Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ageism a munkahelyeken

Van, ahol már 35 fölött túl öreg vagy

2017. január 03. - nagymenő

Ageism – avagy életkor miatti diszkrimináció. Felmérések szerint a diszkrimináció legelterjedtebb, ugyanakkor leg kevésbé bizonyítható típusa. Bár hivatalos definíció nincs, általában a hatvan, hatvanöt év fölötti korosztályt sorolják a „senior”, vagyis idős kategóriába. A diszkrimináció azonban már jóval korábban elkezdődik. A munkaerőpiacon a negyvenesek, de bizonyos szakmákban már a 35 felettiek is „öregnek” számítanak.

A LinkedIn-en megjelent cikk Javier történetét meséli el, aki 25 évesen ígéretes karriert kezdett építeni a digitális marketing területén. Egyre jobban keresett, azonban családi okok miatt arra kényszerült, hogy váltson. Otthagyta munkahelyét, és újat próbált keresni. nehezen, de talált is egyet – bár kevesebbet keresett, mint korábban. Szerencsétlenségére azonban az új munkahelye pár éven belül csődbe ment, így megint váltania kellett. Tucatszámra küldte szét az önéletrajzokat, a legtöbb helyről azonban válaszra sem méltatták. Először arra gondolt, latin származása miatt diszkriminálják. Nevet változtatott, a helyzet azonban így sem javult. Szerinte a tech-cégek azért keresnek „kölyköket”, mert ők kevesebb pénzért végzik el a munkát, mint azok, akiknek családjuk van.

Egy ötvenes éveinek második felében lévő, egész életében sikeres hölgynek a HR-es diszkréten csak annyit mondott, azért választottak mást helyette az állásra, mert a munkakör nem kíván meg annyi tapasztalatot, mint amennyi neki van. Vagyis, burkoltan, de tudtára adta: túl öreg, egy fiatalabb ezt a munkát olcsóbban megcsinálja.

ageism2.jpg

Hogy miért alkalmaznak a cégek fiatalokat? Hogy miért kúszik egyre lefelé a korhatár? A válasz egyszerű. Míg korábban a legtöbb munkahelyen az volt az elvárás, hogy egy-egy munkatárs széleskörű ismeretekkel rendelkezzen, több területhez is értsen, most a munka a legtöbb helyen apró részfeladatokra oszlik. Ezekben kell jónak lenni, más nem számít. Az a munkavállaló, aki több dologhoz ért, szélesebb körű tapasztalatokkal rendelkezik, nyilván többet is szeretne keresni. A munkaadónak viszont ez nem érdeke. Egy pályakezdő betanítható a számára kijelölt feladat elvégzésére, kevesebb fizetésért dolgozik, nincs családja, így bármikor túlórázik.

Az ageism úgy tűnik, a leginkább elfogadott diszkrimináció Amerikában. Az ezredforduló óta folyamatosan erősödik. Míg a nemi, bőrszín vagy szexuális orientáció alapján történő hátrányos megkülönböztetés kiveri a biztosítékot, az ageism észrevétlenül és bizonyíthatatlanul tarol.

A jelenség azért is érdekes, mert eközben a mai idősek jóval tovább maradnak aktívak, mint a korábbi évtizedekben. Egyre több nyugdíjaskorú dolgozik tovább, vagy szeretne munkát vállalni nyugdíj mellett. Mivel a munkaerőhiány nem csak Magyarországon, hanem az egész világon gondokat okoz a HR-esek kezdik újra felfedezni ezt a korosztályt - mondja Rudi Péter munkaerő-piaci szakértő. Bár egyre több idős ember jut munkához, jellemző, hogy nem a végzettségének, korábbi tapasztalatainak megfelelő munkakörben. A jó állások betöltésénél a kor a legfontosabb szempont. Az idősebbeknek többnyire csak az jut, amit a fiatalok nem szívesen vállalnak el.

agism.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr3612094101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2017.01.04. 10:38:34

A poszt teljesen igaz!
Saját tapasztalatom is igazolja, hogy csinálhattál te bármit az életben, ha elérsz egy életkort (nem a hatvanast, hanem még a 45 utánit!) sehova nem kellesz. A kirúgásod is (csapatban az összes 40 felettit!) életkor okokból történik, majd mindenki helyett felvesznek KÉT huszonévest, akikt még évekig tanítanak be a NAPI munkához...
Én megtanultam, hogy ennek a korosztálynak már csak a vállalkozás marad, hiszen külföldre sem mehetnek. És amikor vállalkozól, akkor azok jönnek segítségért, akik kirúgtak, és többet fizetnek, mint ha megtartottak volna.
Normális helyen, ha egy tanult munkatárs "kiöregszik", kap egy senior állást, amiben a tanácsadás és a fiatalok pátyolgatása a feladata. Mulrtiknál szokásos ezeknek az "utazó" tanácsadó feladat, amikor ők járnak országonként, félévente a reginális cégekhez oktatást tartani...
Ez megy Amerikában vagy a németeknél is.
De nálunk egy 50 éves diplomás, nyelveket beszélő IT szakember ma segédmunkás más területen...
Normális helyen nem pazarolnak el 30-35 éves tapasztalatot! Azt egy fiatal ismét csak ennyi idő alatt érhetne el, de már nem fog, mert már nem a "hőskorban" élünk, nem kell a korábbi önálló ötlethalmaz, mert a "megoldás" már megkapható az üzletben, így a mai szakember csak egy diplomás üzemeltető...
Magyarországon alapból az a gond, hogy egy gyarmattá tett bennünket a politika, azaz nincs szükség a saját gondolkodásra, hanem csak a bérmunka jellegű, végrehajtó halmaz kell.
Itt pedig az életkor és az iskolázottság csak a kiválasztáshoz szempont, nem a valódi munkához, az eredményességhez vagy a sikerhez.
A másik pedig az, hogy életünkben a "tüsketudású" (azaz csak egy pillanatnyi kort ismernek magas fokon), netfüggő, kommunkiációhiányos 30-as garnitúra foglalta el a pozíciókat, ők a frakasvakságuk miatt senkit nem fogadnak el, elhiszik, hogy csak ők ismerik a valóságot (mert okostelefonon szelfiznek és fészbúkon kommunikálnak), és ilyen HR-esek a "határőrök", így bejutni a munkaerőpiacra az emberek 3/4-ének nincs semmi lehetősége.
Ma a munkavállalók 60-70%-át a magánvállalkozások, kkv-k alkalmazzák, itt élnek napról napra az emberk döntő része. És a valós munkanélküliség - nem a statisztikai - még mindig jóval 1,5 millió fölött van.
Ennek oka döntően a posztban leírtak!
Vissza kell állítani a munakerőpiac (és a vállalkozások) piramisát a talpára, mert ma ez a csúcsán billeg...

Lángharcos 2017.01.04. 12:07:28

Mo-n még vállalkozni se érdemes az adóterhek miatt, és nem két nap, amíg kiépítesz egy ügyfélkört..

Nancsibacsi 2017.01.04. 13:04:21

40 vagyok, SAPnál interjún konkrétan feltették a kérdést, hogy hogyan érintene ha egy tőlem fiatalabbtól kellene tanulnom. Nyilván itt már eldőlt a dolog - mondhattam én bármit: a szakmai tudásom se számított onnan kezdve semmit, hogy nem fogok a kollégákkal menni sörözni péntekenként, mert családom van.

2017.01.04. 13:50:40

Meg tudom erősíteni. Különösen a széles körű tapasztalat, és a fiatalabb specialista közötti megkülönböztetést. Tény, hogy egy idősebb tapasztalt munkavállaló többet is akar keresni, mint egy 25 éves specialista...

Vulgo 2017.01.04. 14:09:01

Nagyon ott van. Én elértem az alsó korhatárt. Szakmai tapasztalat nagyon nem számít, inkább az, hogy olcsó legyél. Még ennél a vicces bérezésnél is. Felvesznek egy frissen végzett idomítható bölcsészt, mert az örül, hogy van mit csináljon. Lehet, hogy IT területen a nagy tolongás is lehet az oka, hogy lassan fél éve, csak olyan helyekről találnak meg ahol az előző fizetésem felét sem akarják adni ? Azután csodálkoznak, ha én nem méltatom őket semmire. Ilyen rossz ajánlatokat még 2006 környékén sem kaptam, vagyis akkor is többet kerestem. Utolsó pár HR hölgynek a legnagyobb kérdése, de az akkor miből él -ben merült ki. Válasszal meg nemtudtak mit kezdeni, lett is nagy division by zero az arcukon kiülve.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.01.04. 14:09:52

