Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Idősbarát városok

2017. február 13. - nagymenő

Az Egyesült Államok városainak polgármesterei kiemelt fontosságúként kezelik a városok idősbarát fejlesztését. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet egy idősekkel foglalkozó civil szervezet készített. 108, 30 ezer főnél nagyobb lélekszámú város polgármesterét kérték arra, hogy jelölje meg azt a 6 területet, amelynek fejlesztésével idősbaráttá válhat városa. A hat toplistás téma az egészség- és jólét, a lakhatás, a közlekedés és infrastruktúra, a közbiztonság, a szociális aktivitások lehetősége és a munkaerőpiac voltak.

A jelentésből kiderül, hogy a polgármesterek 92%-a prioritásként tekint az idősbarát fejlesztésekre, tízből hatan pedig úgy nyilatkoztak, hogy városukban jelenleg is folynak ilyen típusú beruházások, kezdeményezések. Azoknak, akik eddig még nem vágtak bele, csaknem fele mondta azt, hogy a közeljövőben tervez hasonlót.

old-couple-in-park-759.jpg

Az Egyesült Államokban ma több mint 46 millió hatvanöt évnél idősebb ember él, becslések szerint számuk 2050-re megduplázódik. A városok számára ez komoly kihívást jelent, és már most el kell gondolkodni azon, hogyan lehet a településeket úgy fejleszteni, hogy azok élhetőek legyenek az idős korosztály számára is.

Az idősek számának és arányának növekedése csupán az egyik – persze a leglátványosabb – oka annak, hogy az ilyen jellegű fejlesztésekre égető szükség van. A számok mellett ugyanis az igények is nagymértékben változtak az utóbbi időben. A mai idősek sokkal inkább vágynak az önállóságra. A 45 éven felüliek 80, míg a 65 év felettiek 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idős korában a saját házában, a saját közösségében, a megszokott helyen akarja élni az életét.

Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, komoly fejlesztésekre van szükség. Biztonságos egészségügyi ellátásra, elérhető házi segítői és ápolói szolgáltatásokra, közbiztonságra, kényelmes tömegközlekedésre, hogy csak a néhány legfontosabbat említsük. Szerencsére, a polgármesterek Amerika szerte rájöttek: ezek a városi fejlesztések nem halaszthatóak már sokáig. A józan belátást persze nagymértékben segítette az is, hogy az idősek arányának robbanásszerű növekedése azt is jelenti: a korosztály képviselőinek szavazati döntőek lehetnek, bármilyen politikai pozícióról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr112253608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása