Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Az elviselhetőnél hidegebbre hűtik az irodaházakat kánikulában

2014. július 21. - nagymenő

Nem vitás, ezekben a napokban szerencsések azok, akik légkondicionált irodákban dolgoznak. Vagy mégsem? Míg az egyik kollegina vastag kardigánban didereg, szomszédja a homlokáról törölgeti az izzadságot. Így sem, jó, meg úgy sem jó. Az, hogy egy adott hőmérsékletet hogyan érzékelünk, sokmindentől függ. Ruházattól, testalkattól megszokástól.

ac.jpg

A nagy irodaházak légkondi rendszerét viszont többnyire úgy tervezik, hogy azok egy átlagnak feleljenek meg. Vagyis a hűtés központilag irányított, a gombot egy ember nyomja, a cél pedig az, hogy a lehető legkevesebben panaszkodjanak.

Az ideális hőmérséklet valahol 22 és 26 fok között lenne.Az átlagosnál fázósabb, vagy éppen a meleget nehezebben tűrő kollégák így rosszul járnak. A statisztikák szerint leginkább a nők azok, akik panaszkodnak a hideg miatt. Ez nem hiszti! (Vagy az, de oka van.) A nők alkatilag kevésbé bírják a hideget, általában az öltözékük is olyan, hogy kevesebbet takar – a diszkrét szoknya is szabadon hagyja a lábat, egy könnyű nyári blúzból is kilátszik a kar, ha a dekoltázs megfelel a konzervatív dresszkódnak, akkor is mélyebb, mint a férfiaknál.

Egyes felmérések szerint egyébként a panaszkodóknak igazuk van: a legtöbb irodát valóban néhány fokkal hűvösebbre hűtik, mint az ideális lenne. A hűtőrendszereket ugyanis sokszor előre programozzák – a programok viszont a terület 100%-os kihasználtságát veszik alapul. Vagyis azt, hogy a dolgozók maguk is fűtik a teret. Ha éppen többen vannak szabin – ami nyáron gyakran megesik – az iroda az elvártnál hidegebb lehet.

KUTATÁS!!!

Ha pedig fázunk, a munka sem megy úgy, mint kellene. Kutatások bizonyítják, hogy ha az ideális hőmérsékletnél néhány fokkal több van, a teljesítmény nem romlik olyan nagy arányban, mint amikor kevesebb. Amerikai kutatók irodai dolgozók hatékonyságát tesztelték, és kiderült , hogy harminc fokos hőmérsékletben kétszer olyan gyorsan gépelnek, mint 20 fokon, ráadásul jóval kevesebb hibával. Ezzel együtt most egy kicsit irigylem a húsz fokon gépelő tesztalanyokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr446529941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2014.07.22. 09:16:53

persze hogy túlhűtik, ha férfiakkal szemben elvárás a zárt cipő (zoknival!), hosszú szövetnadrág, ing, nyakkendő (szélsőséges esetben zakó, ami ugye magával hozza, hogy az ing is hosszú ujjú legyen) , a picsogó csajok meg ülnek egy "szandál"ban (2db 8mm széles műbőr csík) meg egy nyári (mini)ruhá(cská)ban. Csoda, hogy fáznak? Öltözzenek fel, ne a légkondi ellen vonyítsanak.

Feltűnt, hogy a munkahelyi/irodai ruházat férfiak számára télen-nyáron ugyanaz, míg a női alkalmazkodik a kinti időjáráshoz? Hideget az irodákba! A nők meg öltözzenek fel!

Kalevala 2014.07.22. 12:03:46

Hangulatkeltés. A kutatás ha nem kamu akkor is hülyeség. Minek tesztelnék 20 fokon a teljesítményt amikor az ajánlott tartomány 22-26 fok??? Egyértelmű, hogy sokkal jobban dolgozik valaki 22-26 fokban, legyen az szellemi vagy fizikai munka, mint 30 fokban. Picsogó nők pedig kardigánt a vállra! Sajnos amíg nem lehet alsógatyában dolgozni nem tudok jobbat mondani.

Yo! Maaan! 2014.07.22. 15:01:40

Sok helyen elkúrják. Ha melegük van, letekerik a termosztátot minimumra, hogy hamarabb hűtsön. De hát a befújt levegő hőmérséklete 24 fokra állított termosztátnál ugyanolyan, mint 15-re állítva. Aztán jól úgy felejtik és panaszkodnak, hogy most meg hideg van és kikapcsolják a klímát. És kezdődik elölről. Aztán vannak azok a kollégák, akik ordítanak, hogy azért van az a klíma, hogy dolgozzon és full behűtenek ha kell, ha nem. Garantált a kétheti torok-fül fájás, köhögés és egyéb izomfájdalmak. A másik meg, aki nyíg, hogy aztán ő belehal, ha "klímázni" kell, mert utálja, nem bírja, stb. Hiszti. Ha ésszel használnák, semmi baj nem lenne a klímaberendezésekkel!

Yo! Maaan! 2014.07.22. 15:02:39

Ja, meg egy normális klímaberendezés nem csak hűt, hanem levegőt szűr, frissít, páratartalmat is szabályoz.

abc 2014.07.22. 16:30:37

@protézisesh: Nálunk is volt egy hülye picsa aki kardigánban üldögélt nyáron és kikapcsoltatta a légkondit. Persze nekünk férfiaknak hosszúnadrág stb

efi 2014.07.22. 19:37:33

Többen is jól látják az alapproblémát.
Amíg a férfiak legjobb esetben is zárt cipő +hosszú gatya + rendes ing kombóban vannak (és ez még tényleg a jobbik eset), addig a nők papucsban, szandálkában slattyognak, miniszoknya vagy rövid nadrág, trikó. Mivel a férfi nem vetkőzhet tovább, felöltözni viszont senkinek sem tilos, legyen csak hidegebb és öltözzenek a nők, ha fáznak!

robogó 2014.07.23. 07:54:44

Miért mindig iroda?Az emberek 2% dolgozik irodában a reklámokban is mindig irodistákról szól a téma.Vannak fóliák kertészetek gyárak állattenyészetek na ott megnézném a klímát.A melósnak vizipolóznak a golyói az izzadságtól.Vannak munkahelyek ahol spórolás miatt nem is kapcsolják be a klímát.

Siendor 2014.07.23. 08:57:32

@robogó: Kb. 37% a SZELLEMI dolgozók aránya. (www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel31005.pdf) Ezekhez még nyugodtan hozzáadhatjuk az irodaházakban, közintézményekben dolgozó fizikai dolgozókat (takarító, portás, postázó, stb.). Aztán hozzáadhatjuk még a gépjárműben dolgozókat (sofőr, mozdonyvezető, futár, stb.). Vagy hozzáadhatnám még az összes olyan könnyű fizikai munkást, akik zárt térben, nem hőt fejlesztő gépekkel dolgoznak. (raktáros, pénztáros, bolti eladó!)
Ez így már nagyjából 60-70% lehet (a KSH doksiból az ipar-építőipar a maradék 30-40, de az iparban dolgozók egy részét is ide vettem).
Ezeknél mind elérhető (kellene, hogy legyen) a klíma (vagy télen a fűtés!), így eléggé fontos téma.

Illetve megnézném azt, hogy hogy klímázol/fűtesz útépítésen, a földeken, fóliasátorban, gyárban (bár bizonyos helyen van, sőt! A húsgyárakban aztán fázhatsz is napestig), vasöntödében...

Elhiszem, hogy te, aki nem irodában dolgozol (vélhetőleg) azt hiszed, hogy te vagy az egyetlen aki értéket termel, de nem. Nem kell lenézni az irodai dolgozót, és nem kell lenézni a fizikai dolgozót sem. Egyiknek sem menne a másik nélkül, hidd el.

Siendor 2014.07.23. 09:01:03

@robogó: És hogy miért mindig iroda? Az a 37% szellemi dolgozó adja a vásárlóerő 60-70%-át. Azért.

efi 2014.07.23. 17:50:16

@robogó:
Kint nem téma, ha megizzad az ember, ahogy az sem, hogy nem öltönyben aszfaltoznak, meg állattenyésztenek, hanem poló rövidgatya izzadt trikó, nem érdekel senkit.
Annál viszont rosszabb nincs, amikor irodában leizzadsz, bűzlessz egész nap, rejtegeted a hónaljad, nem tudsz mit tenni, elcseszve a hátralévő 6 óra, közben jön Herr Smidt is tárgyalni veled, satöbbi.
süti beállítások módosítása