Igen, nekem is feltették a kérdést, hogy mi lenne ha fiatalabbtól tanulnék. Mondtam, hogy óó az nekem nagyon megy, soxor volt fiatal főnököm és végig megértettük egymást.
Mármint amíg ő fiatalként 1-2 éven belül elment mert sokan karrieristák nem hűségesek a céghez viszont nekem már ez a 18. évem a cégnél és 15 főnökömből legalább 10-et pályakezdőből/internből én neveltem ki :)

Netuddki. 2017.01.04. 15:29:01

A poszt a jenkikről szól, Magyarországon meg szakember hiány van.
Vagy nem...

cardiobascuralis 2017.01.04. 15:38:44

Az IT-sek fanyalgását nem nagyon értem, állítólag jó informatikusokra iszonyatos kereslet van.

@Vulgo:
Az alsót?
Akkor te fiatalodsz, mint Merlin?

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:
Az internre van magyar szó: gyakornok.

s 2017.01.04. 15:44:47

Ha meg kell csinálni és senki nem ért hozzá, akkor fizetnek. Nem azt mondom, hogy szívesen, de a szükség nagy úr. Jó a fiatal, ameddig nem fordul komolyra a helyzet. Elbabrál az is az excelben, meg nyomja egyik faszom docx-et a másik után. Aztán jön a sírás-rívás. Jajjjj . . . csak működjön! Ott jössz be a képbe te. Kurvára mindegy, hogy hány éves vagy.

Leylandi 2017.01.04. 18:56:11

@Tibi !: Nincs Magyarországon szakemberhiány!!!
Átbaszható, kizsigerelhető, palira vehető, zsebből fizethető, megfélemlíthető, fillérekért is dolgozni hajlandó rabszolgából lett hiány, minden magyar munkaadó az unió előtti aranykort sírja vissza, amikor csakúgy odavághatta, hogy százan várnak a helyedre!
Mint a viccben, ahol két ügyvezető igazgató beszélget:
"- Te fizetsz az embereidnek?
- Én nem.
- Én sem. És bejárnak?
- Be.
- Az enyéim is.
- Te, nem kéne ezektől belépődíjat szedni?"
Hát annak vége van. A hülyék a túloldalon vannak.

Visceroid 2017.01.04. 19:37:05

Akkor most az a lényeg, hogy annyira tele van az ország piacképes emberekkel, hogy simán elhajthatják őket, de utcaseprőt nem találnak? Vagy mi van? Rengeteg ellentmondó hír jelenik meg mostanában, valaki tisztázhatná végre azt, hogy akkor sok a mérnök, kevés a mérnök, sok a diplomás, kevés a diplomás, sok az utcaseprő, kevés az utcaseprő?

Taurusz 2017.01.04. 20:19:36

@Visceroid: Nagyon jó kérdés, valaki adhatna rá választ. :) Nyolc helyre jelentkeztem, semmi válasz. Szerencsére nem sürgős. ( IT )

pizo 2017.01.04. 20:44:14

@Visceroid:

Járműgépész-tervezőmérnök vagyok, angolul jó beszélek, első munkahelyemen terveztem 3 prototípust amik meg is épültek a közreműködésemmel, illetve voltam több külföldi autógyárban is, bár csak rövidebb gyakorlaton. Szóval van "némi" referenciamunkám.
Azt hiszed kellek valamelyik itthoni autógyárba? Amikor a Mercedes kezdett Kecskeméten, jelentkeztem, 1,5 év múlva! válaszoltak, hogy köszönjük nem...
Most 46 vagyok, de már 2004-ben (33 voltam) öregnek tituláltak egy helyen - fiatalabbra gondoltunk, mondták...

Zoli

cardiobascuralis 2017.01.04. 23:27:34

@Visceroid:
A költő erről már 37 éve írt:

Túl sok a rendőr, túl sok a spicli
Kevés a kurva, kevés a strici.

cardiobascuralis 2017.01.04. 23:29:08

@pizo:
Mivel itt nem terveznek, csak szerelnek, jogos, hogy nem volt rád szükség, túlképzett vagy egy szerelőüzembe.
Magyarországon az Ikarus meg a Rába volt az a két üzem, ahol terveztek is járműveket, bár motort a Rábában sem, a Steiger motorjait használták.
süti beállítások módosítása