Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Gyilkos tempó vagy családbarát verzió? Új munkarend a Flextroincsban

2011. február 10. - nagymenő

Február elsejétől új, tizenkét órás munkarend lépett életbe a Flextronics mobiltelefonokat gyártó egységében Zalaegerszegen. A lépés nem kis indulatokat keltett, ám ezek csak parázslanak: az állásukat féltő dolgozók név nélkül háborognak, a szakszervezet belső szabály miatt nem szólalhat meg, míg a cég nem akar nyilatkozni.

A Zalai Hírlap szerkesztősébe több csatornán érkeztek és érkeznek panaszok a tudomásunk szerint 4000-5000 embert érintő döntés kapcsán. A Flextronics három zalaegerszegi egysége közül a legnagyobban jelenleg már 12 óráznak az emberek: három nap zsinórban este hattól reggel hatig, illetve reggel hattól este hatig dolgoznak, a kettő között pedig három szabadnapjuk van. Utóbbi miatt első hallásra tán nem is tűnik annyira durvának a dolog, de akik csinálják, azok szerint egyszerűen gyilkos és embertelen ez a tempó.

Látkép az egerszegi Flextronics egyik üzemcsarnokából. Az egyetlen tömeges munkaadó helyben - Fotó: Zalai Hírlap archív

Látkép az egerszegi Flextronics egyik üzemcsarnokából. Az egyetlen tömeges munkaadó helyben - Fotó: Zalai Hírlap archív


Az elkeseredés mellett a hozzánk érkezett panaszok közös vonása még, hogy névvel/arccal persze senki nem vállalja a véleményét, aminek egzisztenciális okait nyilván nem kell taglalni. Sokkal meglepőbb, hogy az ügyben hiába fordultunk nyilatkozatért a gyárban működő, 900 tagú vasas szakszervezethez is: azzal hárították el a megkeresést, hogy a cég etikai kódexe szerint ebben a kérdésben nem nyilváníthatnak véleményt. Rájuk egyébként sok dolgozó haragszik a történtek miatt, pedig falragaszokon is hirdetik az üzemben: a hasonló ügyekben nincs vétójoguk, csak tudomásul vehetik, a munkáltató milyen rendben kíván foglalkoztatni eztán.

De megkeresésünkre elzárkózott a nyilatkozattól maga a Flextronics is. Ennek következtében ellenőrizetlen információkat tudunk közreadni.

Úgy tudjuk, a gyárban életbe lépett munkarend messze nem előzmények nélküli, sőt: a mobiltelefon-gyártásban érdekelt többi cégnél régebb óta ilyen beosztásban dolgoznak az országban. A változást, mint családbarát verziót vezették fel Egerszegen, ami a három szabadnap miatt lehetne igaz, a 12 órázás mellett viszont úgyszólván lehetetlen megbirkózni az otthoni feladatokkal is. Pláne ha - mint ahogy arra sok a példa - mindkét szülő flexes. Egyesek szerint a cég a munkásjáratokon akart így spórolni, hisz napjában három helyett csak kétszer kell fordulniuk a buszoknak, de ez sem feltétlen igaz, mert a másik két egerszegi egységben maradt a 8 órás rotáció. Az előző rend szerint vasárnap délelőtt mindig állt a gyár, most viszont olyankor is megy a munka.

Az új munkarend bevezetése óta állítólag sokkal több a rosszullét a gyárban, de van, aki szerint ez arra vezethető vissza, hogy fiatalok energiaitalt fogyasztanak rendes étel helyett. Általános dolgozói vélemény szerint a Flextronics egyetlen tömeges helyi munkaadóként bármit megtehet - nem beszélve arról, hogy az új munkarend jogilag rendben is van. A 12 órázás amúgy főleg a 2-3 óra buszozás távolságról ingázó dolgozóknak rettentő nehéz, hisz esetükben napi 24 órából 14-16 megy el a melóra. A gyárban tartanak tőle: az átállás után főleg helyi, törzsgárdistának számító kollégák morzsolódnak le, akik a család miatt kénytelenek lesznek kiszállni. Sokasodnak az Alföldről, Romániából érkezők, hiszen ők egyedül, csak dolgozni vannak itt.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr562650913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergejsztahanov 2011.02.10. 11:16:15

Ez nem kizsákmányolás, time management!
süti beállítások módosítása