Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

7 és fél magyarországnyi fiatalnak nincs munkája a fejlett világban!

2012. február 13. - nagymenő

 

Hogyan válhatnának a fiatalok a jövő vezetőivé, ha nem rendelkeznek munkahellyel? A Nemzetközi Munkaügyi szervezet adatai szerint közel 75millió fiatal munkanélküli van világszerte. Egy új ’Elveszett generáció’ - hangzott el az éves Világgazdasági Fórumon Davosban, Svájcban. A Nobel- díjas Peter Diamond, Awn Khasawneh, a jordán elnök és más résztvevők arról beszéltek, hogy milyen nagy a hézag az oktatási rendszer és a munkaerőpiac között, valamint potenciális lehetőségeket vázoltak fel a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére, mint például a vállalatok ösztönzése és egyéb élénkítő csomag létrehozása. A fiatal munkanélküliek milliói kevesebb eszmecserére, viszont több cselekvésre és, ami még lényegesebb több eredményre várnak.
Az Egyesült Államokban közel sem a legrosszabb a helyzet a fiatal munkanélkülieket illetően. De mi tagadás, bőven van tennivaló. A fiatalok körében 18%-os a munkanélküliségi ráta. Kétharmaduk elutasítja Obama elnök munkanélkülieket érintő programját. A fiatalok munkanélkülisége az egész társadalmat és a gazdaság egészét érinti. Becslések szerint minden egyes munkanélküli 37,000 dollárba kerül évente az államnak.
Ha fiatal vagy és foglalkoztat a jövőd, semmiképpen ne várd ölbe tett kézzel, hogy megoldják az életedet Davosban vagy Washingtonban. Öt tanáccsal segítünk arra vonatkozóan hogyan légy proaktív és hogyan maximalizáld esélyeidet a munkaerőpiacon, még akkor is, ha a gazdasági helyzet nem túl fényes.
1. Állj több lábon, azaz ne egy, hanem több bevételi forrást biztosíts magadnak.  A rengeteg elbocsátás láttán és annak tudatában, hogy a cégek nagyon kevés új munkaerőt alkalmaznak, manapság feltétlenül szükség van egy ’B’ tervre. A munkanélküliség hónapjait úgy tudod legkönnyebben átvészelni, ha egyéb bevételi forrásra teszel szert. Ha szabadúszóként olyan weboldalakon találsz munkát, mint az elance.com egyszerre több projektben is részt vehetsz és hasznosíthatod technikai tudásodat.

2. A munkakereséshez úgy állj hozzá, mintha új lennél a piacon. A legtöbb munkát kereső ember sablon önéletrajzot és régi motivációs levelet küld be – természetesen kevés sikerrel. Ha be szeretnéd bizonyítani, hogy milyen értékes munkát tudnál végezni a cégnek, emeld ki, hogy tisztában vagy üzleti igényeikkel és ennek megfelelően építsd fel a jelentkezési pályázatodat, ahol felvázolod, miben tudnád támogatni a céget. Nagy előnyre tehetsz szert másokkal szemben, ha sikerül jól bemutatni az előnyöket, melyekhez a cég alkalmazásod révén jut hozzá, főleg, ha ezek az előnyök magasabb értéket képviselnek mint a fizetésed.  Nagyon fontos kiemelni, mi különböztet meg a többi jelentkezőtől. Thomas Friedman a New York Times újságírója szerint az ’átlagos emberek ideje lejárt’.  
3. Légy pozitív és magabiztos. 20,000 frissen munkába állt ember munkahelyi teljesítményét vizsgálták egy kutatás során. Kiderült, hogy ezen munkavállalók 46%-át 18 hónapon belül elbocsátották, és ebből 89%-ukat a hozzáállásuk miatt. Millió hozzád hasonló jelölt evez ugyanabban a hajóban. Pozitív hozzáállással sokkal könnyebb új lehetőségekhez jutni, bizonyítani az interjún és sikeresen venni a próbaidő akadályait. A vezetők pozitív, szerethető és lelkes kollégákat keresnek. 
4. Tanulj folyamatosan. Ahhoz, hogy túlélj és boldogulj ebben a gazdasági helyzetben, folyamatosan képezni kell magad. Harvey Mackay, üzleti publicista szerint: „Életed során nem egyszer járod ki az iskolát, egész életedben iskolába jársz.” Iratkozz fel a blogokra és egyéb weboldalakra, melyek segítségével új tudásra tehetsz szert az iparágadra vagy területedre vonatkozóan. Tanulmányozd a Khan Academy weboldalát, ahol a befektetési alapoktól kezdve a gazdasági statisztikákig minden információt megtalálsz. A Google segítségével ingyenes oktatásokhoz is hozzájuthatsz vagy a YouTube-on híres professzorok előadásait hallgathatod.
5. Keress mentorokat és ápolj jó kapcsolatot velük.  APricewaterhouseCoopers 2011 Globál CEO kérdőív válaszai alapján a fiatalok 98%-a gondolja úgy, hogy mentor nélkül nem lehet karriert építeni. Ennek ellenére sok fiatal egyszerűen nem mer környezetétől segítséget kérni, szégyelli ismerősei kapcsolatait, forrásait igénybe venni. Az ismerőseiden túl a közösségi háló adta lehetőségeket is érdemes kiaknázni. A közösségi média segíthet kapcsolatba kerülni ismert vezetőkkel, kutatókkal, szerzőkkel. Természetesen azonnal ne kérd őket arra, hogy munkát szerezzenek neked. Inkább találd ki, hogyan támogathatnád őket céljaik elérésében. Végezz önkéntes munkát számukra, vagy promotáld őket a blogodon, közösségi oldaladon a mentorálásért cserébe. Valószínűleg a legtöbb leveled válasz nélkül marad, de ha csak egy pozitív választ kapsz, már az is elindíthat a jó irány felé.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr924100148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása