Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A nők jobban félnek a magánytól

2016. december 19. - nagymenő

A nők kevésbé élvezik a nyugdíjas kort, mint a férfiak. Erre a megállapításra jutott a Skipton Building Soceity, 678 nyugdíjas brit megkérdezése után. Bár a felmérésben igazán arra voltak kíváncsiak, milyen várakozásaik, félelmeik vannak a nyugdíjba vonulóknak általában, az eredmények azt mutatják, hogy a férfiak és a nők máshogy élik meg a munkahely elhagyását.

magany.jpg

Míg a férfiaknak a munka, a karrier hiányzik, a nők a szociális élet beszűkülésétől tartanak. A férfiak elfoglalják magukat egy új hobbival, vagy egyszerűen élvezik a pihenést egy kényelmes karosszékben, a nők, bár kedvenc tevékenységeik között ezeket is említették, igazán csak közösségben, családtagok, barátok, ismerősök között érzik jól magukat.

A kapcsolatok, barátok, persze mindkét nem számára fontosak, a különbség inkább az, hogy a nők a családi kötelékeken, az évtizedes barátságokon túl a hétköznapi, akár felszínes kommunikációt is hiányolják. Míg a nők 62%-a nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten hiányzik neki az, amikor a kávészünetben csevegett, pletykált a kollégákkal, ezt a férfiaknak mindössze 44%-a sírja vissza.

A nők 56%-a nyugdíjba vonulás után rendszeresen találkozik, kávézik, teázik barátnőivel, a férfiaknak viszont csupán 33%-a szervez hasonló baráti találkozókat. Ráadásul a „barátnős délutánok” általában magáról a kommunikáció lehetőségéről szólnak, nincs szükség hozzájuk különösebb alkalomra. A férfiaknál viszont a baráti találkozók valami közös tevékenységhez, érdeklődéshez kötődnek, mint például a sport, a közös szurkolás.

A statisztikák szerint a nők aktívabban vesznek részt különböző klubok életében, csatlakoznak társasutazásokhoz, kirándulásokhoz, iratkoznak be különböző tanfolyamokra. A férfiak, ha hasonló tevékenységet választanak, saját bevallásuk szerint célorientáltan teszik, vagyis egy konkrét téma érdekli őket, egy adott helyre szeretnének eljutni. A nőknél a legfontosabb motivációs tényező minden esetben a társaság.

Az is lényeges különbség a két nem között, hogy a férfiak a régi barátokkal, kollégákkal tartják a kapcsolatot, új kapcsolatokat nehezen alakítanak ki idősebb korban. A nők ezzel szemben – bár a régi barátságokat is nagyra értékelik – nyitottabbak, szívesen ismerkednek új emberekkel.

A szociális életnek persze már nem csak a „való világ” fontos terepe, hanem az internet, a közösségi oldalak is, amelyeken az idősebb generáció képviselői mára éppoly aktívak, mint a fiatalok. A közösségi oldalakat használók számában a két nem képviselői között elenyésző, mindössze 2%-nyi a különbség. Ha azonban azt vizsgáljuk, hogy kik lájkolnak, kommentelnek, posztolnak többet, a nők nyernek.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr9212057355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása