Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Engedd be a természetet az irodába!

2016. szeptember 07. - nagymenő

...és jobban megy a munka. Legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió 8 országának 3600 alkalmazottját megérdezve készített a Human Spaces.

zoldiroda_2.JPG

Az adatokból kiderül, hogy a természeteshez közelebb álló irodai környezet 8%-kal növeli a hatékonyságot, és 13%-kal a munkavállalók komfort-érzetét.

A régióban ötből kettő irodai alkalmazott kénytelen mesterséges fényben dolgozni, 7%-uk pedig egyenesen ablaktalan szobában tölti a munkaidejét. Spanyolországban a legmagasabb azoknak az irodáknak a száma, ahová soha nem jut természetes fény: itt 15% a teljesen zárt, sötét, ablaktalan munkahelyek aránya. Eközben Németországban és Dániában – ahol a legelégedettebbek a dolgozók - mindössze 2, iletve 3%..

 - Mivel a régió munkavállalóinak kétharmada városi irodákban tölt legalább heti 34 órát, a természetes környezethez való hozzáférésük erősen korlátozott, ezért egyre inkább igénylik – vagy igényelnék – a természetes elemek megjelenését a munkahelyeken - mondta Fülöp Zsuzsa az Experis kiválasztási szakértője.

A felmérésben résztvevők válaszai alapján az ideális irodában természetes fény és csend van. Harmadik helyen a tengerre néző kilátás végzett, ami ugyan jó lenne, de kevés helyen megoldható. A víz, mint természetes elem azonban megjelenhet a belső tereben. Negyedikként sok élő, zöld beltéri növényre vágynak a dolgozók, míg az ötödik helyen a barna-szürke-fekete helyett vidám, élénk színeket szeretnének.

A kutatás készítői rámutattak: a munkahelyi környezet és a hatékonyság összefüggéseit korábban is kimutatták, igaz, ezek a kutatások elsősorban a praktikumra, tisztaságra koncentráltak. Ugyanakkor a mostani kutatás ékesen bizonyítja, hogy a természetközeliség és a hatékonyság szorosan összefügg.

Az olyan design-elemekkel való kapcsolat, amelyek a természetet utánozzák, azt beviszik a városi irodákba, pozitívan hatnak az egészségre, a teljesítményre, a koncentrációra, és csökkentik a stresszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr3911684821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása