Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Mitől lesz vonzó egy álláshirdetés?

2016. szeptember 15. - nagymenő

Amikor tombol a munkaerő hiány, nehéz kitűnni az álláshirdetések özönéből. A viccesnek szánt, feltűnést keltő hirdetések azonban egyáltalán nem biztos, hogy azt a hatást érik el, amire a hirdető számít. Csalódást kelthetnek azok a hirdetések is, amelyek enyhén szólva túlértékelik az ajánlott állást. Korrekt, és pontos – a szakértők szerint ez kell ahhoz, hogy könnyebben rátaláljunk a megfelelő jelöltre.

hirdetes.jpg

- A legfontosabb talán a pozíció megnevezése. Ez olyan, mintha egy könyv címe lenne. Ha unalmas, érdekltelen, nem érinti meg az olvasót, aligha veszi le a polcról a könyvet, hogy beleolvasson - mondja Fülöp Zsuzsa az Experis kiválasztási szakértője. Az utóbbi időben ezen a téren két trend jellemző. Az egyik, amikor számtalan idegen szó halmozásával próbálnak vonzóbbnak feltüntetni egy egyébként hétköznapi pozíciót. Így lesz a rakodómunkásból anyagmozgatási szakreferens, vagy a takarítónőből junior higiéniai menedzser. A viccet féretéve, vannak munkakörök, ahol elfogadott, és a potenciális jelöltektől elvárható az adott munkakör idegen nyelvű elnevezésének ismerete, illetve pontos magyar kifejezés nincs a pozíció megjelölésére. De ha van, jobban jár a hirdető, ha azt használja. Egyrészt, mert így könnyebben eljut azokhoz, akik ilyen típusú állást keresnek, másrészt a hangazatos megnevezések nagyobb elvárásokat támasztanak a jelöltekben - mondja a szakember.

A komolykodó megnevezések ellentéte a vicceskedő munkakör meghatározás. Az „értékesítők rocksztárját” valójában senki nem keresi, a munaadó meg is lepődne, ha bőrnacis, hosszúhajú jelentkezők sorjáznnak nála. Ezek a figyelemfelkeltőnek szánt kifejezések legfeljebb a laza céges légkörre utalnak, a betöltendő állásra azonban nem.

Mivel az álláshirdetések és keresések ma már szinte száz százalékban a neten történnek, nem árt, ha a hirdető a potenciális munatárs fejével gondolkodik, és olyan kifejezéseket használ a hirdetésben, amelyeket az ideális jelölt feltehetően bepötyög a keresőbe. Óvatosan a rövidítésekkel! Az olyan, elfogadott, hétköznapokban is használt rövidítéseket, mint pl. HR vagy IT nyugodtan használhatjuk, viszont a kevésbé közkeletűeket jobb hanyagolni.

A hirdetésekben legtöbbször megjelenik a feladatok leírása és a jelölttel szemben támasztott elvárások felsorolása. Ezekkel is jobb azonban takarékosan bánni. Érdemes mindkét témakörből csak a legfontosabbakat leírni. A túlzottan részletes leírásban ugyanis elveszik a lényeg, ráadásul a jelentkezőket is elriaszthatja, ha elvárások tucatját írjuk a hirdetésbe. Koncentráljunk arra, ami mindenképpen szükséges! Lehet, hogy egy jelöltnek hiányzik egy olyan tulajdonsága vagy képessége, amelyről korábban azt gondoltuk, ideális esetben jól jönne, de van neki három másik olyan, ami korábban eszünkbe sem jutott, de a cég számára hasznos is lehet.

A képek, sőt, a videók alkalmasak lehetnek az érdeklődés felkeltésére. Munkaerőhiányos környezetben a cégeknek igenis reklámozniuk kell magukat, fel kell építeniük egy munkaadói brand-et. Egy rövid videó ebben is segíthet, képet adhat a céges kultúráról, ráadásul egyes felmérések szerint az ilyen álláshirdetések 12%-kal több kattintást hoznak, mint azok, amelyeknél kizárólag a szöveg jelenik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr4311706879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása