Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Mit ér a nő ha dolgozni akar? 15%-kal kevesebbet!

2014. december 18. - nagymenő

Az Egyesült Államok munkaügyi hivatala az1979 és 2012 közötti adatokat elemezte, vagyis 33 év statisztikáit és azt találta, hogy a nők csupán a 85%-át keresik annak a pénznek, amit ugyan abban a beosztásban a férfiak és ez 2012-re éppúgy igaz, mint 1979-re. Az USA legjobb 500 cége, a Fortune 500 mindössze 5%-kát irányítja például női CEO.

A kereseti különbségről sok esetben a nők is tehetnek, mondja a ManpowerGroup karriertanácsadója Fülöp Zsuzsa. - A megállapítás persze nem szemrehányás, a különbség okas leginkább, hogy a nők és férfiak gyakran más élethelyzetből keresnek munkát.

wecan.jpg

A nők esetében az is baj lehet, ha még nincs gyereke és az is, ha már van. Míg a férfiaknál előny a határozottság, a nőknél inkább hátrány. A férfiak és nők keresete közötti különbségekre nemrégiben egy különös kutatás is rávilágított, amikor a nemek közötti sztereotípiák alakulásáról férfiból nővé és nőből férfivá operáltakat kérdeztek.

Fülöp Zsuzsa szerint egy bértárgyalás akkor lehet sikeres, ha a következő 7 fontos szempontra odafigyelnek a nők.

1. Soha ne értékeld alul magad (ne fogadd el azonnal az ajánlatot)

2. Légy tisztában az értékeiddel, amikor a bérről beszélsz (a nők legalább 21 %-kal alulértékelik magukat)

3. Légy pozítiv, bizz benne, hogy sikerrel jársz

4. Együttműködés, win-win helyzet. (ne akard egy számodra rossz kompromisszum elfogadásával segíteni az interjúztató helyzetét)

5. Nőként tárgyalj, ne rámenős férfiként

6. Gondold végig, hogy milyen tárgyalási alternativák lehetnek (nőként kőkkel másként kell tárgyalni, mint a férfiakkal és másként egy idősebbel és egy fiatalabbal)

7. Ne az „elég jo bér” legyen a célod (számold ki pontosan, mennyit és miért akarsz keresni)

Mert mindennek ára van!

A végzettségnek:a magasabb az több!

A munkatapasztalatnak:ha általámos területen szerezted, az sajnos alacsonyabb, de minél specifikusabb területen, annál többet ér.

A nyelvtudásnak:nem csak az érték, ha nagyon jól beszélsz, de az is ha ritka nyelvet ismersz!

Az egyéniségnek:a nyitottság, szorgalom és a jó kummunikációs kézség sokat nyom a latba, a kishitüség viszont ront a megítélésen.

A hozáállásunknak:egyenes, határozott, nyitott növeli, míg a félénk, szomorkás csökkenti az ázsiónkat.

És a körülményeinknek:van autós, közel laksz és még túlórázni is képes vagy, nagy jó pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr156994445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teeszmalac 2014.12.18. 17:51:22

A kereseti különbségről sok esetben a nők is tehetnek.

és már meg is magyaráztuk a 15%-ot.

tehetsz ellene, tehetsz róla! :DDD

Haloperidol 2014.12.18. 20:08:33

Ha a nők VALÓBAN ugyanolyan minőségű_mennyiségű munkát végeznének el 15%-al olcsóbban, mint a férfiak, akkor senki nem alkalmazna férfiakat.

A valóság ezzel szemben az, hogy
-a nők általában kevésbé hajlandóak túlórázni
-a nők ugyanolyan pozicióban általában kevesebb tapasztalattal bírnak
-a nők kevésbé hajlandóak a nehezebb, nemszeretem munkákat elvállalni (amik persze általában többet is fizetnek)
-a nők az azonos foglalkozásokban általában a könnyebb, kockázatmentesebb részterületen többségben vannak, ami egyúttal kevesebb fizetéssel is jár (pl ha férfi és női orvosokat nézünk, akkor több a női pszichiáter és több a férfi sebész, ha csak a sebészeket nézzük, akkor több a férfi szívsebész, mint a nő. A nehezebb specializációkon mindig több a férfi)
-Ha a nők saját vállalkozásukat vezetik (ők döntik el mennyit dolgoznak, mennyit keresnek) akkor még sokkal nagyobb a jövedelemeltérés, azok a nők, akik saját vállalkozásukat vezetik, átlagban 49%-át keresik azoknak a férfiaknak, akik a saját vállalkozásukat vezeteik, ha kontrollálunk végzettségre és életkorra.

VISZONT

ha kontrollálunk minden körülményre és a nőtlen, gyerektelen férfiakat és a férjezetlen, gyerektelen nőket összehasonlítjuk, akkor a nők több területen többet keresnek, mint a férfiak.

Forrás:
Warren Ferrell: Why men earn more and what can women do about it

jet set 2014.12.18. 20:34:46

@Haloperidol: Angol szakirodalmat olvasol, gondolkodsz, menj te a fenébe! :-)
A nők igenis azért keresnek kevesebbet, mert ők nők! És nagyon sajnálni kell őket ezért! Már azokat, akik csak a szájukat tépik. Nálunk a cégnél egyáltalán nincs különbség a nők és a férfiak bére között, bár kevesebb a nő, ez is egy "férfias" szakma inkább a köztudatban.

tralalala 2014.12.18. 21:20:57

@Haloperidol: +1, jaj de jó hogy nem nekem kell HSZ-t írni :)

2014.12.18. 23:59:18

Borzasztó rossz a helyesírásod. Vesszők, szóközök hiányoznak mindenhonnan, nem érzed az egybe- és különírás szabályait. De hogy ne csak a formával foglalkozzak, elképesztő közhelyeket pufogtatsz, minden lényegi tartalom nélkül. Ennél a legalja bulvármagazinok is jobb tanácsokkal szolgálnak valószínűleg.

[c] 2014.12.19. 00:20:54

@Haloperidol: @jet set: Oké, ha eddig eljutottatok, gondolkodjatok el rajta, mi lehet annak az oka, hogy a nők pl. "kevésbé hajlandóak túlórázni". Segítek: vinnikelloviba, hoznikelloviból, szülőiértekezlet, taknyosorrtörölgetés.
Ezt persze lehet privilégiumnak tekinteni, de kurvára nem az, hanem: meló.
Tehát az, hogy a nők kevesebbet keresnek, már következmény. Következménye annak, hogy valóban kevésbé terhelhető munkaerők általában, mert a gyerekkel, családmenedzsmenttel kapcsolatos terhek nagy része az ő vállukat nyomja.

lófüle elemér 2014.12.19. 09:16:07

Ne rinyáljatok.
Tanulni, tanulni, tanulni.
orsós récsel magaszondta, hogy 3 év alatt össze lehet szedni pályakezdőként 15 millás tandíjat. A svájci megélhetési költségek meg nem is számítanak, az csak úgy van.

denisaw. 2014.12.19. 10:15:27

Érdekes, én nőként végeztem el azt a melót, amit a pasik nem voltak hajlandóak, mert nehéz...a pasik munkáját én csináltam, mert képtelenek voltak megszervezni és egymás mellett párhuzamosan több dologra figyelve dolgozni..én pakoltam el több raklapnyi árut azért, mert jaj nekik nincs kedvük, és amúgy is fáj a háta! (jelezném, gerincsérvem van!) Ha állásinterjún vagyok, úgy általában a 3. kérdés, hogy mikor tervezem a gyereket....vagy van-e pasim, és ha van, akkor mikor megyek férjhez, akarok-e családot, ez pedig felháborító! A pasiknál a család, asszony miért nem téma interjún?? Úgy lenne fair...Nőként elvégzem a nemszeretem melót is, mert azért kapom a fizetést, hogy dolgozzak és nem azért, hogy szeressem, vagy ne szeressem...egyszer sem volt még olyan munkahelyem, ahol nem kellett túlóráznom..a legutóbbi munkahelyemen havonta 320 órát nyomtam le, és kaptam érte annyit, mint a kollégák napi 8 órás melóért....és még annyit, hogy általában nagyobb tapasztalattal rendelkeztem az eddigi munkahelyeimen, mint a férfi kollégák, vagy a többi kolléga, ha valami újat kellett elsajátítani nem esett nehezemre. Vallom, hogy bármi megtanulható, elsajátítható, csak akarni kell...ideje lenne végre felfogni azt a tényt, hogy az ember jelleme határozza meg a munkához való hozzáállását, és nem a neme!!! Tök mindegy, hogy nő vagy férfi, ha nem akar dolgozni! A nőket pedig igen is lenézik sok munkahelyen, és pedig azért, mert nők. Volt benne részem, szóval nem kamu és nem siránkozás. Hanem sajnálatos tény, amit sokan szeretnek letudni azzal, hogy csak sír a szája a nőknek. Egy nőnek sokkal spécibb tudással, szakmával rendelkeznie ahhoz, hogy ugyanolyan értékű legyen, mint egy férfi.. Van egy-két ilyen nő ismerősöm, szakmájukat és tudásukat tekintve ritkák, mint a fehér holló! Ennek köszönhetik azt, hogy nő léttükre keresnek olyan jól, mint férfi kollégáik, bár nekik nincs ilyen szintű tudásuk, se végzettségük...Szóval lehet itt jönni azzal, hogy a nők nem tudnak úgy dolgozni, nincs olyan tudásuk, mint a férfiaknak, csak hogy ez nagy kamu! Mégis mi francnak képezzék magukat halálra, ha még akkor sem kapják meg érte azt a tiszteletet és fizetést, amit kevesebb tudással rendelkező, de férfi kollégáik megkapnak?! És ez szégyen! Mert a nemek alapján így különbséget tenni nem igazságos.
süti beállítások módosítása