Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Befellegzett a 8 órás munkarendnek!

2012. január 02. - nagymenő

A nyolcórás munkanap hamarosan kivételesnek fog számítani. A rugalmas munkaidő beosztás egyre nagyobb teret hódít, különösen a fiatalok körében – a távmunka, a szigorúan 9-től 5-ig terjedő munkaidő mellőzése egyre népszerűbb. 

2012 top 12 trendjének egyike az Euro RSCG Worldwide kommunikációs cég szerint az, hogy az Y generáció képviselői – durván az 1982 és 1993 között született fiatalok – felrúgják a tradicionális munkarendet.
 
Egyes becslések szerint 2025-re a globális munkaerő 75%-a az Y generáció képviselőiből áll majd. Jövőre az Ernst & Young dolgozói 60%-át ezek a fiatalok alkotják majd. A cégek egyre több munkahelyi flexibilitási programot hoznak létre, mivel ez kellemes munkahelyi légkört teremt és nem utolsó sorban azért, mert ezt várják el a munkavállalók is.
Az Y generáció a változás élén jár, mivel már nem fogadja el a szüleik életére jellemző időbeosztást. Az új technológiák és a globális munkavégzés lehetősége révén a cégek mindenki számára elérhető flexibilis munkavégzési lehetőséget vezetnek be. A Vodafone U.K. legutóbbi felmérése szerint a dolgozók 90%-a a rugalmas munkaidő beosztást preferálja a hagyományos munkanappal szemben.
Az Ernst & Young, az Aflac és a MITRE élen jár ezen a területen. Ezek a cégek lehetővé teszik a dolgozóiknak, hogy bárhonnan bármikor dolgozhatnak, mivel rájöttek, hogy csak úgy tudják megtartani szakembereiket, ha figyelembe veszik az életkörülményeikből fakadó igényeiket. „A nyolcórás munkanap hamarosan a múlté, egyszerűen azért, mert virtuálisan és globálisan dolgozunk,” – mondja Maryella Gockel, az Ernst & Young’s flexibilitásért felelős vezetője. Ha a munkáltatók megértik az Y generáció rugalmas munkahely iránti igényeit, a cégek könnyebben tudnak munkaerőt toborozni és könnyebben nevelik ki a jövő tehetségeit.
Az elsőként adoptáló flexibilitási program képviselőin túl, sok cég még hezitál, és a korábbi hagyományos ’parancs-kontroll’ megközelítést részesíti előnyben. Ezeknek a cégeknek is előbb-utóbb meg kell tanulniuk bízni a fiatal munkavállalóikban – még akkor is, ha távmunkában dolgoznak vagy rendszeresen használják a facebook-ot a munkahelyen.  
Sok cég attól fél, hogy rendszabályok nélkül az alkalmazottak nem lesznek kellően elkötelezettek és a munkájuk produktivitása is csökken. Valójában ennek az ellenkezője igaz. A vezetőség részéről biztosított bizalom sokkal elkötelezettebb munkaerőt eredményez és javítja a hatékonyságot is. Az alábbiakban felvázolunk 3 érvet a rugalmas munkaidő beosztás program mellet:
1.      Az Y generáció elutasítja az olyan munkát, ahol nem használhatja a facebook-ot.
A Cisco által végzett “Connected World Technology” tanulmány szerint az Y generáció több mint felének a közösségi média szabad használatának joga fontosabb a felajánlott bérnél is. Továbbá, a megkérdezettek több mint fele azt mondja, hogy az internet életük nélkülözhetetlen részévé vált. Az Y generáció képviselői igénylik a barátokkal és a családdal történő folyamatos kapcsolattartást a munka során is. Néhány cég tiltja a közösségi oldalak használatát a munkahelyen, míg néhány cég csak szakmai célra engedélyezi azok használatát. „Mi engedélyezzük a közösségi oldalak nyújtotta lehetőségek alkalmazását a dolgozóink számára, amennyiben azt a kollégákkal és a partnerekkel történő kapcsolattartásra használják,” – mondja az egyik ilyen cég vezetője.
2. Az Y generáció számára a rugalmas munkaidő beosztás többet ér a pénznél is. A Mom Corps (Anya Szervezet) által készített tanulmány szerint az Y generáció egyharmada, azaz 37%-a az alacsonyabb fizetést választanák, ha az rugalmasabb időbeosztással járna. A rugalmasság motiválja a munkavállalók hatékonyságát és lojalitását, mivel úgy érzik, hogy jobban megbecsülik őket és figyelembe veszik személyes igényeiket. Az a munkáltató, aki engedélyezi a rugalmas beosztást, azt is sugallja ezáltal, hogy elfogadja a modern kor követelményeit és ez kedvezően hat a cég jövőjére is.
3. Az Y generáció munkavállalói folyamatosan dolgoznak. A modern technika elmosta a tradicionális 9-től 5-ig modellt. Mindig mindenki elérhető, a céges e-mailek küldése sem marad abba soha. Amikor a munkavállaló hazamegy, akkor is folyamatosan dolgozik, mert mára a magánélet összemosódott a szakmai élettel. Ma már az elvégzetlen munkát nem foghatjuk az irodai távollétre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr403513897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása