Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Legyél te is „superager”!

Superager: akinek a mentáis életkora sokkal kevesebb, mint a valódi

2017. február 27. - nagymenő

Miriam Stoppard brit orvos, író, televíziós műsorok házigazdája. Könyveit – Babakönyv, Tinilányok könyve, A nők könyve, A változás kora, Nagyszülők könyve – a magyar olvasók is ismerik, szeretik. Dr. Stoppard hazájában igazi híresség, most éppen Az Igazi Marigold Hotel című valóságshowban szerepel – melyet a nagysikerű Marigold Hotel filmek ihlettek. A showban idős brit celebek költöznek egy indiai idősotthonba – csakúgy, mint a filmben. A 79 esztendős írónő azonban a forgatások idején sem dobta el a tollat, továbbra is hiteles, és fontos tanácsokkal látja el olvasóit. A Mirror hasábjain megosztotta, szerinte mi a legfontosabb ahhoz, hogy akár a hetedik x után is jól érezhessük magunkat a bőrünkben.

stoppard1.jpg

És most nem a külsőről van szó, bár kétségtelen, hogy a doktornő 79 esztendősen kirobbanó formában van. Saját bevallása szerint ötvenes évei közepén a szemei környékén végeztek plasztikai beavatkozást, de sem előtte, sem utána nem ért hozzá szike, vagy tű, szépségét a genetikának és saját magának köszönheti. Mi hát a titok? Íme, Miriam Stoppard, egy igazi superager tanácsai:

  • Az elmémet azzal tornáztatom, hogy sokféle munkát végzek, többnyire fiatalok között.
  • Emellett sok szabadidőt hagyok magamnak.
  • A férjem mindenben támogat, bátorít.
  • Folyamatosan tartom a kapcsolatot a családom tagjaival.
  • Vannak igazi barátnőim.
  • Egészségesen étkezem – 80%-ban. Rengeteg zöldséget-gyümölcsöt eszem, sok halat fogyasztok, kerülöm a zsíros húsokat.
  • Nem dohányzok.
  • Minden nap sportolok.

Mivel fittnek érzem magam, rengeteg időm van arra, hogy teljes életet éljek. Nem érzem magam fáradtnak már kora reggel, mint abban az időben, amikor nem mozogtam eleget.

Ha csupán egyetlen tényezőt kellene kiemelnem azok közül, amelyek a mentális egészség szempontjából fontosak, az az optimizmus lenne. Ez mindig lendületben tart, és kiváló gyógyszer. Kutatások is kimutatták, hogy azok, akik alapvetően optimista természetűek, kevesebbszer betegszenek meg, ha mégis, gyorsabban gyógyulnak, általában erősebb az immunrendszerük, mint a pesszimistáknak. Az optimista hozzáállás azt is jelenti, hogy felelősséget vállalunk saját magunkért, az egészségünkért, nem csak passzívan csúszunk bele az öregkorba. Az optimisták tovább élnek, szelídebben idősödnek. Ápolják baráti kapcsolataikat, szociálisan aktívak.

stoppard4.jpg

A sport, a fizikai aktivitás hihetetlen hatással van nem csupán a testi-, hanem a mentális egészségre is. Személyes tapasztalatból mondom, a rendszeres mozgás jókedvre derít, segít leküzdeni a negatív érzelmeket, mint például a harag vagy a depresszió. Általában úgy ébredek, hogy egy kicsit lehangoltnak érzem magam, de fél óra a szobabiciklin, és a kedvetlenségnek nyoma sincs. A mozgás elárasztja a testet hormonokkal, amelyek csökkentik a feszültséget, a stresszt és a fáradtság érzését. És még várakozni sem kell a hatásra! Azonnal érezhető! Nem kérdés – függő vagyok. Egy napot sem hagynék ki!

Tanulj meg pozitívan gondolni magadra! A negatív énkép többnyire gyerekkori rossz élményekből táplálkozik. Ezeket nehéz kitörölni, de nem lehetetlen!

Mondd ki hangosan!

  • Jó ember vagyok!
  • Hiszek a sikerben!
  • Képes vagyok jobbá tenni a saját életemet!
  • Szeretem, és elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok!
  • Nem csak azért születtem a világra, hogy másokat tegyek boldoggá!
  • Erősebb, egészségesebb, energikusabb leszek!
  • Megérdemlem a boldogságot!

Szóval szeretnél „superager” lenni?

Ez egy olyan cél, amiért érdemes küzdeni! Lisa Feldmann Barrett, a Northeastern Egyetem kutatója MRI-vel vizsgált átlagos, és superager alanyokat a hatvan és nyolcvan év közötti korosztályból. Megállapította, hogy az agy bizonyos területei az átlagos időseknél elvékonyodtak, míg a szupernagyiknál nem. Az utóbbiak agyának MRI képe gyakorlatilag megkülönböztethetetlen volt a huszonévesek agyáról készült felvételektől. Hogy melyek ezek a kritikus területek? Döntően olyanok, amelyek az érzelmekért felelnek. Vagyis úgy tűnik, elménk emocionális része tart minket fiatalon. Barrett professzor szerint ezek a területek kemény munkával edzhetőek, legyenek bár a kihívások fizikaiak vagy mentálisak.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr5712297319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2017.02.28. 08:57:40

Nappalit elnézve első tipp: legyél gazdag ember felesége.
süti beállítások módosítása