Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A tökéletes interjú – csak lazán!

2012. november 23. - nagymenő

Behívtak egy interjúra? Fantasztikus! Most ne szúrd el!

Sokan vagytok, és jobb ha tudod, az álláskeresők legalább háromnegyede kapitális hibákat követ el. Te ne tartozz közéjük. És ne bízz abban, hogy a tudás, a végzettség, a tapasztalat elég. Több kell, hogy “kiragyogj a kórusból”.

jinterw.jpg

Légy szerethető! De hát ez nem randi! Akkor is… Az első benyomás sokat számít. Mosolyogj, keresd a szemkontaktust, légy lelkes, szólítsd nevén az interjúztatót. Légy önmagad, illetve önmagad legjobb kiadása. Mindannyian olyanokkal szeretnénk együtt dolgozni, akik kedvelnek minket. Ezt az egyszerű tényt fordítsd az előnyödre. Kevés pályázó teszi…

Soha ne kezdd úgy a beszélgetést, hogy neked kell ez az állás! Honnan tudod?  Inkább…

Kérdezz! Olyat, ami valóban érdekel. Próbálj megbizonyosodni arról, hogy valóban itt a helyed. Kikkel kellene együtt dolgoznod? Kinek tartozol elszámolással? Mi az, ami a te felelősséged lenne? Ne félj több kérdést feltenni! Egyrészt, amíg te kérdezel, te irányítod a beszélgetést. Másrészt így az interjúztató is jobban megjegyez.

Légy emlékezetes! Az interjúztatók többsége később alig emlékszik a jelöltekre.  “A fickó, aki Panamában nőtt fel” vagy a “piros blúzos nő”.  Ügyelj arra, hogy legyen valami, amiről – a szorosan vett szakmai kérdéseken túl -  megjegyeznek.  Például  egy hobby, egy szokatlan történet a karrieredből, vagy akár a megjelenésed. Ez utóbbival persze csak óvatosan! A lila hajat biztos megjegyeznék, de nem valószínű, hogy előnyödre válna.

Soha ne mondd, hogy soha! Kerüld a negatív megfogalmazást. Például ahelyett, hogy “soha nem voltam felelős a képzésért”, mond azt “a képzés nem tartozott a legfontosabb feladataim közé, de újoncok tucatjainak segítettem a betanulásban”. Felejtsd el a “soha”, “nem tudom”, “nem csináltam” kifejezéseket. Ha így is van, fogalmazz pozitívan!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr194921149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása