Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver fox

A Divathét meglepetése: Minden korábbinál több 50 fölötti modell a kifutón!

2017. április 10. - nagymenő

A stílus időtlen – szokták mondani. A legnagyobb divatházak viszont végre-valahára elismerik: kortalan is! A statisztikák szerint a 2017-es őszi divatot bemutató Fashion Weeken minden eddiginél több 50 fölötti modell lépett kifutóra, kétszer annyi, mint a félévvel korábbi, és négyszer annyi, mint a másfél évvel ezelőtti bemutató sorozaton.

fw.jpg

Összesen 21, 50+-os modell szerepelt, ami azt jelenti, hogy a modellek 0,29%-a tartozott ehhez a korosztályhoz. Bár a kifutókat még mindig a csontsovány és nagyon fiatal lányok uralják, úgy tűnik, valami végre elkezdődött, és a divatipar rájött arra, hogy a sokszínűség gyönyörű. Nem csak az idősebb korosztály képviselői vonultak ugyanis minden eddiginél nagyobb arányban, hanem a plus size és színes bőrű modellek is.

A híres Fashion Weeket egyébként egyszerre rendezik a világ nagy divatfővárosaiban, így a statisztikákból az is kiderül, mely divatközpontok a legnyitottabbak. London nyert, hiszen itt összesen 7 ötven fölötti modellt válogattak be a szereplők közé, a második pedig New York és Milánó, ahol mindössze egyel kevesebbet. A divatiparban egykor egyeduralkodónak számító Párizs úgy tűnik sokkal nehezebben újul meg: a francia fővárosban mindössze két idősebb modell szerepelt a bemutatókon.

A tervezők – vagy közülük páran – úgy tűnik, végre belátják: a szépség nem csak egy fajta lehet. Nyilván, pénzügyi megfontolások is állnak döntésük mögött, hiszen az 50 pluszos korosztály inkább képes megfizetni a méregdrága ruhákat, mint a tizenévesek. Ezzel együtt rengetegen üdvözlik, hogy a divatbemutatók világában a való világ sokszínűsége is feltűnik. De ez ma még szenzációs hírnek számít. Az igazi áttörést az jelentené, ha ez olyan természetessé válna, hogy az újságok már nem is írnak róla.

Az időskori magas vérnyomás nem feltétlenül jelent nagyobb halálozási kockázatot

Az Oregoni Egyetem kutatói 7500 65 év feletti alany vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy a magas vérnyomás és a halálozási kockázat között nincs olyan egyértelmű összefüggés, mint azt korábban gondolták – tette közzé a Science Daily.

hbp.jpg

A kutatók arra jutottak, hogy a gyengébb fizikai állapotú időseknél az emelkedett vérnyomás nem jelent magasabb halálozási kockázatot, míg azoknál, akik erősebbek, aktívabbak igen. Az alanyok erőnlétét a járás sebessége alapján kategorizálták.

A megállapítás azért fontos, mert egyértelművé teszi: nem alkalmazható mindenkinél ugyanaz a terápia magas vérnyomás esetén.

„A nagyon törékeny, gyenge idősek általában nem reagálnak jól a magas vérnyomás elleni kezelésekre, és előnyük sem származik abból, ha alacsonyabb a vérnyomásuk.” – állítja a kutatócsoport vezetője Chenkai Wu. „A kutatás leglényegesebb megállapítása, hogy az időseket nem lehet csupán koruk alapján egy kategóriába sorolni. Nagyon is különbözőek fizikai állapotukat tekintve, így a gyógyszerekre is másként reagálnak. Ugyanaz a terápia hasznos lehet egyikük számára, míg másikuknál semmiféle előnnyel nem jár.”

„Ahogy idősödünk, az erek veszítenek rugalmasságukból- magyarázta a kutatás másik résztvevője. A magas vérnyomás ebben az esetben lehet egyfajta kompenzációs mechanizmus, melynek segítségével – a rugalmatlan erek ellenére – a szív friss vért képes pumpálni az agyba.”

„Mindenki máshogy idősödik. Képzeljenek maguk elé egy olyan nyolcvan évest, aki minden nap golfozik, és egy olyat, aki csak járókerettel képes járni. Az erősebb alkatú időseknél a magas vérnyomás sokkal valószínűbben jelez valamilyen konkrét betegséget, mint magát az idősödést.”

A megértéshez a hason keresztül vezet az út.

Főleg, ha a nagyi főz!

Házias ízek, egy pohár bor, nagy beszélgetések az asztal körül. A vacsorát persze nagyi főzte. Legtöbben nosztalgiával gondolunk az ilyen alkalmakra, hiszen a legfinomabb étel mindannyiunk számára az, ami a nagymama konyhájában készült. Így gondolta ezt egy Staten Islandi étterem tulajdonos is, aki elhatározta, képzett, profi szakácsok helyett inkább rutinos nagymamákat alkalmaz. Csavart azonban egy kicsit a dolgon.

enoteca2.jpg

Az első pillanattól ott dolgozó olasz „nonnák” mellé mindennap újabb és újabb nagymama csatlakozik. A paradicsom és bazsalikom mellett pedig a szójaszósz és a rákgombóc illata is érezhető. Ezen a napon ugyanis a vendégszakács japán. „Zseniálisak voltak a gombócok” – mondja a vendég a hetes asztalnál. A következő alkalommal ezt a fogást azonban hiába is keresné az étlapon. A vendégnagymamák ugyanis naponta váltják egymást, és szülőhazájuk autentikus ízeivel várják a vendégeket. A heti menü: hétfőn Sri Lanka, kedden a Fülöp-szigetek, szerdán Örményország, csütörtökön Oroszország.

enoteca3.jpg

A vendéglőnek bejött az ötlet. Asztalt foglalni szinte lehetetlen, hónapokkal előre kell.

Az Enoteca Maria tulajdonosa, Joe Scaravella 2006-ban vásárolta meg az egykori könyvesboltot, amelyet vendéglővé alakított. Az élet úgy hozta, hogy éppen ebben az időszakban veszítette el édesanyját, nem sokkal előtte pedig nagymamáját.

„Hiányoztak az anyafigurák az életemből. Innen jött az ötlet, hogy legalább az étterem konyhájában legyen egy nagymama, aki főz. Sem tapasztalatom, sem üzleti tervem nem volt. Inkább a szívemet használtam, nem pedig a fejemet. A legfontosabb szempontom az volt, hogy én otthonosan érezzem magam.”

Eleinte csak olasz nagyik dolgoztak a konyhán, ám ez kisebb súrlódásokhoz vezetett. A nagymamák között ugyanis felütötte a fejét a féltékenység. Kinek a lasagnéja a legjobb? Ki főzi a legfinomabb mártást?

enoteca1.jpg

A konyha azonban mégis a béke szigete maradt, Scaravella úr ötletének köszönhetően. Arra gondolt ugyanis, hogy ha a nagymamák egymástól teljesen különböző ételeket főznek, véget ér a versengés. Az első vendégszakács japán volt, őt egy szibériai követte. Mindketten rendszeresen visszatérnek azóta is. Mellettük azonban a világ számtalan nációja képviselteti magát, szülőföldje gasztronómiáját, kultúráját. A versengés helyett egymástól tanulnak, recepteket, ötleteket cserélnek.

De nem csupán ezzel, hihetetlen élményekkel is gazdagodnak. A többnyire nyugdíjas vendégséfeknek a hónap fénypontja a nap, amikor beállnak dolgozni. „Volt vendég, akik kezet csókolt, mert azt mondta, ilyen jót még nem evett.” – meséli egyikük nevetve. „Rengeteg szeretetet kapok a vendégektől. A nap végére alaposan elfáradok, de ahogy befejeztem a munkát, arra várok, mikor jöhetek újra” – mondja a másik. Mostanra nem csak a vendégeknek kell az asztalra várni, hanem a nagymamáknak is az alkalomra, amikor újra főzhetnek az étterem konyhájában.

Scaravella úr üzlete igazi sikersztori, de ő abban hisz, ez a siker nem csak számokban mérhető. Azt reméli, hogy vendégei, akik a házias ételeken keresztül nap mint nap más kultúrába kóstolhatnak bele, a vacsora mellé toleranciát és megértést is kapnak. „A jó étel és a jó bor minden problémára megoldás.”

Sármos, szexis, elmúlt 60

Jól áll nekik a kor. Nem fog rajtuk az idő, sőt, van, akin javít. Azok az ezüstös tincsek, a szemkörnyéki nevetőráncok kifejezetten szexisek. Biztos vagyok benne, hogy rajongótáborukat náluk jóval fiatalabb hölgyek is erősítik. A derékhad persze azokból kerül ki, akik már 20-30-40 évvel ezelőtt is értük rajongtak.

 1. Bruce Willis (62)

bruce.jpg

A Die Hard filmek sztárját a magyar közönség először a Simlis és a szende sorozatban láthatta. Bár azóta a haját elvesztette, a csibészes mosoly megmaradt. A frizuráján kívül semmi nem változott.

 1. Pierce Brosnan (63)

pierce.jpg

Sokan vitatkoznak azon, ki volt a legjobb James Bond. Elegancia és sárm tekintetében a 63 esztendős sztár aligha legyőzhető. Ki nem irigyelte Meryl Streepet, amikor a Mamma Mia-ban a holdfényes tengerparton vele romantikázott? Valójában az ír szívtipró több mint húsz éve hűséges szerelméhez, aki külsőre nem igazán hasonlít a hollywoodi dívákra. Ezért külön imádjuk!

 1. Denzel Washington (62)

denzel.jpg

Emlékeztek még arra, hogy a filmvásznon ő alakította az USA első színesbőrű elnökét? Aztán a fikció valósággá vált. Felmerül a gyanú, hogy úgy castingolták annak idején Obamát, hogy hasonlítson rá. Tény ugyanis, hogy a női szavazóknál ez előny. Denzel Washingtonnál persze arról sem érdemes megfeledkezni, hogy két Oscar-díját nem csupán a két szép szeméért kapta – noha azokért önmagában megérdemelné.

 1. Kevin Costner (62)

kevin.jpg

91-ben a Farkasokkal táncolók című filmért két Oscart is bezsebelt. A mozi megkapta a legjobb filmnek járó szobrot, Costnert pedig rendezőként díjazták. Mi díjazzuk most is, hiszen időnként szakállal, időnként anélkül, de változatlanul több, mint testőr!

 1. Tom Selleck (72)

tom.jpg

Lássuk be, a Magnum című sorozat valójában nézhetetlen lett volna, ha Tom Selleck nem rohangál benne folyamatosan strandszerkóban. Nem mintha a Hawaii mintás ing annyira szexis lenne, de rajta még az sem rontott. Ahogy valószínűleg ő az egyetlen férfi a földön, akinek még a bajusz is jól áll. Még mindig, így 70-en túl is.

 1. Harrison Ford (74)

harrison.jpg

Indiana Jones már nem igazán „fiatalúr”. A Csillagog Háborújának sztárja, amikor a külsejéről kérdezték, azt mondta: „Úgy szeretnék kinézni, mint bárki más. Nem igazán vágyom arra, hogy vonzzam a tekinteteket.” Sajnáljuk, Harrison. Úgy tűnik, ez az álmod már soha nem fog megvalósulni.

 1. Richard Gere (67)

richard_gere.jpg

Micsoda férfi! Richard Gere a nyolcvanas évek filmjeinek legnagyobb szívrablója. És nemcsak a mozivásznon. A korszak legszebb nőjének kikiáltott Cindy Crawford az ő oldalán találta meg a boldogságot, igaz, csak rövid időre. Pedig most is jól mutatnának együtt. Az idő ugyanis sem Cindyn, sem Richardon nem fog.

Sminktippek hatvanon túl

Te is rutinból sminkelsz? Ne tedd! Ahogy az a ruha vagy frizura, amit 20 évesen hordtál mostanra nem feltétlenül előnyös, a sminkben sem árt a váltás. Ráadásul, ahogy az ember korosodik, a reggeli „műalkotás” elkészítése egyre nehezebbé válik. Egyrészt ott vannak azok az apró ecsetek, amelyeket alig lehet megfogni. Másrészt, ahhoz, hogy a szemünket kifessük, le kell venni a szemüveget, márpedig szemüveg nélkül… És akkor még nem is beszéltünk arról a több-kevesebb ráncról, ami épp a szemünk körül nehezíti a feladatot. Feladni viszont nem kell, sőt, tilos! A jó smink mindenkit szebbé tesz, és ha – immár szemüvegben – belenézünk a tükörbe, ahonnan egy elegáns, jómegjelenésű nő pillant ránk vissza, a közérzetünk is sokat javul.

smink.jpg

Amire feltétlenül szükségünk van a tökéletes eredményhez:

 • egy nagyítós tükör, amelyben szemüveg nélkül is látjuk a részleteket
 • egy irányítható fényű lámpa – ha ugyanis pl. oldalról kapjuk a fényt, előfordulhat, hogy természetes világításnál felemás lesz az eredmény
 • fültisztító pálcika – ez a kis eszköz, amely nevével ellentétben fültisztításra cseppet sem ideális, kiváló ahhoz, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk
 • jó minőségű csipesz
 • szemöldök ecset és fésű – ez többnyire egy kis eszköz két oldala
 • hegyesvégű olló

A szemhéjfesték paletta – bármilyen vonzóak is a boltban az élénk, csillogó színek, jobb, ha a barna, bézs, szürke árnyalataiban marad. A matt kötelező! A csillogó szemcsék ugyanis galád módon képesek magukat befészkelni a legapróbb ráncokba is. A palettánkon kapjon helyet a matt fehér is. Egy leheletnyi a szemöldök vonala alá, és máris ragyogó, nyílt tekintetet kapunk. Lehet, hogy korábban hiányzott az eszköztárból a szemöldök ceruza, mostanra azonban nélkülözhetetlen. Az a fránya szemöldök ugyanis ritkul, őszül. Mindeközben viszont nő is. A formázással ilyenkor óvatosan kell bánni. Ha egy-egy szál megjelenik a tökéletes szemöldökíven túl, továbbra is a csipesz a megoldás. A hosszabbra nőtt, zavaró szálaknak azonban ne essünk neki csipesszel! Ebben a korban ugyanis már nem biztos, hogy új is nő a helyükre, vagyis ezzel a technikával csak siettetjük a szemöldök ritkulását. Óvatosan, erős nappali fénynél, hegyesvégű ollóval vágjuk rövidebbre a túl hosszúra nőtt szálakat – vagy ha a látásunk, kezünk már nem egészen biztos, bízzuk kozmetikusra a műveletet. A tökéletes szemöldök eléréséhez a sminkelésnél először távolítsunk el egy fültisztító pálcika segítségével minden a szálak közé tapadt festéket – alapozót, púdert. A hajunkhoz, bőrünk színéhez passzoló, frissen kihegyezett szemöldökceruzával belülről kifelé haladva satírozzuk át a szemöldökünket. Lehet ugyan kapni olyan sablonokat, amelyekkel állítólag tökéletes szemöldökívet érhetünk el. Nos, lehet, hogy valakinek sikerül ezekből ideálisat választania, többnyire azonban nem vagyunk szabványosak, így az eredmény ezekkel a sablonokkal olyan, mintha valaki más szemöldökét hordanánk. Szabad kézzel általában sokkal jobb, és természetesebb eredményt érhetünk el. A szemöldökceruzával bánjunk óvatosan! Semmiképpen ne vigyük túlzásba, hiszen az egyöntetű fekete csík természetellenes, keménnyé teszi az arcot és még a huszonéveseket is rettentően öregíti. A szemöldökfésű segítségével adjuk meg a végső formát, az eredményt pedig fixáló géllel – csakis kifejezetten szemöldökre valóval – rögzítsük.

Idővel a szemünk mélyebben ülővé válik, és megjelennek körülötte a sötét karikák. A szemhéjfesték paletta – bármilyen vonzóak is a boltban az élénk, csillogó színek, jobb, ha a barna, bézs, szürke világos árnyalataiban marad. A matt kötelező! A csillogó szemcsék ugyanis galád módon képesek magukat befészkelni a legapróbb ráncokba is. A palettánkon kapjon helyet a matt fehér is. Egy leheletnyi a szemöldök vonala alá, és máris ragyogó, nyílt tekintetet kapunk. Mielőtt a szemhéjpúdert felvinnénk, finoman ütögessük végig ujjbegyünkkel a szemhéjat és környékét, ezzel kisimítva az apró ráncokat. A szemöldök és a szempilla közötti területre ne kenjünk alapozót vagy hidratáló krémet, ezek ugyanis szintén a festék csomósodását eredményezik. Használjunk nagyon puha szemceruzát az úgynevezett vízvonalra – feketét, barnát vagy szürkét. Kéket – bár lehet kapni az üzletekben – soha! Szemceruzával soha ne rajzoljuk körbe a szemünket a szempilla vonalán kívül! A tekintetünket nem ez, hanem a szempilla emeli ki. A szempillafestés az a művelet, amely elképzelhetetlen a nagyítós tükör nélkül. Miután kifestettük a szálakat, arról is gondoskodni kell, hogy azok ne ragadjank össze. Sajnos, a szempilla is ritkul idővel. A drogériákban kapható lepkeszárny méretű műszempillákkal azonban legfeljebb farsangkor érdemes kísérletezni. A kozmetikusoknál viszont elérhetőek olyan technikák, amelyek alkalmazásával szálanként dúsítják a megkopott pillát, és teljesen természetes hatást érnek el.

Ezeket az apró trükköket hatvanas éveinkben egyéniségünkhöz szabhatjuk, tökéletesre fejleszthetjük. És mire belépünk a hetedik x-be, már csak a színeket kell még világosabbra cserélni.