Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Játssz újra!

2017. február 09. - nagymenő

Sokan gondolják úgy, hogy a játék a gyerekek kiváltsága. A gyermekkor elmúltával nemcsak a kisautók és hajasbabák, hanem a társasok, kártyapaklik is a szekrények mélyére kerülnek. Pedig játszani nem csak jó, hasznos is. Ahogy a játék a gyerekeket segíti a szellemi-, testi-, szociális képességeik fejlődésében, fontos egészségmegőrző hatása lehet időskorban is. Attól függően, milyen játékot választunk, edzhetjük logokai képességeinket, memóriánkat, testünket és még a társadalmi kapcsolatainknak is jót tesz.

Kártya

Talán a kártyajátékok azok, amelyeket a legszívesebben űznek az idősek is. Legyen az egy ultiparti a régi barátokkal, vagy rablórömi egy tea és némi sütemény mellett a barátnőkkel, a kártyajátékoknak ezer meg ezer variációja létezik, az egyszerűtől a komoly tanulást, gyakorlást igénylőkig. Egy viszont közös bennük: a figyelmünk egy pillanatra sem lankadhat, ha győzni akarunk. Persze, nem győzhet mindig mindenki, de az élmény közös. És egyébként is: jöhet a visszavágó!

kartyazok.jpg

Társasjáték

A kártyához hasonlóan kitűnő társasági élmény. Attól függően, melyiket választjuk, fejleszti a memóriát, a stratégiai gondolkodást, vagy éppen a szókincset. Számtalan olyan társasjáték létezik, amellyel műveltségünket tesztelhetjük – például a népszerű Trivial Pursuit, amelyben különböző témakörökben tesztelhetjük tudásunkat, vagy a kifejezetten idősebbeknek szánt Senior Moments, amellyel sok évtizeddel ezelőtti történéseket idézhetünk fel. A szójátékok közül a Scrabble az egyik legnépszerűbb – itt a szókincs, a helyesírás és a stratégia is számít. Míg a szép emlékű Gazdálkodj Okosanban hűtőszekrényért küzdöttünk, a logikáját tekintve hasonló Monopolyban ingatlanmágnások lehetünk. És persze ne feledkezzünk meg az olyan klasszikus stratégiai játékokról sem, mint a dáma, vagy a sakk.

old_men_playing_chess_by_d4rkwizard.jpg

Sportos játékok

Nem, most nem egy komoly edzésre, vagy versenyre kell gondolni. Aki külföldön jár sokszor láthat parkokban homokos pályán különböző golyókat gurigázó, idősebb urakból álló csapatokat. Ők petanque-ot, vagy boccia-t játszanak. A játék – bár megmozgat – fizikailag nem különösebben megerőltető, ugyanakkor pontosságot, egyensúlyt, koncentrációt követel – nem mellesleg pedig roppant szórakoztató. Hasonlóan jó játék a lengőteke, amely régen minden egyes vállalati üdülő kertjében ott állt. Az amerikaiak kukoricával töltött apró zsákokkal űzik, mások lópatkóval, de a bármelyik kínai üzletben kapható műanyag karika is kiváló, ha célba dobást játszanánk. Túl egyszerűnek tűnik? Próbáld csak ki! Jó társaságban a hasizmot is erősíti, mert garantáltan nevetés a vége.

boccia.jpg

Ha túl hideg van, ha túl meleg van

Vannak napok, amikor az ember legszívesebben az orrát sem dugná ki a fűtött, vagy éppen leárnyékolt szobából. Bár a játékban mindig a társaság, a közös élmény a legjobb, az ilyen napokon átsegíthet minket a számítógép. A számítógépes játékok igencsak sokszínűek. Megtalálhatjuk a klasszikus kártya- és táblás játékokat, küzdhetünk a gép, vagy egy távolban lévő, de hús vér ellenfél ellen. Tesztelhetjük műveltségünket – például a népszerű Honfoglalóban - , de kipróbálhatjuk azt is, milyen versenyautót vagy repülőgépet vezetni, birodalmat építeni. A számítógépes játékokkal egyetlen gond van, gyakran – kortól függetlenül – szinte beszippantják a játékost. Ha a géppel játszunk, érdemes korlátokat szabni saját magunknak, és mindig emlékezni arra, hogy hús-vér barátokkal sokkal jobb a játék!

szamitogepesneni.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr912240452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása