Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Keresztrejtvény? Akár az orvos is felírhatná!

2018. január 26. - nagymenő

Bár az okostelefonokra letöltött játékok egyre inkább háttérbe szorítják a hajdan oly népszerű keresztrejtvényeket, érdemes újra újságot és tollat ragadni, a tipikusan unaloműzőnek tartott játékról ugyanis bebizonyították: komoly egészségügyi előnyei vannak.

older_woman_solving_crossword_puzzle_jpg_838x0_q67_crop-smart.jpg


Javítja a közérzetet

Amikor az utolsó négyzetbe is bekerül a megfelelő betű, különös elégedettséget érzünk. Talán elsőre lényegtelennek tűnik, de egyáltalán nem az! Ilyenkor a szervezetünkben termelődő dopamin okozza a kellemes érzést. Anélkül, hogy stimulálnánk az agyunkat, a dopamin szint csökken, hiánya pedig apátiához, depresszióhoz vezet.

Csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának veszélyét

Bizonyított, hogy a folyamatos mentális stimuláció segít megelőzni az időskori neurológiai problémákat. Nem titok, az időskori hanyatlás a legtöbb embernél akkor kezdődik, amikor abbahagyja a munkát, unatkozik, egyedül van. Az olvasás, a rejtvényfejtés a magányra és az unalomra is jó orvosság.

Csökkenti a stresszt

A keresztrejtvényfejtés szórakoztat és leköti a figyelmünket, így eltereli a gondolatokat a mindennapi nyomasztó problémákról. Az olyan, gondolkodást igénylő tevékenységek, mint a rejtvényfejtés vagy a sakk sokkal pihentetőbbek, mint például a tévénézés.
Segít szinten tartani a verbális képességeket
Megfigyelhető, hogy aki sokat van egyedül, egy idő után nehezebben kommunikál, keresi a szavakat, megfelelő kifejezéseket. A keresztrejtvény abban is segít, hogy szókincsünket szinten tartsuk.

Kiváló társasági szórakozás
A rejtvényfejtést általában magányos tevékenységnek tartjuk. De próbáld ki egyszer párosan, vagy csapatban! A közös gondolkodás, élmény, csapatmunka növeli a gondolkodás sebességét, javítja a kommunikációs képességeket, nem utolsó sorban pedig szórakoztató.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr3513604859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása