Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A munkavállaló nem házikedvenc, aki jutalomfalatért teljesít

2016. augusztus 24. - nagymenő

A CNN-től kezdve a magyar sajtóig mindenki felkapta a hírt: a Woodford Investment Management, az Egyesült Királyság egyik legmenőbb alapkezelő cége ezen túl nem fizet bónuszt az alkalmazottainak. A döntést azzal indokolták, hogy a bónusz rendszer eltereli a figyelmet, rövid távú gondolkodáshoz vezet és rossz dolgokra sarkallja az alkalmazottakat. Ezzel szemben a tisztességes fizetés sokkal hatékonyabbá teszi a munkaerőt.

jutifalat.jpg

Bár a hír most nagyot robbant, szakértők már a kilencvenes évek elején figyelmeztették a munkaadókat: a bónusz, mint motivációs eszköz, nem működik hosszútávon.

“Tedd meg ezt, és megkapod azt” – ezzel össze is foglalható, hogy hatból öt cégnél hogyan próbálják növelni a munkatársak hatékonyságát. A módszer jól ismert: gyerekként is ezzel szembesülünk otthon, vagy az iskolában. Ha ott működött, miért lenne máshogy a munkahelyen?

A jutalom ugyan időlegesen valóban növeli a teljesítményt, hosszú távon viszont aligha. Akit a jutalmazással motiválnak, hajlamos arra, hogy bónusz nélkül teljesen elveszítse munkakedvét, vagyis hatékonysága akkor, amikor éppen nincs semmiféle konkrét ajándék kijelölve, csakis a rendes fizetéséért kellene dolgoznia, csökken. Ráadásul – pont mint a gyerekeknél – az állandó jutalma ahhoz vezet, hogy egyre nagyobbat, többet szeretne a jutalmazott. A kicsiknek egy szelet csoki is elég, utána már iPhone, autó kell.

Szociálpszichológiai tanulmányok sora mutat rá arra, hogy azok a gyerekek, akik nem várnak el jutalmat, akiket nem a külső megerősítés hajt, szinte mindenben, de főként a kreatív területeken jobban teljesítenek.

Persze egy munahelyen aligha várhatja bárki, hogy az alkalmazott csak a munka öröméért, a sikerélményért dolgozzon. A hozzáértők szerint a megoldás a tisztességes bér, a biztonság, az elismerés. Ha a munkavállaló ezeket nap mint nap érzi, az hosszútávon teszi elkötelezetté.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr9111648356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaCS 2016.08.24. 16:11:02

A munkaköri leírásban szereplő feladatok elvégzéséért alapbér. Elvileg ez a megegyezés a munkaszerződésben.

Az azon felül végzett (opcionális) feladatokért esetenkénti külön megegyezés (munka elvégzése előtt), és annak megfelelő extra jövedelem.

Ez a korrekt üzlet.

A mindenfélétől függő "hasraütős" bónusz egy cégnél borzasztóan lehangoló, mert azt mutatja, hogy:

a.) Az alapbéred túl alacsony.
b.) Az eredeti megegyezésetek (munkaszerződés) súlya arányaiban jócskán csökken, mert a jövedelmed, ill. az általad elvégzett munka egy része nem tartozik a hatálya alá. Minél nagyobb a bónusz, annál nagyobb a hatás.
c.) A jövedelmed egy része rajtad teljesen kívül áll, nincs sem ráhatásod, sem semmiféle garanciád, írásos megegyezésed róla. (Pl. a cég helyzete, aktuális pénzügyi teljesítménye)
d.) Az előzőből következik, hogy a jövedelmed egy bizonyos részéig te nyakadba is hárul más emberek vállalkozásának kockázata, miközben a döntésekre nincs ráhatásod, és a haszonból sem részesülsz adott esetben azonos mértékben.

Egy adott munkáért mindig adott, előre egyeztetett(!) fix juttatás a korrekt.
Bátran csapjunk egymás kezébe!

s 2016.08.24. 17:18:35

"hajlamos arra, hogy bónusz nélkül teljesen elveszítse munkakedvét"

Ja. Elveszíti, bazdmeg. Meg akkor is elveszíti, amikor az alapbérébe még beleértenek ezt-azt. Extra dolgokat, tudod? De extra pénz meg nincsen. Hajlítsad ki munkaidőben. Az a kibaszott nagy helyzet, hogy a munkaadók és cégtulajok egyáltalán nem tudják, hogy valamit, amihez ők egyébként nem is értenek, mekkora munka idő és energia előállítani. Csak elvárják, hogy legyen meg. A szar kis pénzért, amit hajlandóak kifizetni. Elmentek ám a buzi kurva rohadt anyátokba, bazdmeg. Ha minőségi extra munka kell, azt kifizeted, bazdmeg. Mert különben szart sem kapsz.

RHalacska 2016.08.24. 18:04:03

@s: Ja ellenkező példa, megtörtént: Munkavállalónak feladat kiadva: Légyszíves tervezd meg, hogy ezt a feladatot (pontosan leírva) mennyi idő alatt tudod megcsinálni, végül is ő ért hozzá, ő ismeri a saját tempóját. A dolgozó el, a tervezés időszaka alatt pontosítási lehetőség folyamatosan. 2 nap múlva visszajön, szerinte 1 hónap a munka. Ajánlat ki, óvatosan rászámolva még 3 hetet(!). Munka megrendelve 8. heti szállítással. 6 héten(!) kérdés: Na hol tartunk? Hát..... még kell vagy 3-4 hét. Mi van?! A dolgozó a saját tempóját nem tudta tartani?! És amikor ez sokadszor fordul elő, akkor elkap a harctéri ideg. A munka a 11 héten lett kész. Még örültem, hogy átvették, dolgozó ártatlan arccal néz, és nem érti, hogy miért baj a késés. Ja, hogy 7 hét munka úszott el, nem kis veszteséget okozva? Gyakorlatilag 2,5 szer annyiba került megvalósítani mint amit tervezett, és 1,5 szer annyiba mint amit fizettek érte. De arcvesztés lett volna visszamondani a munkát.

s 2016.08.24. 18:14:40

@RHalacska: Tőlünk nyugatabbra meg sem mozdulnak, ha nem fizet a munkaadó. Csak itt megy ez a baszakodás. Csiszolt gyémántot várnak szarért-húgyért. Ez nem fog menni. Nincsenek helyükön az értékek. Az egész gazdaság ettől (is) beteg. Fingja nincsen lassan már senkinek sem arról, hogy mi mennyit ér. Mert megpróbálnak mindenhez ingyen hozzájutni. A végén persze szart kapnak, de meg is érdemlik.

s 2016.08.24. 18:18:50

@RHalacska: Nem azt mondom, hogy minden szar mekk-eleket meg kell fizetned. De aki valóban ért hozzá és időben adja a minőségi munkát, azt azért meg kellene fizetned. Sajnos kis hazánkban ez sem általános. Bekérik a teljesítményt és lekummantják az ellenértékét. Hogy baszódnának meg mindahányan.

RHalacska 2016.08.24. 20:50:25

@s: Tudom, nehéz elhinni, de a lehetőségekhez mérten megadom amit tudok. Mivel a kollégáknak rálátása van a bevételre, és számolni tudnak, ezért sokkal egyszerűbb a helyzetem, mint a többi munkáltatónak..
süti beállítások módosítása