Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Technofób vagy? Akkor tényleg menthetetlenül megöregedtél…

2018. február 02. - nagymenő

A mai 60 pluszos korosztály joggal büszke arra, hogy sokkal fiatalosabb, aktívabb, vagányabb, mint a korábbi generációk nagymamái. Egyre többen vallják: nem számít az évek száma, a lényeg a mentalitás. Nem az az „öreg”, aki elmúlt ennyi vagy annyi éves, hanem az, aki annak is érzi magát. Nagymama farmerban? Konditeremben? Túrázó, utazgató nyugdíjasok? 40 évvel ezelőtt ez teljesen elképzelhetetlen volt, ma viszont nem lep meg senkit. A 60 pluszos generáció egyetlen valódi Achilles-sarka a technika.

technofob.jpg

Hiába a vagányság, a jó kondi, a fiatalos külső, az ifjabbak menthetetlenül öregnek látják azt, aki nem halad a korral.

De mi is az a technofóbia? Ezt a kifejezést azokra használják, akik elzárkóznak attól, hogy megértsék, megtanulják az új technológiák használatát, illetve kifejezetten ellenségesek ezekkel szemben.

A technofóbok általában így érvelnek:

„Több energia megtanulni, mint amennyit ér. “

„Eddig is megvoltam nélküle, ezután sem fog hiányozni.”

„Nem akarom arra pocsékolni az időm, hogy megnézzem, mások mit ettek reggelire.”

„Az igazi újságokat szeretem. Kell a papír meg a nyomdafesték illata.”

„Nem akarom, hogy az egész világ személyes információkat tudjon rólam.”

„Nem biztonságos. Ellophatják a személyiségemet.”

„Hülyeség az egész.”

Csak egyetlen kérdés: Kipróbáltad? Nem? Akkor mégis mire alapozod a véleményed? Ezeknek a sommás ítéleteknek egyetlen közös alapja van: az ismeretlentől való félelem.

Szűkebb család, szélesebb körű társadalmi kapcsolatok, munka – az élet bármely területéről is legyen szó, menthetetlenül kizárja magát a vérkeringésből, aki nemet mond a fejlődésre. Csökken a kommunikáció, gyengülnek a kapcsolatok.

Pedig – ellentétben az idősödés fizikai jeleivel – a technofóbia nem jár elkerülhetetlenül az évek számának növekedésével. Választás kérdése csupán. Épp ezért visszafordítható.

Ez nem jelenti azt, hogy az összes appot, vagy szociális média platformot ismerni kellene. De azzal a döntéssel, hogy valaki legyőzi az idegenkedését a közösségi oldalakkal vagy okostelefonokkal szemben, vagy úrrá lesz az online bankolással kapcsolatos félelmein, máris kevésbé tűnik öregnek mások szemében.

Az abszolút kezdőknek ez jó alkalom arra is, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat például az unokákkal. A fiatalok – az egészen fiatalok is – szívesen segítenek, ha olyan témában kérdezik őket, ami számukra is érdekes lehet.

A legfontosabb azonban mégiscsak az, hogy a számítástechnikai eszközök használatával egy új, sokkal kényelmesebb, színesebb világ nyílik meg a felhasználók előtt. Könnyebben hozzáférhetnek a világ híreihez, tarthatják a kapcsolatot a családtagokkal, barátokkal, régi munkatársakkal akár akkor is, ha a valóságban többszáz kilométer távolságban élnek, de az olyan hétköznapi dologok is egyszerűbbé válnak, mint például egy telefonszám kikeresése, egy útvonal megtervezése vagy akár a vásárlás.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legkeményebb ellenállást is meg lehet törni, pár hónap után pedig az eszközök használata olyan rutinná válik, mint hajdan a tárcsás telefoné. A különbség az, hogy az okoseszközök mindig újabb és újabb lehetőségeket nyitnak meg a felhasználók előtt, így szinte minden napra jut egy „nahát!” élmény.

Aki nem féli, hanem okosan használja a technológiai fejlesztéseket, lépést tud tartani a korral, vagyis nem válik idejét múlttá, „öreggé” mások szemében.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr5413621220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása