Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Csökkenti a stresszt, meghosszabítja az életet

A jelszó: természet

2017. február 16. - nagymenő

Már nincs sok hátra a télből, a nappalok egyre hosszabbodnak, az idő – ha lassan is – melegszik, a nap egyre többet süt, és a szerencsésebbek már néhány hóvirágot is felfedezhettek a kertben. A tavaszt mindenki várja, nem véletlenül. A természet ugyanis nem csupán hangulatunkra, közérzetünkre, de egészségünkre is rendkívül jó hatással van.

zold.jpg

A parkok, a növények, a természetes víz közelsége nagy mértékben csökkenti a stresszt minden korosztálynál. Az idősekre azonban még az átlagnál is jobban hat – legalábbis a Minnesotai Egyetem kutatói szerint. Nem kell hosszú útra indulni, elég egy közeli park is. A zöld és kék helyek előhozzák belőlünk az olyan érzéseket, mint a megújulás, a spirituális kapcsolat. Mivel az idősebbeket általában kevesebb inger éri a hétköznapokban, számukra a víz csobogása, a virágágyásokban döngicsélő méhecske, a színek, az illatok erősebb élményt jelentenek. A parkok, kirándulóhelyek kiváló terepei a szociális életnek is, lehet sportolni, játszani vagy csak egyszerűen beszélgetni barátokkal, ismerősökkel – ami szintén segít abban, hogy egészségesek maradjunk.

Szerencsések azok az idősek, akiknek a közelében van egy park, amely arra csábítja őket, hogy megtörve a napok egyhangúságát, kimozduljanak otthonról – vélik a kutatók. Ez fizikailag, pszichikailag és spirituálisan is motiváló, segít megelőzni, illetve leküzdeni a betegségeket és védelmet nyújt a társadalmi elszigetelődés ellen. A legjobb persze, ha a zöldben valamilyen aktivitást is végzünk, ám tény, hogy még a padon ücsörgés is pozitív hatásokkal bír,

A természet közelsége különösen a nőknek fontos. Kimutatták ugyanis, hogy azok a nők, akiknek az otthona zölddel van körülvéve, park mellett élnek, vagy van egy kis kertjük, tovább élnek, mint azok, akik szürke, városi környezetben laknak. A kutatók csaknem 108 630 nőt, és lakókörnyezetét vizsgálták. Műholdas képek segítettek abban, hogy a környezetükben élő növényzetet feltérképezzék.

A zöld környezetben élők halálozási rátája 12%-kal volt alacsonyabb, mint azoké, akiknek nem volt napi kapcsolatuk a természettel. A légzésszervi okokra visszavezethető halálozások arány 34%-kal volt alacsonyabb a körükben, rák okozta halálesetek aránya pedig 13%-kal. A zöld környezet a növények nem csupán a légszennyezettséget csökkentik, tompítják a zavaró városi zajt, elviselhetővé teszik az extrém hőséget és egyértelműen csökkentik a stresszt.

Amerikában a legújabb trend az „earthing”, ami a földdel, természettel való közvetlen kapcsolatot jelenti. A kertészkedés sokrétű, jótékony hatásait már régen kimutatták, az „earthing” azonban nem csak ezt a fajta közvetlen kapcsolatot jelenti. Hívei szerint, ha mezítláb sétálunk a fűben, ha átölelünk egy fát, vagy csak kényelmesen elnyújtózunk a tengerparti homokban, a természet segít leküzdeni mindennapi problémáinkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr6612266586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása