Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

„Nem nekem tanulsz, magadnak tanulsz!”

2011. május 12. - lavórparty
Ha nem tanulsz rendesen, mehetsz utcaseprőnek! Ezt a mondatot szinte mindenki hallotta gyerekkorában, ha becsúszott egy-egy rosszabb jegy. Úgy tűnik, szüleink generációja akkoriban még semmit nem érzett a jövő szeléből.
Ne tanulj rendesen, hátha felvesznek utcaseprőnek! Tulajdonképpen ez lenne a reális, kívánatos szülői magatartás ma, 2011-ben Magyarországon. 120 ezer bruttó: ennyiért toboroz a főváros száz új utcaseprőt. Egy részüket már képzik is. Nem lehet ám csak úgy, mindenféle tapasztalat nélkül a seprűvel lapátra terelni a csikket meg a kutyaszart.
Szóval, nem árt, ha leckeírás helyett gyerekeinkkel inkább ezt gyakoroltatjuk. Hátha, mire felnőnek ez a szakma annyira népszerű lesz, hogy a felvételin referenciasöprést kell bemutatni. A biológia könyvet meg egyenesen dobjuk ki. Még a végén megtetszik neki, és az egészségügybe vágyik.

 

A pályaorientációt nem árt időben kezdeni!

Ha például ápolónak áll, felsőfokú végzettséggel kb. 80 ezret kereshet. Ez Európában a legalacsonyabb fizetés, amit ápolóknak adnak. Nem akarom túlragozni, mindenki tudja, aki teheti, megy külföldre, ahol tárt karokkal, emberi körülményekkel, és méltó fizetéssel várják. Régebben, amikor ez a tendencia elindult, még azt mondták: a szomszédos országok magyar lakta területeiről jelentős mennyiségben áramlik majd Magyarországra a munkaerő, így az elvándorló orvosokat, nővéreket onnan lehet majd pótolni. Most, úgy tűnik, ott tartunk, hogy ez is csak álomkép. Az ápolókat már Romániában és Ukrajnában is jobban fizetik, mint itthon.

Ráadásul, mint képviselőjük nyilatkozta a Klubrádióban, a helyzetük az utóbbi időben csak romlott: az adórendszer átalakítása miatt 10-20 ezer forinttal kevesebb kerül a fizetési borítékba, mint korábban. Ehhez jön még, hogy a kevesebb pénzért többet kell dolgozni: 40 helyett 44 órát (itt jegyzem meg, hogy a közalkalmazottak munkaidejét Görögországban is éppen most emelték, igaz, ott 37,5-ről 40 órára, le is állt az élet az általános sztrájk miatt), és még a szabadság is csökken.

Úgyhogy most rajtuk a sor, ők mennek utcára, demonstrálni, nem söpörni. Pedig ha jobban belegondolunk, kevesebb stressz, kevesebb felelősség, ugyanannyi pénz…

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr842897814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása