Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ezt ne csináld, ha munkát akarsz!

2012. március 19. - nagymenő

A nonverbális kommunikációs csatornán keresztül, azaz testbeszédünkkel (testtartásunkkal, gesztusainkkal és mimikánkkal) nagyon sok információt közlünk magunkról.  Ezért nem meglepő az a tény sem, hogy az állásinterjú sikere legkevésbé az elhangzottaktól függ.  A WiseBread weboldalán megtalálhatjuk az állásinterjúkon leggyakrabban előforduló metakommunikációs hibákat és azt is, hogyan kerüljük el azokat. Íme néhány jó tanács:

A kézfogás meghatározza az első benyomást. Édesapád valószínűleg megtanított kezet fogni és nem is tudod, hogy ez milyen fontos lecke volt. A kézfogás legyen határozott, semmiképpen ne legyen túl erős, agresszív, viszont az erőtlen, határozatlan, „döglött hal” kézfogás is tönkre teheti az első benyomást. Fontos, hogy a kezed ne legyen nedves, izzadt. Ha izzad a kezed, töröld szárazra, mielőtt belépsz az ajtón.
Ne érintsd meg az arcod. Az emberek teljesen automatikusan érintik meg az arcukat. Azonban, ha szeretnél jó benyomást kelteni magadról tudatosan kell használnod a kezedet az interjú alatt. Tartsd távol az orrodtól és a szádtól a kezedet, ez nagyon fontos a ’baci fóbiások’ szemében. Ha a kezed elta­karja a szá­dat, az gyak­ran a hazug­ság non­ver­bá­lis jel­zése. Ha beszéd köz­ben taka­rod el a szá­dat, könnyen gon­dol­hatja a part­ner, hogy nem mon­dasz iga­zat.
Ne rakd keresztbe a kezed. Ha csak egy-két nonverbális kifejezésmódot ismerünk, ez biztosan köztük van: a karkeresztezés általában védekező gesztus és passzív agressziót sugall. Ilyen jellegű benyomást nem szeretnénk magunkról kialakítani, ezért inkább helyezzük kezünket az asztalra, ahol nem okozhat semmi gondot.
Ne nézz mereven. Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy a szemkontaktus nagyon fontos.Igen ám, de nagy különbség van a pozitív szemkontaktus és a merevtekintet között.  A szemkontaktus természetes kell hogy legyen, de ha túl sokat gondolunk rá, erőltetettnek fog tűnni. A lényeg az, hogy mértékkel tartsuk fenn a szemkontaktust, nehogy kellemetlen bámulássá fajuljon. Ugyanakkor, az sem jó, ha a szemed a beszélgető partnered helyett a szoba tárgyain vándorol, mert az unalomról tanúskodik.
Ne bólogass túl sokat. Azt gondolnánk, hogy a sok bólogatás jó ötlet, mert egyetértést és figyelmet fejez ki. Valójában azonban, a folyamatos bólogatás a másik szemében akár gerinctelenséget és talpnyalást is jelenthet. A bólogatás is, akár a szemkontaktus, a mértékletesség elvén működik, tehát csak akkor bólintsunk, ha a helyzet azt valóban megkívánja.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr564325383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása