Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Gyárts! Kereskedj!

2011. szeptember 13. - nagymenő

Nagyon lassan javul, az év végéig stagnál a magyar munkaerőpiac!

A Manpower munkaerő-piaci felmérés szerint a magyarországi munkáltatók nagy része nem tervez különösebb létszámváltozást az év hátralévő részében. A munkaadók mindössze 11%-a mondta azt, hogy felvételt tervez, de 10% számol létszámcsökkentéssel a negyedik negyedévben - ami a magyar munkaerőpiac nagyon lassú fejlődését tükrözi. A két legoptimistább szektor továbbra is a gyártás, de kivételesen optimistának tűnik a negyedik negyedévre a kereskedelem is. Kitekintve a világgazdaságba, 41 országból 36 adott pozitív munkaerő-piaci előrejelzést, a legoptimistábbak között most viszont nincs ott Kína és India.

A Manpower Magyarországon rendszerint 750 munkáltatót kérdez meg arról, hogyan látják a következő negyedévre a vállalatnál foglalkoztatott létszám alakulását a jelenlegi negyedévhez képest. Magyarországon a válaszadók 76%-a nem kíván változtatni létszámán, 11% tervez bővítést, 10% elbocsátást. A létszámbővítési tervek változása és az elbocsátási tervek változása adja a Manpower munkaerő-piaci indexét. Ez Magyarország esetében 2011 negyedik negyedévére +1% (11%-10%). Az index értéke az elmúlt másfél évben hasonló szinten tartózkodott, ami a munkapiac igen lassú fejlődését vetíti előre.

Globális kitekintésben a Manpower felmérése szerint 41 országból 36 adott pozitív munkaerőpiaci előrejelzést. Legoptimistábbak: Brazília, Tajvan, India és Szingapúr. Ezúttal nem szerepel a legoptimistábbak között Kína és India. A legpesszimistábbak körébe a dél-európai országok közé Szlovénia is csatlakozott. Míg éves összevetésben az országok több mint felében változatlan vagy kedvezőbb az álláskeresők kilátásai, mint egy évvel ezelőtt, negyedéves összehasonlításban kevésbé kedvező, nagyon kis változást láthatunk.

Ha a régióra tekintünk, néhány országban meglepően nagyot esett az index, így Lengyelországban, ahol a negyedik negyedévi index +7% a harmadik negyedévi +14% után és Románia, ahol az index +11% az előző negyedévi +20% után. Magyarországon és Csehországban 1-1% az index, Szlovákiában 2%. Látható tehát, hogy a lengyel és román munkapiacon még a visszaeséssel is jóval kedvezőbben látják a munkáltatók a jövőt. A régió számára kedvező, hogy Németországban még mindig kétszámjegyű a növekedés, az index a negyedik negyedévre +12%.

Szektorbontásban a gyártás az egyik legmeghatározóbb szektor, minthogy a legtöbb embert foglalkoztató szektorról van szó. A Manpower szakértője által idézett statisztikai adatok szerint a gyártásban foglalkoztatottak száma körülbelül 620 ezer fő. A gyártásban a munkaerő-piaci mutató Magyarországon +10% (a harmadik negyedévi +9%). A szektor optimizmusa a közép-kelet európai országokban a legjellemzőbb, ezen régió és Németország kivételével Európa szerte igen alacsony a bővítési hajlandóság.

A kereskedelmi szektor hangulata nagyot javult Magyarországon, a harmadik negyedévi -5% után negyedik negyedévben az index +10%-ra ugrott, azaz 10 százalékkal többen terveznek felvételt, mint elbocsátást. A szektor nagyjából 300 ezer főt foglalkoztat, az index értéke ebben a szektorban még soha nem volt ilyen magas (mióta a Manpower végzi a felmérést, azaz 2,5 éve).

A teljes nemzetgazdaságra nézve az alacsony mutatót a vendéglátás munkaerő-piaci indexének jelentős visszaesése okozta. A harmadik negyedévi -1%-ról -16%-ra esett az index, ami nem magyarázható teljes mértékben szezonális okokkal, és egyelőre nem tudni, hogy egyszeri visszaesésről van-e szó.

Területi bontásban az index továbbra is nagy különbségeket mutat, a negyedik negyedévben Budapest és a Dél-Alföld térségében jelzett növekedést az index (utóbbi esetében a most mért +7% az eddigi legnagyobb érték), negatív irányba mozdult el viszont a teljes Dunántúl, azaz az elbocsátást tervező válaszadók súlya megnőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr743223855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása