Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Minden 5. munkaadó fel akar venni - optimizmus a munkaerőpiacon

2015. március 10. - nagymenő

A munkaadók 18%-a tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 5%-uk elbocsátással számol, míg 75% nem tervez változást. Csaknem az összes ágazatból rekord magas felvételi kedvet jeleztek a munkaadók. A gyártás területén immár a hetedik egymást követő negyedévben erősödik a mutató.

A ManpowerGroup ma nyilvánosságra hozott Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2015 második negyedévében tovább javulnak. A megkérdezett munkaadók 18%-a növekedésére számít, 5%-uk pedig elbocsátást tervez, 75% pedig semmiféle változtatásra nem készül.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +10%, ami a legerősebb 2009 harmadik negyedéve, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta. A felvételi szándék 3 és 5% ponttal emelkedett az előző negyedévhez, illetve az előző év azonos időszakához viszonyítva.

„A magyar munkaadók a 10%-os mutatóval Európában a legoptimistábbak közé tartoznak. A pozitív kilátásokat az építőipar és a gyártás területén ügyfeleink is megerősítették, különösen Nyugat-Magyarországon, és az autóiparban, illetve az autóipari beszállítóknál. A képzett szakmunkások, gépkezelők, technikusok és mérnökök iránti igény hónapról hónapra nő.” magyarázta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup Hungary ügyvezető igazgatója.

„A munkaadók mindig nagyon óvatosak voltak mióta 2009-ben a felmérés elkezdődött Magyarországon, az előrejelzések pedig általában gyengék voltak, a mutató sok esetben a negatív tartományban volt. A második negyedéves kilátások a valaha mért legerősebbek. Ez ígéretes jel arra, hogy végre megszakad az a trend, amikor csak kullogunk Nyugat Európa után.” – tette hozzá Dalányi.

Ágazati összehasonlítás

A vizsgált kilencből 7 ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet két szektorból, az építőiparból és a gyártás területéről jelezték, ahol a mutató értéke +20%. Reménykeltő adatok érkeztek a vendéglátóiparból, valamint a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről, ahol egyaránt +14-+14% a mutató értéke, míg a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén +13%-on áll a mutató. A köz- és szociális szféra munkaadói nem terveznek változást, itt a mutató 0%-on áll, a közüzemi szolgáltatások területén viszont létszámcsökkenéssel számolnak, a mutató értéke -10%.

Az előző negyedévhez viszonyítva kilenc ágazatból hét munkaadói erősödő felvételi szándékról számoltak be. A legnagyobb mértékű – 10% pontos – növekedést az építőipar és a vendéglátóipar munkaadói jelezték.  9% pontos erősödést jelentettek a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről, és 4 % ponttal javultak a kilátások a nagy- és kiskereskedelemben. Ugyanakkor a közüzemi szolgáltatások mutatója 15% ponttal esett vissza.

Az előző év azonos időszakához képest erősödött a mutató kilencből hét ágazatban. A legnagyobb mértékben, 13% ponttal a közlekedés, raktározás és kommunikáció területén, 11, illetve 10 százalékpontot erősödött a vendéglátóipar és az építőipar. A gyártás munkaadói 8, míg a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói 6% pontos emelkedést jeleztek. Két szektorból mutatója gyengült. A legjelentősebben a közüzemi szolgáltatásoké, 12% ponttal. A köz- és szociális szféra mutatója 6% ponttal gyengébb, mint az előző év azonos időszakában.

Regionális összehasonlítás

A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúli munkaadók várják: itt a mutató +13%-on áll. Komoly felvételi kedvről számoltak be három régióból. 11%-on áll a mutató Közép Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Nyugat Dunántúlon. Észak-Magyarországon 9% a mutató értéke. Más régiókban óvatosabbak a munkaadók, 8%-os mutatót jelentettek.

Az előző negyedévhez képest a nyolc régióból ötben növekedett a felvételi kedv. Leginkább a Dél-Dunántúlon, ahol 10% pontos a növekedés. A mutató 7, illetve 6% pontot erősödött az Észak-Alföldön, és a Közép-Dunántúlon. A mutató értéke két régióban csökkent. Az Észak Magyarországi munkaadók jelentős, 9% pontos visszaesést jeleztek.

Éves összehasonlításban mind a nyolc régió mutatója erősödött. 7, illetve 6% pontos erősödést jeleztek a dél-dunántúli és a dél-alföldi munkaadók. A Közép-Dunántúlon 5 % pontos a javulás, míg az Észak-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon 3-3% pontos az erősödés.

Cégméret szerinti összehasonlítás

A kutatásban részt vevő munkaadókat 4 kategóriába soroltuk: a mikor vállalkozásoknak kevesebb, mint 10 alkalmazottjuk van. A kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállaló dolgozik. Közepes méretű az a cég, ahol 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, 250 dolgozó fölött számít egy vállalkozás nagynak.

2015 második negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol +16% a mutató értéke. A közepes- és kis vállalkozásoknál +12, illetve+10% a mutató értéke, míg a mikro vállalkozásoknál +4%.

Az előző negyedévhez képest 7% pontos növekedést prognosztizáltak a kisvállalatok, míg szerényebben, 4 és 2% ponttal javultak a kilátások a közepes- és nagyvállalatoknál. Ugyanakkor a mikro vállalkozásoknál 2% pontos a csökkenés.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 6% pontos erősödést jelentettek a közepes méretű vállalkozások, míg 5, illetve 3% pontos emelkedést a nagy- és kisvállalatok. A mikro vállalkozások kilátásai relatíve stabilak maradtak.

A teljes kutatási jelentés letölthető innen: http://www.manpower.hu/index.php/hu/research-and-insights

Globális munkaerő-piaci kilátások

A ManpowerGroup világszerte 42 ország és terület 65000 munkaadóját kérdezte meg munkaerő-piaci várakozásairól a 2015. április és június közötti időszakra vonatkozóan. Valamennyi megkérdezettnek ugyanarra a kérdésre kellett válaszolnia: „Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a június végéig hátralévő, három hónap során, a jelenlegi negyedévhez képest?”

Az előrejelzés szerint a vizsgált 42 ország és terület munkaadói közül 40 ország munkaadói különböző mértékben, de bővülésre számítanak a következő három hónapban. Ugyanakkor kevés jel mutat arra, hogy jelentősen változna a globális munkaerőpiac. Vannak viszont olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy a munkaadók bizonytalansága bőven túlterjed az eurozóna határain. Folyamatosan hanyatlik például Kína mutatója, és bár még mindig a pozitív tartományban van, most a leggyengébb 2009 óta. Brazíliában 2009 negyedik negyedéve óta készül a felmérés, a mutató értéke viszont most először került a negatív tartományba, jelentős visszaesést produkálva mind az előző negyedévhez, mind a korábbi év azonos időszakához viszonyítva.

A várakozások vegyesen változtak a világban, mind az előző negyedévi, mind az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. Negyedéves összehasonlításban 15 országból jelentettek erősödést, míg 18-ból gyengülést. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 18 ország mutatója erősödött, míg 20-é visszaesett. A második negyedévre vonatkozóan a tajvani, indiai, japán és panamai munkaadók a legoptimistábbak. A leggyengébb, és egyedüli negatív előrejelzés Olaszországból és Brazíliából érkezett.

Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 24 országából 23-ban pozitívak a következő negyedévre vonatkozó várakozások. Negyedéves összehasonlításban 11 ország mutatója erősödött, míg nyolcé gyengült. Az előző év azonos időszakához képest 13 országban javultak a kilátások, míg 8-ban romlottak. A régióban ismét a török munkakeresők esélyei a legjobbak, ugyanakkor 2011 első negyedéve óta most a legkevésbé optimisták a török munkaadók. Törökországon kívül a dél-afrikai, a finn, a görög és a román munkaadók várakozásai a legerősebbek. A leggyengébb előrejelzés Ausztriából és Olaszországból érkezett.

infografika-meos-q2-2015-magyarorszag-page-001.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr917256107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.11. 08:23:05

Az új munkahelyek már a spájzban vannak. Ja... csak ezek Grisától eltérően, ott is maradnak. Vagy hozzá hasonlóan felszívódnak.
süti beállítások módosítása