Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Példátlan optimizmus Magyarországon

2014. június 10. - nagymenő

A Manpower ma nyilvánosságra hozott Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2014 harmadik negyedévében jelentősen javulnak. A magyar munkaadók korábban soha nem látott munkaerő-piaci aktivitást jeleztek előre a júliustól szeptemberig tartó időszakra.A megkérdezett munkaadók 16 %-a növekedésére számít, 6%-uk pedig elbocsátást tervez. 74% semmiféle változtatásra nem készül.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +9%-on áll, ami a legoptimistább előrejelzés a hazai felmérés kezdete, vagyis 2009 óta, és folyamatos növekedést mutat azegymást követő harmadik negyedévben. A mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 3% ponttal nőtt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a növekedés 10% pontos. A közleményben, a továbbiakban a szezonálisan kiigazított adatok szerepelnek.

“A magyar munkaerő-piac elkezdte behozni az elmúlt években kialakult lemaradásait. A fejlettebb nyugati országok gazdasága gyorsabban kezdett kilábalni a recesszióból, ennek hatása azonban csak most ért Magyarországra. Növekszenek a megrendelések, és ez a magyar üzleti életben is optimistább hangulatot teremt - magyarázta az adatokat Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. A második és harmadik negyedévre mért, meglepően pozitív foglalkoztatási kilátások annak is köszönhetőek, hogy a magyar cégek hat even keresztül folyamatosan csökkentették a dolgozói létszámot, és azt a vártnál hosszabb ideig alacsony szinten is tartották. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a kamra mostanra annyira kiürült, hogy aki nem akar éhen halni, annak vásárolnia kell.

A Manpower Munkaerő-piaci felmérés 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült. A felmérésben résztvevőknek a következő kérdésre kellett válaszolniuk: „Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a 2014 szeptemberének végéig hátralévő, három hónap során, a jelenlegi negyedévhez képest?”

MEOS_3Q14_infograph_hungary.jpg

Ágazati összehasonlítás

Kilenc vizsgált szektorból 7 munkaadói a dolgozói létszám bővítését tervezik július és szeptember között. A legnagyobb bővülés az építőiparban várható, ahol a munkaerő-piaci mutató 19%-on áll. Komoly növekedést várnak a gyártás és a vendéglátóipar területén is: mindkét ágazat mutatója +18%. Biztató a helyzet a munkakeresők számára a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, valamint a nagy- és kiskereskedelemben, ahol a mutató értéke +8, illetve +7%. Ugyanakkor a mezőgazdaságban valamint a köz- és szociális szférában nem várható növekedés, igaz, csökkenés sem: a mutató értéke 0%. 

Az előző negyedévhez képest kilenc szektorból hétben javultak a kilátások. A legnagyobb – 14% pontos – növekedést a vendéglátóipar produkálta. Az építőiparban a felvételi szándék 9% pontot erősödött. A kilátások javultak a közüzemi szolgáltatások és a gyártás területén is, mindkét ágazatban 6% ponttal. Az előző negyedévhez képest két területen gyengébbek a várakozások. A köz- és szociális szférában 6% pontot gyengült a mutate értéke, míg a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területéről 2% ponttal jelentettek gyengébb eredményt a munkaadók.

Éves összehasonlításban kilencből hét szektor munkaadói várnak növekedést. Kiemelkedően magas, 31% pontos növekedést jelentettek az építőipari munkaadók, míg a vendéglátóiparban 20% pontos az erősödés. A gyártás területén 16% pontos az erősödés, míg a nagy- és kiskereskedelem adatai 12% ponttal múlták felül az előző évit. A közüzemi szolgáltatásoknál 10% pontos, a szállítás és raktározás területén pedig 7%-os az erősödés. Két szektorban romlottak a kilátások az előző év azonos időszakához viszonyítva, a legnagyobb mértékben, 6% ponttal a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén.

Regionális összehasonlítás

A munkaadók a munkavállalók létszámának bővítésére számítanak a következő negyedévben mind a nyolc magyarországi régióban. A legoptimistább tervekről az észak-magyarországi, és a közép-magyarországi régió munkaadói számoltak be. Ezeken a területeken a mutató értéke +15%, illetve +13%-on áll. Jók a kilátások a fővárosban és a Közép-Dunántúlon is +9%-kal, valamint a Dél-Dunántúlon, ahol +8% a mutate értéke. Nyolc régióból ötben a felmérés kezdete, vagyis 2009 óta soha nem volt ilyen magas a mutate értéke, míg két térségben a várakozások megegyeznek az eddigi rekorddal, amit az előző negyedévben mértek. 

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból négyben javultak a kilátások. A legnagyobb mértékű erősödést – 9% pontosat – az észak-magyarországi munkaadók jelentették.  6, illetve 3% ponttal javultak a kilátások a Dél-Dunántúlon, és a közép-magyarországi régióban. Két régióban mértek gyengülést: a Nyugat-Dunántúlon 6% pontosat, az Észak-Alföldön pedig 2% pontosat.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva erősödést jelentettek egy kivétellel valamennyi régióból. Észak-Magyarországon a legnagyobb a növekedés, 24% pont. Jelentős, 16, illetve 15% pontos az erősödés a Dél-Dunántúlon, és Budapesten, míg 14% pontos a Közép-Dunántúlon. Az Észak-Alföld mutatója 11, Közép-Magyarországé 9% ponttal magasabb, mint egy éve. A Nyugat-Dunántúlon viszont 9% pontot gyengült a mutató.

Globális Munkaerő-piaci Mutató

A harmadik negyedéves kutatás szerint a munkavállalók kilátásai világszerte alapvetően pozitívak. A munkavállalók számának bővítését tervezik 42-ből 37 országban. Az előző negyedévben ez a szám 38 volt. A legerősebb felvételi szándékot Indiából, Tajvanról, Törökországból, Új-Zélandról, és Szingapúrból jelentették. A leggyengébb – és egyben negatív – előrejelzések Olaszországból, Belgiumból, Franciaországból és Hollandiából érkeztek.

A mutató értéke általában kicsit gyengébb, mint az előző negyedévben, de többnyire erősebb, mint egy évvel korábban volt. Negyedéves összehasonlításban mindössze 11 országban mértek növekedést, 24-ben pedig csökkenést. Az előző évhez viszonyítva 32 országban mértek erősödést, csökkenést pedig mindössze 6-ban. A G7 országokban a tavalyi évhez képest enyhe növekedést produkált a mutató, illetve relatíve stabil maradt.

Az EMEA régió 24 országából 19-ből bővülést jeleztek. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest mindössze 6 országban javultak a kilátások, 12-ben viszont romlottak.  Éves összehasonlításban 20 országban nőtt a mutató értéke, mindössze kettőben csökkent, és kettőben stagnál. A Török munkaadók a legoptimistábbak, Olaszországban pedig a legrosszabbak a kilátások. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr226291297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nu pagagyí 2014.06.10. 15:37:39

Optimista munkaadói várakozások - megírom!
süti beállítások módosítása