Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Az időskori magas vérnyomás nem feltétlenül jelent nagyobb halálozási kockázatot

2017. április 03. - nagymenő

Az Oregoni Egyetem kutatói 7500 65 év feletti alany vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy a magas vérnyomás és a halálozási kockázat között nincs olyan egyértelmű összefüggés, mint azt korábban gondolták – tette közzé a Science Daily.

hbp.jpg

A kutatók arra jutottak, hogy a gyengébb fizikai állapotú időseknél az emelkedett vérnyomás nem jelent magasabb halálozási kockázatot, míg azoknál, akik erősebbek, aktívabbak igen. Az alanyok erőnlétét a járás sebessége alapján kategorizálták.

A megállapítás azért fontos, mert egyértelművé teszi: nem alkalmazható mindenkinél ugyanaz a terápia magas vérnyomás esetén.

„A nagyon törékeny, gyenge idősek általában nem reagálnak jól a magas vérnyomás elleni kezelésekre, és előnyük sem származik abból, ha alacsonyabb a vérnyomásuk.” – állítja a kutatócsoport vezetője Chenkai Wu. „A kutatás leglényegesebb megállapítása, hogy az időseket nem lehet csupán koruk alapján egy kategóriába sorolni. Nagyon is különbözőek fizikai állapotukat tekintve, így a gyógyszerekre is másként reagálnak. Ugyanaz a terápia hasznos lehet egyikük számára, míg másikuknál semmiféle előnnyel nem jár.”

„Ahogy idősödünk, az erek veszítenek rugalmasságukból- magyarázta a kutatás másik résztvevője. A magas vérnyomás ebben az esetben lehet egyfajta kompenzációs mechanizmus, melynek segítségével – a rugalmatlan erek ellenére – a szív friss vért képes pumpálni az agyba.”

„Mindenki máshogy idősödik. Képzeljenek maguk elé egy olyan nyolcvan évest, aki minden nap golfozik, és egy olyat, aki csak járókerettel képes járni. Az erősebb alkatú időseknél a magas vérnyomás sokkal valószínűbben jelez valamilyen konkrét betegséget, mint magát az idősödést.”

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr912397331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása