Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Kelj fel, és járj! – avagy egészségmegőrzés az irodában

2015. szeptember 03. - nagymenő

Az irodai dolgozók élete sokszor stresszes, az ülőmunka hosszú távon fizikai fájdalmat okozhat. Van megoldás! Ebédidőben próbálj meg néha sétálni, munka közben inkább állj fel és beszélj, ahelyett hogy a székeden ülve e-mailezel.

Hogyan maradjak egészséges, mikor egész nap egy asztalnál ülök?

„Ha úgy érzed hozzá vagy láncolva a gépedhez, próbálj meg felállni, telefonálás közben fel alá járkálni az irodában, vagy menj el sétálni miközben telefonálgatsz” mondja Dr John Gilles, az NHS radiológus konzultánsa. „Ingázás és munka közben is könnyen lehetünk aktívak, ha például lift helyett lépcsőzünk, vagy gyakrabban sétálunk, biciklizünk a munkába, de az is sokat segít, ha egy megállóval előbb szállunk le a buszról.”

Charlotte Ord, a Charlotte Ord Academy vezetője az álló asztalokat ajánlja. „Néhány egyszerű lépéssel, mint például az asztal magasságának beállítása, nagyban csökkentheted az órákon át egyhelyben ülés tartásodra, hátadra, és nyakadra gyakorolt negatív hatását.”

Alternatívaként az ülőlabdákat ajánlja. Ez az eszköz segít abban, hogy ülés közben aktív maradj, hiszen nem görnyedsz rajta úgy össze, mint egy hagyományos széken. „A labdával reggelente végezhetünk néhány gyakorlatot, szinte az összes izmunkat átmozgathatjuk vele.”

Hogy hozzam ki a legtöbbet az ebédszünetből?

Az ebédszüneteknek fontos szerepük van abban, hogy egész nap motiváltak maradjunk, mondja Szekeres Katalin a ManpowerGroup Magyarország tanácsadója. Segítenek felfrissülni, hagynak egy kis időt a gondolkodásra, és elősegítik, hogy jó hangulatban menjünk vissza dolgozni.

„Érdemes kimenni a szabadba, kiszellőztetni a fejed. Egy másik környezetben talán könnyebben rátalálsz a megoldásra, ha valamiben megakadtál. Az ebédszünetben társasági életet is élhetsz, ami szintén inspiráló lehet.”

Hogyan lehet valaki aktív az irodában?

Ord szerint nagyon fontos, hogy álljunk fel, és annyit mozogjunk az irodában amennyit csak tudunk. „Munka előtt tornázzunk egy kicsit, és ha lehet gyalog, vagy biciklivel menjünk dolgozni. Mozduljunk ki az irodából az ebédszünetekben, és telefonálás közben se a székünkben üljünk.

Sarah Archer karriertanácsadó, és a CareerTree fejlesztője azt ajánlja, hogy minden nap csináljunk valamit a megszokottól eltérően, ez segít megtörni a napok egyhangúságát. Inkább személyesen találkozzunk a kollégákkal, ügyfelekkel ahelyett, hogy e-maileket küldözgetünk, lépcsőzzünk lift helyett, és álljunk fel a meetingeken.

Dr Adam Al-Kashi a BackCare, Nagy Britannia nemzeti hátfájás elleni alapítványának vezető kutatója és oktatója egyetért Archerrel.

„Gondolkodj azon, hogy milyen kreatív megoldásokkal tudod a mozgást a mindennapjaidba beépíteni. Az én irodámban például van egy húzódzkodó cső. Találj mindnél több indokot arra hogy felállhass, és sétálhass. Telefonálás közben sétálj, újság, vagy egyéb iratok olvasása közben pedig állj fel!”

ulni.jpg

Ha az asztal mellett ülök, mindig fáj a hátam. Hogy lehet ezt a legjobban megelőzni?

„Először is nézd meg, hogy az asztalod és a széked neked megfelelő magasságúra van-e beállítva.” - tanácsolja Ord. „Gyakran nyújtsad a csípő, és a hátizmodat, így azok kevésbé állnak be, és kevésbé fájdul meg a hátad. Egy gyógytornász is sokat segíthet abban, hogy megtanítsa, milyen feladatokkal tudod megelőzni a rossz fejtartás okozta nyak, hát, és fejfájást.”

Lloyd pedig azt ajánlja, hogy ha szünetet tartunk, kimegyünk egy kávéért, vagy éppen végeztünk a reggeli edzéssel, mindig nyújtsunk egy kicsit.

torna.jpg

És egy tipp: Lunch Beat Budapest - You have to dance

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr57757654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.04. 12:44:36

A lépcsőzéssel az a baj, hogy izzasztó, így szigorú dress code mellett nem lehet felfelé lépcsőzni 5 emeletet. Pedig én szeretek lépcsőzni lift helyett, de jelenlegi munkahelyemen ezt csak nap végén lefelé tehetem meg.

recirkulációs kör 2015.09.07. 01:22:08

Az egyik sem írja, hogy esetleg tanulj meg helyesen írni, mielőtt publikálni akarsz bármit is a neten?

Mert kurvára rád férne.

recirkulációs kör 2015.09.07. 01:23:11

@nagybalfasz:
Ha 5 emelet izzasztó, akkor elég nagy baj lehet az erőnléteddel.

recirkulációs kör 2015.09.07. 01:26:47

"személyesen találkozzunk a kollégákkal, ügyfelekkel ahelyett, hogy e-maileket küldözgetünk"
Azért kicsit lassú lenne minden 3 szavas üzenetért kiugrani Dublinba vagy mondjuk Seattle-be. Meg anyagilag sem hiszem, hogy támogatná a cég.

Ekkora agybeteg faszságokat hol lehetett összegyűjteni?

Leptis Magnaq 2015.09.18. 09:11:23

Londonban láttam: a banki és egyéb irodai tisztviselők biciklin, vagy kocogva mentek dolgozni, sportruhában.Munkahelyükön tusoló volt, ahol lezuhanyoztak, és felvették az előírt formaruhát. Oda- vissza akár 10 km is volt a táv.

2015.09.23. 23:14:15

@recirkulációs kör:
Nem értem mi köze az erőnlétemhez. Némi tévképzeteid lehetnek az emberi szervezet működéséről, nem azt írtam, hogy fárasztó, hanem hogy izzasztó.
süti beállítások módosítása