Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Munkatársat keresel? Felejtsd el a hagyományos módszereket!

2016. augusztus 22. - nagymenő

Úgy tűnik, a hosszan tartó válság okozta munkanélküliség után a munkaadóknak világszerte új problémával kell szembenézniük: a munkaerő hiányával. Persze minden országot máshogy érint ez a jelenség, de kétségtelen, globális trendről van szó. Míg egyes helyeken csak néhány hiányszakmában okoz gondot a megfelelő munkaerő megtalálása, másutt szinte valamennyi ágazatot sújtja a szakemberhiány. A hagyományos álláshirdetések ideje lejárt, azok, akik válogathatnak az ajánlatok közül aligha böngészik már az újsághirdetéseket, vagy nyúlnak lelkesen egy szórólap után. Más úton, más módon kell megszólítani, megtalálni őket - modja Bácsfalvi Judit a ManpowerGroup kiválasztási szakértője.

- Az első, és legfontosabb trend már hosszú évek óta érzékelhető, mostanra azonban egyeduralkodóvá vált, új szintre lépett. A munkaerő vadászat és a kiválasztási folyamat szinte száz százalékban digitális. Az önéletrajzok, motivációs levelek nem papíron érkeznek, a telefonos vagy személyes interjúk helyét átveszik a video beszélgetések - mondja a szakértő.

online_ma.png

A cégek azonban nem csak ezt nézik: a jelentkezők aktivitását a szociális médiában, részvételüket online közösségekben, konferenciákon, meet-up-okon. Ezek a digitálisan elérhető információk sokszor többet nyomnak a latban, mint a gondosan megszerkesztett önéletrajzok, hiszen míg az utóbbi száraz adatok gyűjteménye, előbbi sokat elárul a jelentkező valódi személyiségéről.

Egyre többen kérnek a jelentkezőktől video bemutatkozást. Ezek a kis filmek gyakorlatilag helyettesítik a motivációs levelet, ugyanakkor jóval többet árulnak el az írott szónál. Ezeknél az „egyirányú” bemutatkozásoknál is hatékonyabb, a személyes találkozóknál pedig idő és költségtakarékosabb a video interjú, amely az okostelefonok elterjedésével egyre kevésbé jelent gondot.

Gyorsaság, egyszerűség – ez a munkavállalók elvárása is. Amikor a piac telített ajánlatokkal, a munkát keresők nem töltenek hosszú hónapokat a vadászattal, viszont szeretnék a hozzájuk leginkább passzoló állást megtalálni. Míg korábban a cégek ráérősen, akár hetek elteltével válaszoltak a jelentkezőknek, ma már ezt a luxust nem engedhetik meg maguknak. Nem jön válasz? Lépjünk tovább, van másik! – mondhatják a jelentkezők, a munkaadó pedig lemarad a lehetőségről.

Míg egy olyan munkaerőpiacon, ahol az álláskeresők vannak többségben, a munkaadó „vevőként” van jelen, fordított helyzetben „eladóvá” válik. Vagyis ha valaki a legjobbakat szeretné megszerezni, fontos a brand építés. És ezúttal nem csupán a termékről van szó. A cégnek fel kell építenie saját „munkaadói brand-jét” is. A pályázók jelentkezés előtt ugyanazt teszik, mint a cégek: kutatnak a neten, megpróbálnak minél több információt begyűjteni. Az „Év munkaadója” címet nyilván nem kaphatja meg mindenki, de például a cég honlapja kiváló felület arra, hogy eláruljon valamit a vállalkozás céljairól, értékeiről, küldetéséről.

Ami talán a legnagyobb változás, hogy a cégeknek muszáj feladniuk az eddigi kényelmes, passzív várakozást. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy majd csak jelentkezik az alkalmas munkaerő. Főleg a fiatalabb generáció tagjaira jellemző, hogy nem keresnek aktívan állást, ugyanakkor, ha egy jó ajánlattal megtalálják őket, nyitottak a kihívásokra. Őket ugyancsak el lehet érni a netes felületeken, de akár a monitorok mögül kimozdulva, személyesen, különböző rendezvényeken, vagy akár a célcsoportra jellemző szórakozóhelyeken is.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr3111347130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zZZz 2016.08.22. 20:20:09

Remelem ebbol a sok marhasagbol semmi sem igaz ))

tnsnames.ora 2016.08.22. 20:32:58

Szerintem tömör, lényegretörő, jó írás: efelé halad a világ és sok szempontból jobb is ez így. Én a magam részéről minden olyat támogatok, ami több lényegi - és ami külön nagyon fontos - kevésbé manipulálható információ alapján korrektebb (értsd megalapozottabb) kiválasztást eredményez.

Én egy dologgal egészíteném ki (hiányszakmáknál): a "személyreszabottság"-gal és annak fontosságával. Nyilván ez nehezebb meló, több overheaddel (munkáltató oldaláról), de megérheti odafigyelni rá és nem kilóra/darabszámra venni embereket. Ma már a futballisták is odafigyelnek hová mennek (nem feltétlen a nagyobb névhez és/vagy több pénzért, hanem, ahol van esély arra, hogy megbecsülik őket.

fidesz=mszp 2016.08.22. 21:22:51

Ez a szöveg csak kis forgalmú, maximum 10 fős Kft-kre, kisvállalkozásokra (könyvelő iroda, adókerülő tanácsadó cég, pályázatíró cég, stb.) értelmezhető.

tomfree 2016.08.23. 06:44:48

Vilagszerte munkaerohiany? Mondjuk inkabb azt, hogy Magyarorszagon. Egyszeru a megoldas: europai bereket es korulmenyeket kell teremteni es lesz minosegi munkaero is.

Trisi · www.alphawing.hu 2016.08.23. 08:47:40

@tomfree: így van!! Teljesen egyet tudok érteni! Egy régi mondás szerint "banánért majmot kapsz". Hát a banán az itthon van , lám ezért csak ennyit kapnak a cégek.

Idehaza és németországban is munkaerő hiány van, de máshol is érzékelhető ez az elszívás. Mindenki oda megy ahol többet kap és jobbak a lehetőségek. Idehaza a cégek lazán elfelejtik hogy egy szakképzett munakerő ( IT oldalon, multinál) mire termelni lesz képes az kb fél év. Ha egy év után lelép egy jobb ajánlatért akkor kidobott pénz és idő volt. Mi dugig vagyunk juniorokkal, akiknek halvány gőze nincs mihez kellene nyúlni egy rendszerleállás után. A seniorok kevés kivétellel mind felmondtak.... céges ajánlat 5% emelés.... ahova mentek 30% emelés. Na? Mit választottak?

tomfree 2016.08.23. 09:51:50

@Trisi: a fejekben is baj van ám a cégvezetői oldalon. Sok vezető még nem fogta fel, hogy "ezren állnak sorba kinn" mentalitás már nem működik. Amikor meg keresni kell embert akkor jön az ébredés.

Trisi · www.alphawing.hu 2016.08.23. 09:54:22

@tomfree: Bizony! Ez nálunk már napi probléma. Nem tudunk felvenni embert, mert nincs jelentkező és ha van akkor mások elhappolják. Olyan szintű juniorok jelennek meg, hogy még a fejlesztő eszköz használatát is meg kell nekik tanítani. Szabadságra sem tudunk menni akármikor, mert nincs helyettesítés. De még most is az van a fejekben hogy egy belsőst bármikor kiválthatunk külsősökkel. Zseniális... de nem.

pushup 2016.08.23. 15:59:48

ez valami angol cikk fordítása? vagy valami képregény fantázia országból?
az álláshirdetéseket talán a biztiőr-takinéni-kamionsofőr vonalat kivéve már régen nem az újságban, meg szórólapon (szórólap, bazdmeg!) találják, hanem profession-ön, meg a kisezer állásportálon és ez nem az utóbbi idők termése, hanem évek óta van így.
ezzel szemben még mindig wordben, meg pdf-ben küldik el a szívíjüket (a jobbak a rezüméjüket), majd telefonon időpontot egyeztetve elmennek egy személyes beszélgetésre.
nyilván van olyan is, aki videochaten beszélget el a leendő munkaadójával, de ez inkább akkor van, ha innen mennél Londonba.

Köldök_szösz 2016.08.23. 16:47:23

@pushup: igen és most ezzel mi a fenét akartál mondani? Hogy ez így jó vagy nem? Netes hirdetésre hogy máshogy küldjem a CV-t ha nem pdf-ben? Talán postagalambbal? Vagy egyből oda kéne kolbászolnom (már ha meg van adva cím) rátörni az ajtót titkárnőstül a főnökre és 8 lyukat beszélni a hasába hátha felvesz?

Jazo 2016.08.23. 17:04:14

Én azt tanácsolnám, hogy legalább a diplomát nem igénylő állásoknál felejtsd el az össze HR baromságot, tesztet, több körös interjúztatást. Önéletrajz, behívod aki az alapján megfelelő lehet és eldöntöd. Sajnos pár éve elment az egész HR abba az irányba, hogy a sormunkástól is motivációs levelet kérnek. Neki munka kell, neked meg alkalmazott...ettől több motivációt felesleges várni. Úgyis lesz próbaidő és kiderül, ami addig még kérdés volt.

Amúgy is, ha nem az Apple, a Mercedes, vagy hasonló kaliberű cég keres alkalmazottat akkor már alapból milyen motivációt vár? Jobb ha ír egy kamu levelet, hogy egész életében erre a lehetőségre várt, ettől a noname cégtől?

A másik az, hogy a "követelmény" és "előny" mezőket okkal töltsd ki, mert a legtöbb esetben egy Einstein-be oltot Superman-t keresnek...aztán megkapják azt aki csont nélkül bekamuz bármit...ami nem épp jó tulajdonság a legtöbb cégnél.

Ez a mondás tetszik: "banánért majmot kapsz" :-)
Másik verziója: "Ha a cég úgy tesz mintha fizetnének, az alkalmazottak majd úgy tesznek, mintha dolgoznának"

cenzurázdcsak (törölt) 2016.08.24. 10:21:38

Gyorsaság, egyszerűség, személytelen, igazi kilóra mért húspiac
A munkáltató még azzal sem tisztel meg, hogy rád pazarolja egy hr-es drága idejét.
Te persze felkészülsz az 'interjúra', kiöltözöl, stb. Ők lehet meg sem fogják nézni.
Legjobb. Videóinterjú, modernség coolság rulez jah és girlpower, női ráták stb.
süti beállítások módosítása