálunk nem hr-t művelnek, hanem kislányos locsifecsi van.

szerintem egyszerűen el lehetne dönteni, hogy melyik zaradivatbábu az igazi hr-es: ha le tud szabályosan deriválni egy 6-odfokú polinomot, akkor hr-es, ha nem, nem. ezt ugyanis tanítják az igazi hr-eseknek és szükségük is van rá.

kiber kóbor 2016.06.20. 14:05:40

@Zsuzsi25: Hmm, ezért nem marad időtök a jelentkezőknek visszajelezni, hogy nem kellenek? Pfff, már értem..

@VT Man: irónia mint irodalmi műfaj, megvan? mélázz el azon amit írtam, és ha elegendően mélyre ástál, megleled amit kerestél :-)

@igazi hős: a jogi osztály az illetékes a munkaszerződések és kollektív szerződések tekintetében, el ne hidd már hogy azt a HR-es írja, ha nem portás voltál egy multinál, tudhatod miről beszélek.

2016.10.20. 08:18:22

Milyen állat vagy?
süti beállítások módosítása