Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Tavaly tanulták az első lépéseket, az idén már fellépésre készülnek a szombathelyi szenior táncosok

2017. július 10. - nagymenő

Ha Szombathely, tánc! Ki ne hallott volna a nemzetközi szinten is híres Savaria Nemzetközi Táncversenyről, amelyet 1966 óta minden évben megrendeztek. A városban a kecses mozdulatokat, a latin és standard táncok lépéseit már óvodás kortól tanítják. Így talán nincs mit csodálkozni azon, hogy a helyi nyugdíjasok is jóval túlteljesítették a szenior tánc program eredeti célját, vagyis azt, hogy könnyed, szórakoztató formában legalább egy kicsit mozogjanak.

Az első táncleckéket még tavaly szervezték a vasi megyeszékhelyen, a program pedig akkora sikert aratott, hogy a helyiek már akkor kérték: legyen újabb oktatás! Mint a Szombathelyi Nyugdíjas Szövetség elnöke, Dancs István fogalmazott: „Óriási igény van az idősebb korosztályban az efféle tánc irányába. Egyszerűen azért. Mert nem jelent akkora fizikai igénybevételt, mint a modern táncok, ugyanakkor kikapcsolódást jelent, és szellemi igénybevételt is.”

A nagy klasszikusok – keringő, tangó vagy éppen cha-cha-cha – helyett azonban kifejezetten a korosztályra szabott lépéseket gyakorolnak a résztvevők. Ekler Judit oktató ezt valamiféle szenior örömtáncként definiálta.
„Mindenféle táncstílusból, tánclépésekből, a legkülönbözőbb táncok dallamára, a néptáncok elemeit is felhasználva állítunk össze koreográfiákat. Rengeteg élményszerű dolog van benn. Mindenki megtalálja az ismerős dallamokat. Ez persze csak a kezdet, később olyan típusú nagyon bonyolult koreográfiákat állítunk össze, hogy a tánc gyakorlatilag egy lábon végrehajtott keresztrejtvény legyen. „

Az idén az oktatás mellet szenior táncklub is alakult, hogy a zene, a mozgás szerelmeseinek ne kelljen várniuk az újabb alkalomra. A klubnak csaknem félszáz tagja van, céljuk pedig nem más, minthogy olyan szintre fejlesszék tudásukat, amellyel már nagyközönség előtt is bemutatkozhatnak.

A tánc mellet a szombathelyi szeniorok persze számtalan más, mozgással kapcsolatos programon is részt vehetnek. Májusban például egy híján száz résztvevővel tartották a helyi sportnapot, amelyen ping-pong, sakk, petanque, darts, síkfutás, súlylökés és teke számokban mérhették össze erejüket és ügyeségüket a helyi idősek.

A teke, úgy tűnik, amúgy is népszerű a környéken, hiszen a szombathelyi nyugdíjas szövetség még az idén ősszel nemzetközi tekeversenyt rendez, melyre Burgenlandból és Szlovéniából is várnak csapatokat.

A Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) évek óta miSSZióként tekint a szenior mozgásra, és különböző események szervezésével igyekszik meghozni az idősebb korosztály sportolási kedvét. Idén a Voltaren Emulgel Forte támogatásával országszerte zajlanak a különböző szenior sétatúrák és sportnapok, amelyek célja felhívni a figyelmet az egészségtudatos életmódra. Az országos és regionális szenior sporteseményekről a www.amozgaskonnyedsege.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr4112654023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása