Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

HR heti hetes!

2012. február 23. - nagymenő
7 kérdés 7 rövid válasz. Életszerű, ha munkát keresel vagy adnál valakinek ez veled is megtörténhet! Van egy frissdiplomásunk referenciák nélkül, egy olyan kollégánk, aki az előző főnöknél rágalomhadjáratot folytat ellenünk, egy olyan munkavállalónk, aki titkárnőként dolgozik, noha más munkakörre vették fel, és még sok más… Lássunk hozzá…
1.      Egy személyes referencia is több a semminél vagy csak ront az esélyeken?
Adhatok-e személyes referenciát a leendő munkáltatómnak? Jelenleg életem első munkahelyén dolgozom és új állást keresek. Még nem rendelkezem széleskörű kapcsolatrendszerrel. Beadhatok-e a jelentkezésemmel két szakmai és egy személyes referenciát? A személyes referencia egy olyan személytől származik, akivel egy egyetemi szervezeten belül dolgoztunk együtt. Jelenleg közeli barátok vagyunk. Ez mennyire elfogadható?
A személyes referenciák alapvetően értelmetlenek. A barátaid nem ismerik a szakmai teljesítményedet, ráadásul érzelmileg kötődnek hozzád, ezért elfogultan nyilatkoznak rólad. A diákszervezeten belüli kolléga referenciája azonban inkább szakmainak minősül, mint személyesnek… de az a tény, hogy közeli barátok vagytok mindenképpen kizárja a referencia lehetőségét (még akkor is, ha az illető nem árulja el a kapcsolatotokat). A közeli barátok, rokonok referenciái nem megfelelőek. Az is érthető, hogy frissdiplomásként még nem rendelkezel több tonnányi referenciával. Ha a munkáltatódnak nem elég két szakmai referencia, esetleg javasolhatod a tanáraid vagy kollégáid által biztosítható referenciákat.
2. A munkáltató felajánlott egy bizonyos órabért, majd egy nappal később lecsökkentette azt
Tegnap részt vettem egy interjún egy kis cégnél. A meghirdetett pályázat szerint a bérszint még elfogadható volt számomra, bár a legalacsonyabb kategóriába tartozott. Az interjút semmiképpen nem akartam elszalasztani. Az interjú végén a HR menedzser felajánlotta az állást és azt mondta, hogy a menedzser által jóváhagyott bérskála legmagasabb órabérét ajánlja fel, mert mindenképpen engem szeretne az adott pozícióra. Ma kaptam egy e-mailt, miszerint a tulajdonos nem szeretne ilyen sokat fizetni… egy dollár/óráról beszélünk. Ennek a munkának az egyetlen előnye a jó munkaidő-beosztás. Tisztában vagyok vele, hogy a mai világban nem könnyű munkát találni, de ez a cég ajánlotta eddig a legkevesebbet azok közül, akikhez jelentkeztem. Mit válaszoljak a levélre és hogyan tudnám a már letárgyalt béremet visszaszerezni? Úgy érzem, hogy ez a visszavonás rendkívül tisztességtelen.
Határozottan amatőr hozzáállást tükröz ez az utólagos változtatás. Természetesen meg kell próbálni tárgyalni velük a magasabb bérért. Amennyiben mereven ragaszkodnak az álláspontjukhoz, úgy neked kell eldönteni, hogy ennyiért vállalod-e vagy sem.
Egyébként azt mondtad, hogy ez a munka kevesebbet fizet, mint a többi lehetőség, amire jelentkeztél, de tartsd azt is észben, hogy ez egy konkrét állásajánlat, míg a többi nem az. Neked kell eldönteni, hogy kitartasz és vársz egy jobb lehetőségre vagy a munkaerő-piaci helyzet miatt elvállalod a felajánlott állást. 
3. A kollégám rágalmaz az előző munkáltatómnál
Rágalmazásnak számít-e, ha egy kollégám az előző munkáltatómnál becsmérli a jelenlegi munkahelyi teljesítményemet?Akkor is kérdőre vonható, ha ez nem a jelenlegi munkahelyemen történik?
Ez nem számít rágalmazásnak jogi szempontból, azonban nagyon fura viselkedés. Miért teszi ezt a kollégád, és miért érdekli az előző munkáltatódat az, amit mond? Több infóra van szükségem a válaszhoz.
4. Mi lehet a legmegfelelőbb ajándék egy fantasztikus HR szakembernek?
Egy nagy multinacionális céghez jelentkeztem. Először egy telefonos interjún vettem részt egy fiatal toborzásért felelős szakemberrel, majd ezt egy mélyinterjú követte egy Hr kollégával. Azóta ez a HR vezető több munkakörbe is beajánlott cégen belül, rengeteg kérdésemre válaszolt, fantasztikusan koordinálta a menedzserekkel folytatott interjúkat, mindenben támogatott, egyszóval egy nagyszerű emberről beszélek. Attól függetlenül, hogy megkapom-e az állást vagy sem, szeretném meghálálni a kedvességét valamivel. Milyen ajándék lenne a legmegfelelőbb erre a célra?
Nem jó ötlet az ajándék. Annak ellenére, hogy csak köszönetet szeretnél nyilvánítani az ajándékkal, ebben az esetben ez nem szükséges és rosszul is elsülhet. Sokkal jobb, ha írsz néhány sort arról, hogy milyen sokat jelentett neked a segítsége és mindaz, amit érted tett. Ez biztosan többet jelentene neki is, mint egy üveg bor vagy egy doboz bonbon.
5. Fontos-e, hogy az álláskereső tagja legyen a közösségi oldalaknak?
Mi van akkor, ha a leendő vezető rákeres a közösségi oldalon a jelöltre és nem találja meg?Jól gondolom, hogy nem vet túl jó fényt az illetőre, ha nem használja a facebook-ot és a twittert. Nem vagyok tagja egyetlen közösségi oldalnak sem és csak akkor létesítenék fiókot egy ilyen oldalon, ha szakmai szempontból feltétlenül szükséges. Azt tervezem, hogy egy kis szünet után, néhány hét múlva kezdek majd el intenzíven állást keresni. 
Szerintem nem fontos. Kizárólag akkor kötelező, ha a közösségi média területén szeretnél elhelyezkedni.
6. Titkárnőként alkalmaznak, noha más munkakörbe vettek fel eredetileg
Nemrég vettek fel egy bizonyos pozícióba. A gyakorlat után az egyik ügyvezető titkárnője felmondott.  Hirtelen nem találtak jobb megoldást és ideiglenesen én lettem a menedzser asszisztense. Hogyan viszonyuljak ehhez? Nem panaszkodhatom a munka miatt, mert könnyen megbirkózom a feladatokkal. Viszont a csalódottságomat nem könnyű leplezni.  Az eredeti pozícióm: minőség biztosítási koordinátor lenne.
Beszélj a főnököddel és biztosítsd róla, hogy érted a helyzetét. Viszont azt is említsd meg, hogy már nagyon vártad a munkakezdést a felajánlott pozícióban és a titkárnői állás nem az, amire számítottál. Mondd el, hogy szívesen segítesz ideiglenes jelleggel, de szeretnéd tudni pontosan, hogy a ’rövid idő’ valójában meddig tart majd. Határozzátok meg pontosan, hogy mennyi ideig tarthat maximum ez az időszak. Ha azt érzed, hogy ez egy behatárolhatatlan időintervallum és még félév múlva is titkárnőként kell dolgoznod, akkor neked kell eldöntened, hogy biztosan ezt szeretnéd-e csinálni. Én erősen arra hegyezném ki a beszélgetést, hogy pontos dátumot kapjak az eredeti pozíció betöltését illetően.
A csalódottság kapcsán azt javasolnám, hogy próbálj meg minél több pozitívumot kihozni jelenlegi helyzetedből. Esetleg a főnököddel olyan kapcsolatot építhetsz ki, ami később hasznodra válik. Az is lehet, hogy olyan területeket ismersz meg, amit más helyzetben nem és olyan kapcsolatokra teszel szert, melyekre másképp nem lenne mód.
7. A vezetőnek feladata-e, hogy foglalkozzon az alkalmazott boldogtalanságával illetve azzal, ha elégedetlen a munkájával?
Feladata-e egy jó vezetőnek, hogy segítsen abban, ha úgy érzem, hogy a munkám nem tesz boldoggá, nem jelent kihívást és unom a feladataim ellátását, stb?

Igen, egy igazán jó vezető foglalkozik azzal, ha a munkavállalója boldogtalan és unatkozik. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg is tudja oldani a problémádat – vannak kevésbé érdekes munkakörök, és előfordul, hogy nincs más lehetőség az adott cégnél – de legalább tisztában van a problémáddal és tisztességesen elmondja, hogy mi az, amin lehet változtatni és mi az, amin nem. Az igazán jó főnök azt is elmondja, hogy szerinte a karriered szempontjából mi lenne a legjobb lépés, még akkor is, ha az nem cégen belül van.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr914183632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása