Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Csak öt lépés a boldogság - boldogan 50-en túl!

2016. november 30. - nagymenő

Boldog nyugdíjaskor. Ha ezt a kifejezést látjuk, többnyire megtakarítási lehetőségek, befektetési ajánlatok, biztosítások hirdetései nyílnak meg a címre kattintva. Pedig a boldog nyugdíjaskor nem csak a pénzen múlik, bár azt senki nem vitatja, hogy kiszámítható, biztonságos megélhetést nyújtó nyugdíj nélkül aligha lehet boldogan élni. De ha ez megvan, kell még más is. Egészség, család, értelmes élet, pozitív attitűd.

happy.jpg

Légy közel a családodhoz!

Gerontológiai kutatások bizonyítják, a magány öl. Azok az idős emberek, akik sok családtaggal tartják a kapcsolatot, általában hosszabban és egészségesebben élnek, mint azok, akik elszakadtak szeretteiktől. Gondolhatnánk, ugyanez igaz azokra is, akiknek amúgy sok barátjuk van, nagy társasági életet élnek, de a kutatók ilyen összefüggésre nem találtak bizonyítékot. A tanulmány rámutat arra, hogy a családi kötelékek fontosságát eddig méltatlanul elhanyagolták azok, akik az egészséges idősödés titkát kutatták. Szóval, bármennyire is idegesítőek néha, minél gyakrabban jön össze a család, annál tovább élhetünk.

Légy aktív! 

A fizikai inaktivitás a negyedik a sorban a korai halálozás okai közül, a dohányzást, az alkoholizmust és az elhízást követően. Soha nincs túl késő ahhoz, hogy a mozgást a mindennapi rutin részévé tegyük. Azoknak a felnőtteknek, akiknek az életében rendszeresen jelen van a sport, és a mozgást 64 éves koruk után sem hagyják abba, hétszer akkora esélyük van arra, hogy egészséges és hosszú életet éljenek, mint azoknak, akik inkább a kanapén ülve tévéznek. Ugyanakkor nyugdíjasként sem késő elkezdeni! Számtalan olyan mozgásforma van, amely kifejezetten ajánlott időseknek is. Ha megvan az elhatározás, mielőtt kezdenénk érdemes a háziorvosunkkal is konzultálni.

Dolgozz tovább!

Nem csak a pénzért, hanem azért, hogy fontosnak érezhesd magad, hogy rendszer legyen az életedben, hogy ne érezd magad haszontalannak. Azok a nyugdíjasok a legboldogabbak, akik a hivatalos nyugdíjba vonulás után részmunkaidőben folytathatják korábbi munkájukat, vagy olyan állást találnak, amely megfelel az érdeklődési körüknek. A legfontosabb, hogy mindig legyen feladatod – munka vagy hobby, fizetett, vagy csak a tevékenység öröméért végzett. A kutatások szerint azok az idősek, akiknek hetente tíz visszatérő feladatuk van, boldogabbak és egészségesebbek, mint azok, akiknek öt vagy annál is kevesebb,

Ne várj!

Ha azt gondolod, még túl fiatal vagy ahhoz, hogy belekezdj a saját „boldog időskor” projektedbe, tévedsz. Persze, vannak olyan hobbyk, amelyekhez idő kell, így a legtöbb ember csak nyugdíjas korában foglalkozhat velük igazán, de ha el akarod halasztani a boldogságot, nagy valószínűséggel soha nem találod meg. A nyugdíjas kor az élet egy szakasza. A boldogság nem az. A boldogság olyan valami, amit folyamatosan keresni kell, a mindennapos kapcsolatokban, a családban, az értelmes munkában, a sportban, a másokkal való törődésben. A boldogságot folyamatosan táplálni kell. Így maradhat belőle életünk végéig.

Jótékonykodj!

A Wall Street Journal nemrégiben beszámolt egy felmérésről, amelyben nyugdíjasokat kérdeztek, mi okozta nekik a legnagyobb örömöt a közelmúltban. A válaszokból egyértelműen kiderült, másokon segíteni sokkal nagyobb élmény, mint csak önmagunkkal törődni. Jóval több a boldog ember azok között a nyugdíjasok között, akik rendszeresen jótékonykodnak, vállalnak önkéntes munkát (66%), mint azok között, akik soha nem tettek hasonlót (52%). Ugyanígy az egészségi állapotukban is jelentős a különbség: a segítők 50%-a egészséges, míg a többieknek csupán 43%-a.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr5712011780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2016.12.13. 12:55:15

RAJTA lehet jótékonykodni !
Az amúgy is terhes ,szégyenteljes E. Utalványt odaadni a rászorulóknak
hátha BOLDOG LESZEL!
süti beállítások módosítása